FOLLOW US: facebook twitter

Δεκάωρα για το καλό μας

Ημερομηνία: 16-04-2021 | Συντάκτης:

Υπέρ των εργαζομένων θα είναι η δεκάωρη εργασία, λέει ο Χατζηδάκης. Δεν υπάρχει αντεργατική μεταρρύθμιση που να μην έχει παρουσιαστεί ως ωφέλιμη για τους εργαζόμενους. Τα επιχειρήματα είναι πάντα τα ίδια, το ελαστικό ωράριο, η απουσία κατώτερων αμοιβών, όλα αυξάνουν τις ελευθερίες των εργαζομένων, ποτέ των εργοδοτών.

Ο εργοδότης και ο εργαζόμενος μας λένε, θα πρέπει να έχουν την ελευθερία να ορίσουν τη μεταξύ τους σχέση όπως τους βολεύει καλύτερα. Γιατί να παρεμβαίνει το κράτος;

Άλλωστε, εργοδότες και εργαζόμενοι έχουν την ίδια δύναμη, αφού είναι ίσοι απέναντι στον νόμο και μοιράζονται τις ίδιες ελευθερίες. Όπως ένας άστεγος και ένας εκατομμυριούχος έχουν εξίσου την ελευθερία να κοιμηθούν στο πεζοδρόμιο.

Αν δεν σου αρέσουν οι όροι που σου προσφέρει η τάδε εταιρεία, είσαι ελεύθερος να μη δουλέψεις σε αυτή. Αν και η δεύτερη, η τρίτη, η τέταρτη σου προσφέρουν τους ίδιους όρους, είσαι ελεύθερος να μη δουλέψεις καθόλου.

Τι, δεν θα ‘χεις να φας; Επιλογή σου είναι και αυτό. Όλα στη ζωή έχουν ένα κόστος.

Ωστόσο, για κάποιον μυστήριο λόγο όλες αυτές τις μεταρρυθμίσεις, αν και «φιλεργατικές», τις απαιτούν πάντοτε οι εργοδοτικές οργανώσεις, ποτέ τα εργατικά σωματεία.

Είναι μάλλον γιατί οι εργοδότες γνωρίζουν τι είναι καλό για τους εργαζομένους, περισσότερο και από τους ίδιους τους εργαζομένους.

Η αλήθεια είναι πως όταν εξαρτάσαι πολύ από κάποιον, όπως ο εργαζόμενος από τον εργοδότη, αρχίζεις να πιστεύεις ότι αυτά που γενναιόδωρα σου προσφέρει είναι δικαίωμά σου. Ο μισθός για παράδειγμα.

Ε λοιπόν δεν είναι δικαίωμά σου, είναι δώρο από τον εργοδότη σου και τέτοιες μεταρρυθμίσεις έρχονται να σου το υπενθυμίσουν.

Άσε που οι εξαρτήσεις είναι κακό πράγμα, ιδίως η εξάρτηση από τον μισθό, το είπε και ο Κυριάκος.

Τόσο απλά, τόσο λειτουργικά

Το νέο νομοσχέδιο που αφορά στα εργασιακά  τέθηκε  σε δημόσια διαβούλευση, με τον πρωθυπουργό να δηλώνει πως το οκτάωρο παραμένει κατοχυρωμένο. «Εκείνο που προστίθεται είναι το δικαίωμα του εργαζόμενου να ζητήσει ο ίδιος, σε συνεννόηση με τον εργοδότη του, να εργαστεί πιο πολύ για ένα διάστημα, κερδίζοντας σε άδεια, σε μία εποχή που θα το επιλέξει ο ίδιος. Τόσο απλά, τόσο λειτουργικά» υποστήριξε με σοκαριστική άνεση ο Κυριάκος…


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος