FOLLOW US: facebook twitter

«Δανειζόμαστε για να μείνουμε ανοιχτοί»

Ημερομηνία: 02-09-2022 | Συντάκτης:

Τα προβλήματα και τις δυσκολίες της αγοράς στην Ηλεία περιγράφει στην «Πρωινή» ο πρόεδρος της ΟΕΣΗ, Ν. Καρυώτης

Του Παναγιώτη Φωτεινόπουλου


Κλίμα αβεβαιότητα επικρατεί ενόψει χειμώνα στην αγορά της Ηλείς, καθώς η εμπορική κίνηση του καλοκαιριού ήταν ελαφρώς ανεβασμένη αλλά όχι στα επιθυμητά επίπεδα, ώστε να καλυφθούν οι απώλειες της πανδημίας. Η κάθοδος των ετεροδημοτών ήταν αυξημένη, όμως δεν μεταφράστηκε και σε αντίστοιχη κινητικότητα στα καταστήματα.

Όπως δήλωσε στην «Πρωινή» ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Εμπορικών Συλλόγων Ηλείας (ΟΕΣΗ), Νίκος Καρυώτης, ο τουρισμός στην Ηλεία δεν έχει επανέλφθει στα προ πανδημίας επίπεδα και οι εκπτώσεις δεν ανταποκρίθηκαν στις αρχικές προσδοκίες.

«Ήταν ευχάριστη η κάθοδος των ετεροδημοτών, καθώς από το τέλος Ιουλίου και μέχρι και πριν από μία εβδομάδα υπήρχε κινητικότητα, που όμως δεν ήταν η αναμενόμενη και στην αγορά για τον κόσμο που κυκλοφόρησες. Οι εκπτώσεις δεν είχαν το καλύτερο προσδωκόμενο αποτέλεσμα. Είναι ευχάριστο που επιστρέφουμε σταδιακά σε μια κανονικότητα μετά την πανδημία, όμως η τουριστική κίνηση στην Ηλεία δεν έχει επανέλθει εκεί που ήταν το 2019, όπως είδαμε να συμβαίνει σε άλλες περιοχές της Ελλάδας που είναι τουριστικοί προορισμοί», τόνισε και πρόσθεσε πως θα πρέπει να αναληφθούν δράσεις προβολής της Ηλείας, προκειμένου να κερδίσει ισχυρότερο μερίδιο στον ελληνικό τουρισμό, που πλέον ανακάμπτει δυναμικά.

«Πρέπει να δούμε τι θα γίνει με την προβολή και την προσέλκυση επισκεπτών στην Ηλεία, διότι είχαμε και επιμέρους απώλειες σε περιοχές που υποδέχονταν Ρώσους και Ουκρανούς», ανέφερε.

«Δανειζόμαστε για να μείνουμε ανοιχτοί»

Η κατακόρυφη αύξηση του πληθωρισμού, σε συνδυασμό με την ενεργειακή κρίση,. έχουν εκτοξεύσει το κόστος λειτουργίας των εμπορικών επιχειρήσεων, ενώ όσοι καταφέρνουν να αποκτήσουν πρόσβαση σε τραπεζικό δανεισμό, απλά πετυχαίνουν την επιβίωσή τους και όχι την περαιτέρω ανάπτυξή τους.

«Αν δεν υπήρχε η επιδότηση ρεύματος, ουσιασικά θα ήταν μη βιώσιμες λειτουργικά οι επιχειρήσεις. Έχει απορροφηθεί ένα μέρος της αύξησης, αλλά και πάλι τα λειτουργικά έξοδα είναι αυξημένα. Δεδομένου ότι έρχεται χειμώνας και η ενεργειακή κατανάλωση θα είναι μεγαλύτερη, οι δυσκολίες θα είναι μεγάλες. Ακόμα κι όσοι δεν έχουν κόκκινα δάνεια και καταφέρνουν να δανείζονται από τις τράπεζες, δαπανούν τα χρήματα για να επιβιώσουν και να μείνουν ανοιχτοί. Δηλαδή δανείζονται για να συντηρηθούν κι όχι για να αναπτύξουν μια νέα επιχειρηματική ιδέα ή ένα νέο πρότζεκτ. Φυσικά, αυτό πρέπει να αλλάξει, γιατί ο σκοπός του δανεισμού δεν είναι να χρεώνεσαι για να επιβιώνεις. Αυτό κάποια στιγμή θα οδηγήσει σε αδιέξοδο. Δυστυχώς, όμως, είναι ελάχιστες οι περιπτώσεις που επιχειρηματίες δανείζονται για να επενδύσουν, γιατί τα τελευταία χρόνια έχει ανατραπεί ο προγραμματισμός τους», επισήμανε.

Παράλληλα ο κ.Καρυώτης εμφανίστηκε υπέρμαχος της πρωτοβουλίας που αφορά τη Λευκή Νύχτα στις πόλεις, υπογραμμίζοντας την ανάγκη βελτίωσης του γενικότερου κλίματος στην αγορά.

«Οι Λευκές Νύχτες είναι μια πρωτοβουλία στη σωστή κατεύθυνση, διότι η οικονομία είναι κλίμα. Τέτοιες εκδηλώσεις συμβάλλουν στην τόνωση της κατανάλωσης, παρότι ο πληθωρισμός έχει ροκανίσει το εισόδημα του καταναλωτή. Είναι σημαντικό να υπάρχει καλό κλίμα και καλή ψυχολογία στον κόσμο», σχολίασε.


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος