FOLLOW US: facebook twitter

Δασαρχείου Πύργου: Mε €88.000 συνεχίζεται η βιολογική καταπολέμηση της σφήκας της καστανιάς στο δάσος της Φολόης

Ημερομηνία: 13-03-2021 | Συντάκτης:
Κατηγορίες: Αγροτικά, Νέα

Τη συνέχιση υλοποίησης του προγράμματος «Βιολογικής καταπολέμησης της σφήκας της καστανιάς Dryocosmus Kuriphilus (yasumatsu)» και στις περιοχές της Ελλάδας με νεοεμφανιζόμενες εστίες, ενέκρινε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Σπήλιος Λιβανός. Το πρόγραμμα θα υλοποιηθεί με την εξαπόλυση του παρασιτοειδούς εντόμου Torymus sinensis, από το Μπενάκειο  Φυτοπαθολογικό Ινστιτούτο. Σύμφωνα με το τεχνικό δελτίου του Ινστιτούτου το πρόγραμμα θα έχει διάρκεια 30 μηνών και συνολικό προϋπολογισμό  88.000,00€.

Σκοπός του νέου προγράμματος είναι η παρακολούθηση των περιοχών εξαπόλυσης του παρασιτοειδούς με συστηματικές δειγματοληψίες ώστε να διαπιστωθεί η επιτυχής εγκατάσταση του παρασιτοειδούς και η πορεία των πληθυσμών β) οι επανεξαπολύσεις παρασιτοειδών σε περιοχές που θα διαπιστωθεί ανεπιτυχής εγκατάσταση και γ) η εξαπόλυση του παρασιτοειδόυς εντόμου T.SINENSIS σε νέες περιοχές εμφάνισης της σφήκας της καστανιάς που δεν έχουν καλυφτεί από τις προηγούμενες εξαπολύσεις. Στα τρία έτη εφαρμογής του προγράμματος, πραγματοποιήθηκαν εξαπολύσεις σε 20 περιφερειακές ενότητες της χώρας μεταξύ των οποίων και η Ηλεία. Η σφήκα από το 2019 έχει «χτυπήσει» τις καστανιές της Φολόης όπου εφαρμόστηκε Πρόγραμμα βιολογικής καταπολέμησης της από το Δασαρχείο Πύργου στο δρυοδάσος της Φολόης, καθώς τον τελευταίο χρόνο το φαινόμενο παρατηρήθηκε σε μεγαλύτερη ένταση και μείωσε την παραγωγή καστάνων.

Το επιβλαβές έντομο εμφανίστηκε τον Μάιο του 2019 στη Φολόη, σε μεμονωμένες αρχικά περιπτώσεις, ωστόσο έγιναν άμεσα οι αναγκαίες κινήσεις για να ξεκινήσει η καταπολέμησή του και όπως είχε αναφέρει ο δασάρχης Παναγιώτης Λάττας  εστάλησαν 800 περίπου έντομα, τα ονομαζόμενα hymenoptera torymidae, τα οποία ελευθερώσαν τον Μάιο του 2020  προκειμένου να έχουμε τη βιολογική καταπολέμηση της σφήκας, με τον φυσικό της εχθρό. Το συγκεκριμένο έντομο δημιουργεί κόκκινες κηκίδες στην αρχή και πράσινες στη συνέχεια σε νεαρά φύλλα, βλαστούς και οφθαλμούς, με συνέπεια να επηρεάζεται η παραγωγή κατστάνων και  μειώνεται δραματικά από 60 έως 85%.

Για την υλοποίηση του νέου προγράμματος θα πραγματοποιηθούν:

  • Αμοιβές νέου προσωπικού που θα προσληφθεί από το ΜΦΙ προκειμένου να αναλάβει την εκτέλεση μέρους των εργασιών εκτίμησης του παρασιτισμού υπό την καθοδήγηση και επίβλεψη των επιστημόνων του Ινστιτούτου.
  • Το κόστος για την προμήθεια του παρασιτοειδούς εντόμου Torymussinensis εκτιμάται σε 200 € ανά συσκευασία.
  • Αναλώσιμα για την εύρυθμη λειτουργία του προγράμματος (δειγματοληψίες, έξοδα συσκευασίας δειγμάτων, επεξεργασία δειγμάτων, είδη γραφείου κλπ.)
  • Μετακινήσεις, για όλο το προσωπικό (νέο και μόνιμο) του Μπενακείου, των υπαλλήλων του Τμήματος Προστασίας Φυτών και του Προϊσταμένου της Διεύθυνσης Προστασίας Φυτικής Παραγωγής του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και αφορά στις δράσεις του έργου. Περιλαμβάνονται επισκέψεις για την διερεύνηση των περιοχών, για τις εξαπολύσεις των εντόμων, για τις δειγματοληψίες της εγκατάστασης του παρασιτοειδούς.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος