FOLLOW US: facebook twitter

Δεκαέξι μήνες με δανεικούς Παθολόγους το Νοσοκομείο Πύργου

Ημερομηνία: 24-10-2022 | Συντάκτης:

Με επιστολή τους οι Παθολόγοι του ΠΓΝ Πατρών ζητούν να σταματήσουν οι μετακινήσεις και να προσληφθούν άμεσα γιατροί με αυξημένα κίνητρα

  • Χαρακτηρίζουν επισφαλή τη λειτουργία της Παθολογικής της ΝΜ Πύργου και καλούν Υπ. Υγείας και 6η ΥΠΕ να δώσουνλύση

Γράφει η Κική Κολοβέρου- kkoloverou@yahoo.gr

Μόνο… έκτακτη δεν είναι πλέον η συνθήκη που κλήθηκαν να αντιμετωπίσουν με μετακινήσεις οι Παθολόγοι της Πάτρας στο Νοσοκομείο Πύργου καθώς έχουν περάσει δεκαέξι (16) ολόκληροι μήνες που πηγαινοέρχονται και καμία ουσιαστική ενέργεια που να δίνει λύση, δεν έχει γίνει από το  Υπουργείο Υγείας και την 6η ΥΠΕ.

Οι Παθολόγοι του ΠΓΝ Πατρών, με μια ακόμα επιστολήτους, αναφέρουν πως οι μετακινήσεις των γιατρών έχουν «παγιωθεί» και μάλιστα δημιουργώντας πρόσθετα προβλήματα στη λειτουργία των παθολογικών κλινικών προέλευσης τους αλλά και στο Νοσοκομείο Πύργου καθώς η καθημερινή εφημέρευση και διαφορετικού ιατρού κρίνεται επισφαλής για τη λειτουργία του.

Μάλιστα αναφέρουν πως οι γιατροί… «νομάδες» βρίσκονται στα όρια της σωματικής και ψυχικής τους αντοχής ζητώντας να μπει ένα τέλος στις μετακινήσεις και να προσληφθούν άμεσα Παθολόγοι με αυξημένα κίνητρα.

Αναλυτικά η επιστολή των Παθολόγων αναφέρει:

Έχουν περάσει δεκαέξι μήνες μετακινήσεων ιατρών παθολόγων από τα νοσοκομεία Αχαΐας και Αρκαδίας προκειμένου να καλύψουν «έκτακτες» υπηρεσιακές ανάγκες λειτουργίας του Νοσοκομείου Πύργου.Οι μετακινήσεις αυτές δημιουργούν πρόσθετα προβλήματα στην λειτουργία των παθολογικών κλινικών  των νοσοκομείων προέλευσης.

 Εν προκειμένω για την Παθολογική Κλινική του Παν.Γεν.Νοσοκομείου Πατρών  τα προβλήματα είναι αυξανόμενα  λόγω της αποδυνάμωσης του ιατρικού της δυναμικού, ειδικά σε μια περίοδο που χαρακτηρίσθηκε από την πανδημία της Covid λοίμωξης και την συνεχιζόμενη κατακόρυφη αύξηση στην προσέλευση ασθενών που συρρέουν στο Τμήμα Επειγόντων Περιστατικών. Επίσης ιατρός Διευθυντής ΕΣΥ της Παθολογικής Κλινικής του ΠΓΝΠ μετακινείται, κατόπιν εντολής της διοίκησης της 6ης ΥΠΕ, επί 3,5 χρόνια προκειμένου να καλύπτει εφημεριακές ανάγκες της Παθολογικής Κλινικής του Γεν. Νοσ. Αιγίου.

Θα πρέπει να τονισθεί ότι δεδομένων των προβλημάτων της λειτουργίας της Παθολογικής Κλινικής του Νοσοκομείου Πύργου και της μετακίνησης των ασθενών από την περιοχή του νομού Ηλείας προς εξέταση και νοσηλεία στην Παθολογική κλινική του Π.Γ.Ν.Πατρών αυξάνονται συνεχώς οι ανάγκες για ενίσχυση του ιατρικού δυναμικούτης παθολογικής κλινικής του Π.Γ.Ν.Πατρώνπροκειμένου να ανταποκριθεί στην πληθώρα των ασθενών.

Όσον αφορά το νοσοκομείο του Πύργου, η λειτουργία του κρίνεται επισφαλής μιας και κάθε ημέρα καλείται διαφορετικός ιατρός να αποφασίσει για την νοσηλεία και θεραπεία 65-100 ασθενών, γεγονός άκρως επικίνδυνο, εφόσον δεν υπάρχει συνεχόμενη παρακολούθηση στην νοσηλεία κάθε ασθενούς.

Εξάλλου όσον αφορά τις συνθήκες που έχει να αντιμετωπίσει στο νοσοκομείο του Πύργου ο εκάστοτε εφημερεύων Παθολόγος,κατόπιν εντολής μετακίνησης της διοίκησης της 6ης ΥΠΕ,είναι δραματικές και στα όρια της σωματικής και ψυχικής του αντοχής. Καλείται να αντιμετωπίσει περιστατικά 60-100 ασθενών που νοσηλεύονται στην Παθολογική Κλινική και να διεκπεραιώσει περιστατικά ασθενών που προσέρχονται στα εξωτερικά ιατρεία.  Επίσης μετά το πέρας της 24ωρης εφημερίας καλείται να ανταπεξέλθει στην ταλαιπωρία και τους κινδύνους που εγκυμονούν στον δρόμο επιστροφής στην Πάτρα (100 χλμ οδήγησης με δικό του μεταφορικό μέσο) όντας εξουθενωμένος.

Η«έκτακτη» κατάσταση,που επικαλούνται οι ιθύνοντες, παύει να ευσταθεί σαν επιχείρημα μετά από 16 μήνες μετακινήσεων ιατρών και μετατρέπεται σε παγιωμένη κατάσταση με ευθύνη της 6ης ΥΠΕ. Τα νοσοκομεία δεν είναι τα κτίρια αλλά οι εργαζόμενοι που προσπαθούν να παρέχουν σύγχρονες και υψηλής ποιότητας υπηρεσίες υγείας στους ασθενείς,γεγονός που καταστρατηγείται με τις συνεχείς μετακινήσεις και την υποστελέχωσητων νοσοκομειακών δομών.

ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ

1) Είναι αποκλειστική ευθύνη της 6ης ΥΠΕ και του Υπουργείου Υγείας να δώσουν άμεσα λύση στο αδιέξοδο που οι ίδιοι δημιούργησαν, εξασφαλίζοντας τη στελέχωση των παθολογικών κλινικών των νοσοκομείων Πύργου και Αιγίου με μόνιμους γιατρούς ΕΣΥ, ώστε οι πολίτες της Ηλείας και της Αιγιάλειας να μην είναι 2ης κατηγορίας όσον αφορά την υγειονομική τους φροντίδα.

2) Να γίνουν άμεσα προσλήψεις με αυξημένα κίνητρα και να χαρακτηρισθούν ως άγονες οι προσλήψεις ιατρών ΕΣΥστα ανωτέρω νοσοκομεία,προκειμένου να βελτιωθεί η στελέχωση τους με ιατρικό προσωπικό.

3) Να σταματήσουν οι μετακινήσεις των ιατρών «νομάδων» από διαφορετικές πόλεις στα συγκεκριμένα νοσοκομεία

4)Να ενισχυθούν τα νοσοκομεία της Πάτρας με άμεση προκήρυξη όλων των κενών οργανικών θέσεων παθολόγων(10 κενές θέσεις στο ΠΓΝΠ και το ΓΝΠ).

5)Να σταματήσει η Πολιτεία και η ηγεσία του Υπ.Υγείας να δίνει διαρκώς αφορμές για παραιτήσεις από το ΕΣΥ έμπειρων και μάχιμων Παθολόγων. Ήδη μετράμε πάρα πολλές. Τρεις συνάδελφοι στο ΠΓΝΠ και αναμένεται ένας ακόμα. Ένας συνάδελφος στον Άγιο Ανδρέα.


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Καιρός Πύργος
Ζητείται εργαζόμενος για εργασίες τοποθέτησης αθλητικών ειδών και παιδικών χαρών, εντός και εκτός Πύργου Ηλείας.

Πληροφορίες: 6948838248