FOLLOW US: facebook twitter

ΔΕΗση για αντιστάθμισμα των επιβαρύνσεων

Ημερομηνία: 04-09-2019 | Συντάκτης:

Το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας ψάχνει τρόπους να μειώσει τις συνέπειες από το… ηλεκτροσόκ που θα υποστούν οι περίπου 7 εκατ. καταναλωτές. Αναμένεται η έκδοση της απόφασης για μείωση κατά 25% του Ειδικού Τέλους Μείωσης Εκπομπών Αερίων Ρύπων (ΕΤΜΕΑΡ).

Με την έκδοση της απόφασης για μείωση κατά 25% του Ειδικού Τέλους Μείωσης Εκπομπών Αερίων Ρύπων (ΕΤΜΕΑΡ) το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας επιχειρεί να αντισταθμίσει την επιβάρυνση που θα φέρει στους περίπου 7 εκατ. καταναλωτές η αύξηση των τιμολογίων της ΔΕΗ, η οποία ήδη ισχύει από την 1η Σεπτεμβρίου.

Οι νέες τιμές του ΕΤΜΕΑΡ θα καλύπτουν το χρονικό διάστημα από 1.1.2019 ώς το τέλος του 2020, αλλά θα χρειαστεί να εκδοθεί νέα απόφαση από τον αρμόδιο υπουργό Κωστή Χατζηδάκη για να καθοριστεί ο χρόνος έναρξης του ευεργετικού μέτρου και η διαδικασία εκκαθάρισης για τους προηγούμενους μήνες.

Από την απόφαση της νέας διοίκησης της ΔΕΗ προκύπτει ότι από το πακέτο των 490 εκατ. ευρώ που θα φέρουν τα μέτρα στα ταμεία της επιχείρησης, τα 250 εκατ. θα καταβληθούν από τους καταναλωτές με τις αυξήσεις στα τιμολόγια, ενώ άλλα 68 εκατ. υπολογίζεται ότι θα προέλθουν από το «ψαλίδισμα» κατά 50% της έκπτωσης για 4,1 εκατ. οικιακούς καταναλωτές που εξοφλούν εγκαίρως τους λογαριασμούς τους.

Αλλα 42 εκατ. θα επωμιστούν οι πελάτες μέσης τάσης με τη μείωση των εκπτώσεων συνέπειας και δικαιωμάτων ρύπων. Περίπου 130 εκατ. ευρώ θα εξασφαλιστούν από το πλεόνασμα των 200 εκατ. ευρώ που διαθέτει το ΕΤΜΕΑΡ.

Οι πρώτες αντιδράσεις για τις αυξήσεις στην τιμή του ρεύματος οργανώνονται από το ΠΑΜΕ, που έχει καλέσει σε συγκέντρωση διαμαρτυρίας σήμερα στις 8 π.μ. μπροστά στα κεντρικά γραφεία της ΔΕΗ στην οδό Χαλκοκονδύλη.

Σε ανακοίνωση της συνδικαλιστικής παράταξης, που στηρίζεται από το ΚΚΕ, τονίζεται ότι «την τελευταία δεκαετία, στο πλαίσιο πάντα της πολιτικής της “απελευθέρωσης” που ακολούθησαν όλες οι κυβερνήσεις, τα τιμολόγια της ΔΕΗ έχουν εκτοξευτεί ήδη κατά 150%».

Για τις νέες αυξήσεις που προστέθηκαν, αναφέρεται ότι θα πλήξουν τα φτωχά νοικοκυριά και ετοιμάζουν την ιδιωτικοποίηση της εταιρείας με την παράδοση της παραγωγής και των δικτύων ενέργειας στα μεγάλα επιχειρηματικά συμφέροντα.

Σε σχέση με τις αλλαγές στα τιμολόγια της ΔΕΗ, ο Κωστής Χατζηδάκης  υποσχέθηκε πως θα εξισορροπηθούν οι αυξήσεις μέσα από τις μειώσεις στο ΕΤΜΕΑΡ αλλά και του ΦΠΑ από το 13% στο 6%, κάτι όμως που ισχύει από την 1η Μαΐου και έχει ήδη περάσει στους λογαριασμούς.


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος