FOLLOW US: facebook twitter

Δεν αλλάζουν τα τραπεζικά κριτήρια, χωρίς δανεισμό οι επιχειρήσεις

Ημερομηνία: 01-07-2021 | Συντάκτης:
Κατηγορίες: Νέα, Οικονομία

Οι τράπεζες στάθηκαν ανένδοτες και εμμένουν στη στάση τους να χρηματοδοτούν μόνο τις αξιόχρεες επιχειρήσεις… Το πρόβλημα βέβαια παραμένει καθώς στη  ευρεία τηλεδιάσκεψη με τη συμμετοχή της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών και των συστημικών τραπεζών, της Τράπεζας της Ελλάδος, καθώς και εκπροσώπων από φορείς της αγοράς και Επιμελητήρια της χώρας, διαπιστώθηκε ότι αξιόχρεες είναι μόλις το 10% των επιχειρήσεων της χώρας!

Αυτό σημαίνει ότι η πλειονότητα του ελληνικού επιχειρείν προσπαθεί αν επιβιώσει σε συνθήκες ασφυξίας χωρίς χρηματοδοτικά εργαλεία. Μάλιστα συμβαίνει τούτο παρόλο που οι ελληνικές τράπεζες έχουν λάβει δάνεια ύψους άνω των 40 δις ευρώ με αρνητικό επιτόκιο από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα!

Ωστόσο από την τηλεδιάσκεψη που έγινε με την παρουσία του υπουργού Οικονομικών Χρήστου Σταϊκούρα και του αρμόδιου για το χρηματοπιστωτικό σύστημα υφυπουργού Οικονομικών Γιώργου Ζαββού πέραν της άρνησης των τραπεζών να χρηματοδοτήσουν την ελληνική πραγματική οικονομία, εξήχθη και το συμπέρασμα ότι οι μικρές και η συντριπτική πλειονότητα των μεσαίων επιχειρήσεων, αποτελούν τροχοπέδη για την οικονομία. Ούτε λίγο ούτε πολύ οι παράγοντες που συμμετείχαν οδηγήθηκαν στην διαπίστωση  ότι το 90% περίπου του ελληνικού επιχειρείν δεν χωρά στις τρέχουσες εξελίξεις! Άρα το συμπέρασμα που εξάγεται και πρέπει να λάβουν σοβαρά υπόψη οι Έλληνες επιχειρηματίες για την κυβερνητική στάση απέναντι τους, είναι ή μεγεθύνεσαι ή κλείνεις…

Τα στοιχεία στην τηλεδιάσκεψη παρέθεσε ο πρόεδρος Κεντρικής Ενωσης Επιμελητηρίων και του ΕΒΕΑ Κ. Μίχαλος. Όπως ανέφερε πραγματική πρόσβαση στο εγχώριο τραπεζικό σύστημα έχουν 15.000-25.000 μεγάλες επιχειρήσεις και στο κρατικό σύστημα μέσω επιχορηγήσεων και δανείων 100.000 επιχειρήσεις.

Ζητούν κρατικές εγγυήσεις αν χαλαρώσουν τα τραπεζικά κριτήρια

Από την πλευρά τους οι εκπρόσωποι των τραπεζών επεσήμαναν ότι το υψηλό ποσοστό των μη εξυπηρετούμενων δανείων αποτελεί το λόγο του δισταγμού να ανοίξουν τις κάνουλες του δανεισμού. Βέβαια και οι ίδιες οι τράπεζες βάζουν το θέμα της διάρθρωσης της ελληνικής οικονομίας που είναι κατακερματισμένη κάτι που οδηγεί σε μη αξιόχρεες (με βάση τα τραπεζικά κριτήρια) επιχειρήσεις. Όπως προκύπτει από τον τραπεζικό χώρο το 50% των αιτήσεων για δάνειο απορρίπτεται λόγω χαμηλής πιστοληπτικής ικανότητας των επιχειρήσεων. Ένα άλλο 15% απορρίπτεται εξαιτίας των ζημιογόνων χρήσεων που παρουσιάζει  ενώ επίσης ένα 15% απορρίπτεται καθώς κρίνεται το επενδυτικό σχέδιο για τη χορήγηση του δανείου ως μη βιώσιμο…

Υπό αυτά τα δεδομένα οι εκπρόσωποι των τραπεζών ζήτησαν από την Κυβέρνηση να αναλάβει ο κρατικός κορβανάς τον κίνδυνο αν χαλαρώσουν τα τραπεζικά κριτήρια ενδεχόμενων κόκκινων δανείων με τη χορήγηση κρατικών εγγυήσεων στα δάνεια αυτά.

Είναι σαφές ότι η σταδιακή απόσυρση των μέτρων στήριξης φέρνει την σκοτεινή πραγματικότητα της ασφυξίας για τουλάχιστον 400.000 επιχειρήσεις (σχεδόν το 50% του συνόλου). Μία τέτοια προοπτική όμως σημαίνει τη διαχείριση χιλιάδων λουκέτων στην αγορά και την έξοδο σε καθεστώς ανεργίας εκατοντάδων χιλιάδων εργαζόμενων (το 50% της μισθωτής εργασίας απασχολείται σε μικρές επιχειρήσεις) αλλά και χιλιάδων αυτοαπασχολούμενων που θα βάλουν λουκέτο και θα αναζητούν μισθωτή εργασία.

Πηγή: documentonews.gr


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος