FOLLOW US: facebook twitter

«Δεν είσαι η μόνη, δεν είσαι μόνη»: Ενδιαφέρουσα ημερίδα για την Παγκόσμια Ημέρα Εξάλειψης της Βίας κατά των γυναικών

Ημερομηνία: 27-11-2018 | Συντάκτης:
Κατηγορίες: Mega Post 2, Κοινωνία, Νέα

Μια άκρως ενδιαφέρουσα ημερίδα ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης για την Παγκόσμια Ημέρα Εξάλειψης της Βίας κατά των Γυναικών, πραγματοποίησε και φέτος το Συμβουλευτικό Κέντρο Γυναικών του Δήμου Πύργου στο Λάτσειο Δημοτικό Μέγαρο.

Τα στελέχη του Κέντρου παρουσίασαν το ρόλο αλλά και τις υπηρεσίες που παρέχονται ενώ ο ψυχολόγος Τάκης Γεωργακόπουλος, αναφέρθηκε στην έμφυλη βία που ασκείται στις γυναίκες στις σχέσεις ή στο γάμο τους και στις συμβουλές που δίνονται σε όσες προσφεύγουν στο Συμβουλευτικό Κέντρο.

Όπως είπε, δεν είναι πάντα εύκολο να αντιληφθεί μια γυναίκα ότι είναι σε κακοποιητική σχέση. Το πρώτο βήμα για τη λύση του προβλήματος είναι να το αναγνωρίσει. Βία είναι κάθε πράξη που αποσκοπεί στην πρόκληση σωματικής, ψυχολογικής ή σεξουαλικής βλάβης ή και πόνου. Συμβαίνει μεταξύ ερωτικών συντρόφων και μέσα στην οικογένεια. Το κύριο συστατικό της είναι ο φόβος. Βασίζεται στην επιβολή δύναμης και στην άσκηση ελέγχου από τον σύντροφο ή τον σύζυγο, και συχνά, χειροτερεύει με το πέρασμα του χρόνου. Η άσκηση βίας και η κακοποίηση αποτελούν παραβίαση των ανθρώπινων δικαιωμάτων.

Το στιγμιότυπο από την ομιλία σε μαθητές γ’ λυκείου στο πλαίσιο των παράλληλων δράσεων για την Παγκόσμια Ημέρα εξάλειψης της βίας κατά των γυναικών.

 

Οι βίαιοι άνδρες, αλλά και οι κακοποιημένες γυναίκες μπορεί να είναι κάθε εκπαιδευτικού, μορφωτικού, οικονομικού και κοινωνικού επιπέδου, ανεξάρτητα από την εθνικότητα, τη φυλή, τη θρησκεία κλπ. Η βίαιη συμπεριφορά των ανδρών δεν οφείλεται αναγκαστικά σε αποτυχίες στην επαγγελματική τους ζωή, σε ψυχικές διαταραχές ή σε εξαρτήσεις από ουσίες και αλκοόλ ενώ τουλάχιστον μια στις τρεις γυναίκες αντιμετωπίζει, κάποια στιγμή στη ζωή της, σωματική, ψυχολογική ή σεξουαλική βία από κάποιο σύντροφο.

Η Δικηγόρος Μαριάνα Σταθοπούλου παρουσίασε το πρόγραμμα Νομικής Βοήθειας που παρέχεται στις γυναίκες θύματα έμφυλης βίας  στο πλαίσιο συνεργασίας του Δικηγορικού Συλλόγου Ηλείας και του Κέντρου Ερευνών για θέματα Ισότητας (ΚΕΘΙ). Το πρόγραμμα αυτό,  στοχεύει στην καταπολέμηση και εξάλειψη όλων των μορφών έμφυλης βίας (ενδοοικογενειακή βία, σεξουαλική παρενόχληση, βιασμός, παράνομη διακίνηση προσώπων)που υφίστανται οι γυναίκες ενισχύοντας στην πράξη τη δυνατότητα διευθέτησης νομικών ζητημάτων ή/και προσφυγής τους στη δικαιοσύνη, ενώ, ενθαρρύνει και υποστηρίζει τα μέλη του Δικηγορικού Συλλόγου στην ανάληψη τέτοιων υποθέσεων. Αντικείμενο του συγκεκριμένου προγράμματος είναι η παροχή νομικών υπηρεσιών σε γυναίκες θύματα έμφυλης βίας, οι οποίες έχουν ήδη απευθυνθεί στο Συμβουλευτικό Κέντρο του Δήμου Πύργου, καλύπτοντας δωρεάν την εκπροσώπησή τους τόσο εξωδικαστικά όσο και ενώπιον δικαστηρίων για αυτές τις υποθέσεις.


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος