FOLLOW US: facebook twitter

Δάκο στην ελιά ξαναφέρνει η κλιματική αλλαγή

Ημερομηνία: 14-11-2022 | Συντάκτης:

Τι δηλώνει ο προϊστάμενος του τμήματος Ποιοτικού &Φυτοϋγειονομικού Ελέγχου της Διεύθυνσης Αγροτικής Οικονομίας & Κτηνιατρικής (ΔΑΟΚ) ΠΕ Ηλείας, Γιώργος Μικέογλου

Του Παναγιώτη Φωτεινόπουλου

Αντιμέτωποι με τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής θα έρθουν τα επόμενα χρόνια οι ελαιοπαραγωγοί της Ηλείας, αφού είναι πολύ πιθανή η αύξηση των προσβολών από δάκο αλλά και η εμφάνιση άλλων παθογόνων που μπορεί να επηρεάσουν την ποιότητα και την ποσότητα του καρπού.

Η θερμοκρασία και η υγρασία του φετινού φθινοπώρου δεν ήταν πολύ ενθαρρυντικός συνδυασμός, όπως ανέφερε στην «Πρωινή» ο προϊστάμενος του τμήματος Ποιοτικού &Φυτοϋγειονομικού Ελέγχου της Διεύθυνσης Αγροτικής Οικονομίας & Κτηνιατρικής (ΔΑΟΚ) ΠΕ Ηλείας, Γιώργος Μικέογλου, σημειώνοντας ότι η βροχόπτωση του περασμένου Σαββατοκύριακου λειτούργησε ευεργετικά.

«Οι πρώτες ελαιοποιήσεις δείχνουν ότι το ελαιόλαδο είναι χαμηλής οξύτητας και η ποιότητά του θα είναι εξαιρετική και φέτος. Ωστόσο, θα πρέπει να περιμένουμε να δούμε πώς θα εξελιχθούν οι καιρικές συνθήκες ως το τέλος του Νοεμβρίου, γιατί η κλιματική αλλαγή ενδέχεται να μεταβάλει τα δεδομένα που ξέραμε ως τώρα», τόνισε και χτύπησε «καμπανάκι» για πιθανή εμφάνιση δακοπροσβολών και άλλων παθογόνων.

«Θα πρέπει οι παραγωγοί να είναι σε εγρήγορση και να παρακολουθούν τους ελαιώνες και αν διαπιστώσουν ενδείξεις ύποπτες για δάκο, να ψεκάσουν. Η αλλαγή στις κλιματολογικές συνθήκες μας δείχνει ότι πλέον έχουμε περισσότερες γενιές δάκου σε σχέση με τα προηγούμεναχρόνια, περίπου πέντε με έξι στο ίδιο χρονικό διάστημα. Αυτό σημαίνει ότι θα πρέπει ενδεχομένως να αυξηθούν οι πιστώσεις για το πρόγραμμα δακοκτονίας που υλοποιούμε και γενικότερα να το αναπροσαρμόσουμε σύμφωνα με τα νέα κλιματολογικά δεδομένα», εξήγησε ο κ. Μικέογλου.

Ο δάκος όμως δεν είναι η μοναδική απειλή για τα ελαιόδεντρα, αφού πλέον παρατηρούνται κι άλλα παθογόνα που μπορεί να επηρεάσουν τον καρπό και τις αποδόσεις. «Πλέον είναι αυξημένη η πιθανότητα εμφάνισης μυκητολογικών προσβολών, οπότε δεν αρκεί να λέμε ότι ψεκάσαμε για τον δάκο και είναι προστατευμένη η παραγωγή. Για αυτόν τον λόγο είναι απαραίτητη αφενός η ενεργός συμμετοχή των ελαιοπαραγωγών και αφετέρου η αύξηση των πιστώσεων στα προγράμματα που υλοποιεί η ΔΑΟΚ ΠΕ Ηλείας, διότι η κλιματική αλλαγή έχει ήδη εμφανίσει επιπτώσεις που μας αναγκάζουν να αναπροσαρμοστούμε στα νέα δεδομένα», δήλωσε ο κ. Μικέογλου.


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος