FOLLOW US: facebook twitter

Δέκα μέτρα που εξορθολογίζουν το ασφαλιστικό

Ημερομηνία: 17-10-2022 | Συντάκτης:

Του Νίκου Καλάκου*

H κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας δρομολογεί με σχέδιο νόμου τον εξορθολογισμό του ασφαλιστικού συστήματος, με στόχο να αποκαταστήσει τις αδικίες και τις αστοχίες της προηγούμενης κυβέρνησης, να βελτιώσει την καθημερινότητα των ασφαλισμένων και να τους διευκολύνει σε σειρά σημαντικών ζητημάτων που αφορούν την κοινωνική τους ασφάλιση.

Στόχος είναι να διασφαλιστεί η βιωσιμότητα του ασφαλιστικού σε βάθος χρόνου, με ρεαλιστικές και κοινωνικά δίκαιες ρυθμίσεις, που θα προστατεύουν τη μητρότητα, θα στηρίζουν τους μισθούς και τις επιχειρήσεις και θα βελτιώνουν την εισπραξιμότητα του οργανισμού.

Τα δέκα μέτρα είναι τα εξής:

  1. Θεσπίζεται πλαφόν σε προκλητικά υψηλές επικουρικές συντάξεις (1382€ μηνιαίως, ίσο με το πλαφόν της κύριας σύνταξης)
  2. Επεκτείνεται το δικαίωμα της «μάχιμης πενταετίας» σε όλους τους ένστολους. Ανεξάρτητα από το αν είναι παλαιοί ή νέοι ασφαλισμένοι –πριν ή μετά το 2011- και ανεξαρτήτως της σχέσης εργασίας με την οποία υπηρετούν (μόνιμοι ή μη), καταβάλλονται οι αντίστοιχες εισφορές.
  3. Αυξάνονται τα όρια ηλικίας στις μειωμένες συντάξεις του Δημοσίου, όμως αυτό δεν αφορά τους γονείς με ανήλικα τέκνα.
  4. Καταργείται η ειδική εισφορά των ασφαλισμένων του τέως ΤΠΔΥ. Ο κλάδος πρόνοιας είναι πλέον βιώσιμος και δεν υφίσταται λόγος συνέχισης της συγκεκριμένης εισφοράς.
  5. Μονιμοποιείται η κατά 3% μείωση των ασφαλιστικών εισφορών. Με αυτό το μέτρο αυξάνεται το διαθέσιμο εισόδημα για 2,2 εκατ. εργαζόμενους και ταυτόχρονα μειώνεται το μισθολογικό κόστος στις επιχειρήσεις.
  6. Με τον νόμο εξισώνονται οι όροι για τη συνταξιοδότηση των ασφαλισμένων ως συνάρτηση των ποσοστών αναπηρίας. Μειώνεται το ποσοστό αναπηρίας από 67% σε 50% για συγκεκριμένες ομάδες ασφαλισμένων και ωφελούνται κυρίως παλαιοί –προ 1993- ασφαλισμένοι ΟΑΕΕ, ΝΑΤ, ΟΓΑ.
  7. Αυξάνεται ο αριθμός των δόσεων πάγιας ρύθμισης των ασφαλιστικών εισφορών στον e-ΕΦΚΑ, από 12 σε 24 μηνιαίες δόσεις για τις υπό ρύθμιση εισφορές.
  8. Θεσπίζεται η δεκαετής παραγραφή οφειλών στον e-ΕΦΚΑ. Από 20 χρόνια που είναι σήμερα, θα μειωθεί πλέον ο χρόνος που θα έχει ο e-ΕΦΚΑ για να βεβαιώσει και να εισπράξει απαιτήσεις, σύμφωνα με σχετική απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας.
  9. Επεκτείνεται κατά τρεις μήνες –από έξι σε εννέα– η άδεια μητρότητας και για τις εργαζόμενες στον ιδιωτικό τομέα, με επίδομα που καταβάλλεται από τον ΟΑΕΔ.
  10. Παύεται υφ’ όρων η ποινική δίωξη των οφειλετών ρυθμίσεων ασφαλιστικών εισφορών για όσο διάστημα εξυπηρετούν τη ρύθμιση.

*Ο Νίκος Καλάκος είναι οικονομολόγος και τ. Γενικός Διευθυντής Επικουρικής Ασφάλισης & Εφάπαξ Παροχών


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος