FOLLOW US: facebook twitter

Δασικοί χάρτες: Καταπέλτης η απόφαση του ΣτΕ για καθυστερημένες δηλώσεις

Ημερομηνία: 18-09-2019 | Συντάκτης:
Κατηγορίες: Νέα, Περιβάλλον
-Τις επιπτώσεις εξηγεί ο Δασάρχης Πύργου Π. Λάττας

Φρένο βάζει το Συμβούλιο της Επικρατείας (ΣτΕ) σε όσους πολίτες κατέθεσαν εκπρόθεσμες αντιρρήσεις επί των δασικών χαρτών που έχουν πλέον μερικώς κυρωθεί.

Μάλιστα, η απόφαση περιλαμβάνει επί της ουσίας και όσους δεν κατέθεσαν καθόλου αντίρρηση, και έτσι -αν δεν υπάρξει σε δεύτερο χρόνο κάποια νομοθετική ρύθμιση από το υπουργείο Περιβάλλοντος- οι συγκεκριμένοι ιδιοκτήτες δεν θα μπορούν να διεκδικήσουν την περιουσία τους έναντι του Δημοσίου.

Η νέα τροπή που φέρνει το ΣτΕ επηρεάζει μεγάλη μερίδα πολιτών, καθώς πολλοί κατά το πρώτο στάδιο της διαδικασίας δεν προέβησαν σε καμία απολύτως ενέργεια.

Αντίστοιχα, είναι αρκετοί και εκείνοι που άργησαν να ασχοληθούν με την ανάρτηση, είτε γιατί δεν ενημερώθηκαν έγκαιρα είτε γιατί αμέλησαν αρχικώς να συμμετάσχουν. Αποτέλεσμα αυτού είναι να εκτιμάται πως θα δημιουργηθεί μεγάλο ζήτημα, ειδικά δε για αγρότες που έχουν καλλιεργήσιμες εκτάσεις και δεν υπέβαλαν ένσταση έχοντας κατά νου ότι οι τίτλοι που έχουν εδώ και δεκαετίες αρκούν.

Στην Ηλεία έχουν υποβληθεί 10.450 αντιρρήσεις τις οποίες εξετάζουν τέσσερις Επιτροπές που έχουν συσταθεί, όπως τόνισε όμως ο Δασάρχης Πύργου Παναγιώτης Λάττας, υπάρχουν αρκετοί πολίτες που εκ των υστέρων διαπίστωσαν ότι έπρεπε να κάνουν αντιρρήσεις και δεν έκαναν. «Είτε γιατί δε το γνώριζαν, είτε γιατί πίστευαν ότι δε θα προχωρήσει το έργο, είτε γιατί το παράβολο για την αντίρρηση ήταν κατά αυτούς υψηλό».

Τι επιπτώσεις όμως θα έχει αυτό; Όπως εξηγεί ο κ. Λάττας, «στις περιπτώσεις εκτάσεων Δ/Δ (δάσος το 1945, δάσος το 2007) δεν μπορούν να τα καλλιεργούν -αν τα καλλιεργούν-, καθώς έχει κλειδώσει το σύστημα και πλέον θεωρούνται τελεσίδικα δάση. Για τις περιπτώσεις Δ/Α (δάσος 1945, αγρός 2007), έχουν δικαίωμα εξαγοράς μέχρι τις 8 Αυγούστου του 2020, ασχέτως αν έχουν κλειδώσει ως δάση. Για όσα έχουν χαρακτηριστεί Α/Δ (Αγρός 1945, δάσος σήμερα) έχουν το δικαίωμα εφόσον υπάρχουν τίτλοι ιδιοκτησίας πριν τις 8/8/2004 να ενταθούν στο άρθρο 67 του Ν. 998/79 προκειμένου να εκχερσωθούν (δασωμένοι αγροί)».

Επιστήμονες του ιδιωτικού τομέα (δασολόγοι, τοπογράφοι κλπ) που ασχολήθηκαν με τη διαδικασία, ανέφεραν στην «Πρωινή» ότι πλέον ως μοναδική διέξοδος φαντάζει μια ρύθμιση που θα προσφέρει τη δυνατότητα να «ξεκλειδώνει» το σύστημα και να δέχεται αιτήσεις αντίρρησης με διαρκή ενημέρωση, ασχέτως αν είναι κυρωμένος ο χάρτης. Παράλληλα, επισήμαναν ότι η διαδικασία έγινε πολύ γρήγορα με συνέπεια να διαπιστώνονται αρκετά λάθη στους δασικούς χάρτες και ότι θα έπρεπε να προβλέπεται η δυνατότητα να κάνουν όλοι αιτήσεις χωρίς να πληρώσουν και εφόσον διαπιστωθεί ότι έχουν δάσος τότε να πληρώσουν.


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος