FOLLOW US: facebook twitter

Δ. Χαμεζόπουλος: «Αναγκαίο να διευκρινιστούν άμεσα οι πληγείσες επιχειρήσεις»

Ημερομηνία: 13-03-2020 | Συντάκτης:

Στάση αναμονής τηρεί ο εμπορικός κόσμος της Ηλείας, μετά την έκδοση της χθεσινής Πράξης Νομοθετικού Περιεχόμενου (ΠΝΠ) σχετικά με τα κατεπείγοντα μέτρα αντιμετώπισης των αρνητικών συνεπειών της εμφάνισης του κορονοϊού.

Σύμφωνα με το σχετικό έγγραφο  προβλέπεται η αναστολή καταβολής ΦΠΑ υπό προϋποθέσεις, η αναστολή είσπραξης βεβαιωμένων οφειλών και παράταση προθεσμίας καταβολής δόσεων και η παράταση προθεσμίας καταβολής ασφαλιστικών εισφορών, ωστόσο επισημαίνεται ότι «οι πληγείσες επιχειρήσεις προσδιορίζονται ανά κλάδο και ανά περιοχή με απόφαση του Υπουργού Οικονομικών, μετά από εισήγηση του Διοικητή της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ), καθώς και το χρονικό διάστημα ισχύος των παρατάσεων και των αναστολών για κάθε υποχρέωση πληρωμής.

Αποτέλεσμα εικόνας για λουκετο καταστημα

Επομένως, οι επιχειρηματίες της Ηλείας θα πρέπει να επιδείξουν κι άλλη υπομονή μέχρι να προσδιοριστούν επακριβώς οι επιχειρήσεις που θεωρούνται πληγείσες. Από τις μέχρι τώρα ανακοινώσεις προκύπτει ότι τα μέτρα ισχύουν μόνο για τις επιχειρήσεις που έκλεισαν με κρατική εντολή, αποκλείοντας τη συντριπτική πλειονότητα των επιχειρήσεων της Ηλείας.

Φόβος για παρατεταμένη ύφεση στην Ηλεία

Ο πρόεδρος της Ένωσης Λογιστών Φοροτεχνικών Ελεύθερων Επαγγελματιών (ΕΛΦΕΕ) Ηλείας, Διονύσης Χαμεζόπουλος, δήλωσε στην «Πρωινή» ότι είναι αναγκαίες οι διευκρινίσεις από τα αρμόδια υπουργεία την ΑΑΔΕ σχετικά με το εύρος των επιχειρήσεων που καλύπτει η ΠΝΠ.

«Αναμένουμε διευκρινίσεις από το υπουργείο Οικονομικών, το υπουργείο Εργασίας και την ΑΑΔΕ, διότι δεν προσδιορίζονται οι πληγείσες επιχειρήσεις. Αν δεν βγει αυτό, δεν έχουμε κάτι χειροπιαστό παρά μόνο ένα γενικό –και όχι ειδικό- πλάνο. Μέχρι στιγμής ξέρουμε ότι τα μέτρα αυτά ισχύουν μόνο για τις επιχειρήσεις που έκλεισαν με κρατική εντολή. Προσωπικά θεωρώ ότι κατά μία ευρεία έννοια θα περιλαμβάνει και τις τουριστικές επιχειρήσεις αλλά όσες δραστηριοποιούνται στην εστίαση κλπ. Ωστόσο, είναι αναγκαίο να διευκρινιστεί για να έχουμε πλήρη εικόνα, ειδικά τα ζητήματα ασφάλισης από το υπουργείο Εργασίας», τόνισε ο κ. Χαμεζόπουλος και πρόσθεσε ότι επείγει η λήψη οικονομικών μέτρων για να αντιστραφεί το κλίμα εσωστρέφειας στην αγορά.

«Όσο ο κορονοϊός συνεχίζει να εξαπλώνεται ραγδαία, τόσο θα δυσκολεύει και η κατάσταση για τις επιχειρήσεις, διότι η Ηλεία δεν βρισκόταν σε οικονομική άνθηση και τώρα θα επιστρέψει στην ύφεση. Η περιοχή μας βιώνει κατάσταση χρόνιας οικονομικής ύφεσης, η οποία με τον κορονοϊό θα επιδεινωθεί. Για αυτόν το λόγο, θα πρέπει άμεσα να ληφθούν τα απαραίτητα μέτρα στήριξης των επιχειρήσεων που έχουν πληγεί, προκειμένου να καθησυχαστεί ο κόσμος και να περιοριστεί το αίσθημα αβεβαιότητας στον νομό», ανέφερε.


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος