FOLLOW US: facebook twitter

Δ. Κουτσούμπας: «Διαλέγουμε το στρατόπεδο των λαών»

Ημερομηνία: 04-04-2022 | Συντάκτης:
Κατηγορίες: Slide, Νέα, Πολιτική

Μεγάλη εκδήλωση του ΚΚΕ για τα 70 χρόνια από την εκτέλεση του Νίκου Μπελογιάννη στην Αμαλιάδα

  • Στη Βουλή το υπόμνημα Λυμπέρη για μετατροπή της έκθεσης Μπελογιάννη σε Μουσείο
  • «Η ελπίδα και η προοπτική βρίσκεται στο δρόμο της ανατροπής με το ΚΚΕ» τόνισε ο Γ.Γ. του ΚΚΕ

Επιμέλεια: Κική Κολοβέρου- kkoloverou@yahoo.gr


«Στον δρόμο της ανατροπής, ανθίζουν ξανά τα κόκκινα γαρύφαλλα, στα χέρια αγωνιστών, άξιων συνεχιστών και δεν θα μαραθούν ποτέ» τόνισε χθες από την Αμαλιάδα, ο Γ.Γ. της ΚΕ του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας κατά την κεντρική ομιλία του στη μεγάλη συγκέντρωση του ΚΚΕ που πραγματοποιήθηκε με αφορμή την συμπλήρωση 70 χρόνων από την εκτέλεση του Νίκου Μπελογιάννη και των συντρόφων του.
Την εκδήλωση άνοιξε με χαιρετισμό ο Χρήστος Γιάνναρος, γραμματέας της Τομεακής Επιτροπής Ηλείας του ΚΚΕ.
Στην Αμαλιάδα βρέθηκαν μέλη και φίλοι του ΚΚΕ από όλη τη Δυτική Ελλάδα, αλλά και την Αττική. Το «παρών» στην μεγάλη εκδήλωση έδωσαν επίσης, μέλη παραρτημάτων Δυτικής Ελλάδας της ΠΕΑΕΑ-ΔΣΕ, κρατώντας τα λάβαρά τους.
Παρευρέθηκαν ακόμα οι βουλευτές του ΚΚΕ, Νίκος Καραθανασόπουλος και Νίκος Παπαναστάσης, ο γραμματέας του ΣΠ Δυτικής Ελλάδας της ΚΝΕ, Στάθης Κεντρής, οι Δήμαρχοι Πάτρας, Κώστας Πελετίδης και Ήλιδας, Γιάννης Λυμπέρης, καθώς και μια σειρά εκπρόσωποι εργατικών και μαζικών φορέων της περιοχής.
Μετά την ομιλία του Δ. Κουτσούμπα, ακολούθησε μουσικό – αφηγηματικό αφιέρωμα από το συγκρότημα Δυτικής Ελλάδας της ΚΝΕ, που παρουσίασε δραματοποιημένα μεγάλο κομμάτι της απολογίας του από τη δεύτερη δίκη του Νίκου Μπελογιάννη, με μουσική συνοδεία. Στο μουσικό σκέλος ακούστηκαν μεταξύ άλλων τα τραγούδια «Αυτοί που περιμένουν», «Ήρωες», «Ο Μπελογιάννης ζει» και «Ο άνθρωπος με το γαρύφαλλο».

«Το κόκκινο γαρύφαλλο παραμένει κατακόκκινο στην καρδιά μας»

Ο Δημήτρης Κουτσούμπας, ξεκίνησε την ομιλία του, αναφερόμενος στο Νίκο Μπελογιάννη, τονίζοντας πως πέρασαν 70 χρόνια από τα χαράματα της Κυριακής 30 Μάρτη του 1952, όταν οι στυγνοί δολοφόνοι του αστικού μετεμφυλιακού κράτους, οδηγούσαν τον κομμουνιστή ήρωα και τους συντρόφους του Αργυριάδη, Καλούμενο και Μπάτση, στο εκτελεστικό απόσπασμα. «Το κόκκινο γαρύφαλλο που έπεσε απ’ τα χέρια τους παραμένει κόκκινο – κατακόκκινο στο νου και την καρδιά μας… Για να μας θυμίζει την υπέρτατη θυσία τους στον αγώνα για να κερδίσει το δίκιο του λαού. 70 χρόνια μετά, εδώ στην Αμαλιάδα, τιμάμε τη μνήμη του, καθώς και τη μνήμη των συντρόφων του. Ο Μπελογιάννης και τα χιλιάδες παραδείγματα των αγωνιστών, έγραψαν με τη στάση τους ηρωικές σελίδες, γιατί σε όλες τις κρίσιμες στιγμές διάλεξαν στρατόπεδο. Και διάλεξαν το στρατόπεδο των λαών. Αυτή την επιλογή έχουμε κάνει και εμείς σήμερα που τα «σκιάζει όλα η φοβέρα» του ιμπεριαλιστικού πολέμου. Διαλέγουμε το στρατόπεδο των λαών, και όχι το στρατόπεδο των ιμπεριαλιστών – πραγματικών ληστών – που λύνουν τις διαφορές τους πάνω στο λαό της Ουκρανίας. Διαφορές και αντιθέσεις που δεν προέκυψαν σε μια νύχτα στις 24 Φλεβάρη, όταν η Ρωσία εισέβαλε στην Ουκρανία, αλλά οξύνονται εδώ και χρόνια, πάνω από μια δεκαετία. Κι αυτές οι αντιθέσεις δεν έχουν να κάνουν μόνο, ούτε με το ότι η Ρωσία παραβιάζει την εδαφική ακεραιότητα της Ουκρανίας, όπου εστιάζουν οι ΗΠΑ, το ΝΑΤΟ και η ΕΕ, ούτε με την αποναζιστικοποίηση της Ουκρανίας και το σεβασμό των δικαιωμάτων των μειονοτήτων, όπου εστιάζει η Ρωσία. Έχουν, πρώτα από όλα, να κάνουν με το μοίρασμα των αγορών, του ορυκτού πλούτου, της ενέργειας, των εδαφών και του εργατικού δυναμικού, των αγωγών και των δικτύων μεταφοράς εμπορευμάτων».
Στο σημείο αυτό, ο κ. Κουτσούμπας, καταδίκασε την στρατιωτική επέμβασης της Ρωσίας, αλλά και των ΗΠΑ – ΝΑΤΟ – ΕΕ που πυροδοτούν όπως είπε τον πόλεμο τονίζοντας πως η επιλογή του καθένα και καθεμιάς είναι να πάρει θέση με το στρατόπεδο των λαών απέναντι στο στρατόπεδο των ιμπεριαλιστών. «Είναι αυτή που τον βάζει στη σωστή πλευρά της ιστορίας».


Μέτρα για την υπεράσπιση του λαϊκού εισοδήματος

Ο κ. Κουτσούμπας συνεχίζοντας, τόνισε πως ο αγώνας για να σταματήσει ο πόλεμος, συναντιέται με τον αγώνα του λαού για:

  • Άμεσα μέτρα υπεράσπισης του εργατικού – λαϊκού εισοδήματος από την ακρίβεια και την ενεργειακή φτώχεια.
  • Για κατάργηση φόρων στα καύσιμα και σε άλλα είδη λαϊκής κατανάλωσης.
  • Για αυξήσεις των μισθών, για Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας, προστασία των εργασιακών δικαιωμάτων του.
  • Για μέτρα προστασίας για τους συνταξιούχους και τους ανέργους.
    -Για να παρθούν μέτρα ενάντια στις συνέπειες από τις κυρώσεις στη Ρωσία, που θα υποστούν πρώτα απ’ όλα αγρότες και αυτοαπασχολούμενοι.
  • Και δω στην Ηλεία πρέπει να στηριχτούν οι φτωχοί αγρότες που δεν μπορούν να καλλιεργήσουν λόγω του υψηλού κόστους παραγωγής, με την ακρίβεια, το πανάκριβο ρεύμα και το πετρέλαιο κ.α.
    Αλλά και να αποζημιωθούν άμεσα όλοι όσοι έχουν πληγεί από τις πρόσφατες καταστροφές. Γιατί απ’ όσο γνωρίζουμε, εκτός από μερικές πρώτες έκτακτες μικρές αποζημιώσεις, δεν έχει δοθεί τίποτα, ούτε ένα ευρώ στους πληγέντες. Ούτε τα ελαιόδεντρα που έχουν καταστραφεί δεν έχουν ακόμα καταγράψει. Έλεος!
    Ας αφήσει η κυβέρνηση της ΝΔ τις φιέστες για τον αυτοκινητόδρομο Πάτρας – Πύργου. 20 χρόνια χόρτασε φιέστες από όλες τις κυβερνήσεις ο λαός της Ηλείας. Το μόνο που θέλει είναι έναν ασφαλή αυτοκινητόδρομο που βέβαια δεν θα τον πληρώνει ακριβά με διόδια για να κερδίζουν ξανά οι μεγαλοκαρχαρίες».
    Ολοκληρώνοντας την ομιλία του, τόνισε: «Το κόκκινο γαρύφαλλο που έπεσε από τα χέρια του εκτελεσμένου Νίκου Μπελογιάννη και των συντρόφων του, το σήκωσε το Κόμμα του το ΚΚΕ και το κρατάει κόκκινο σε όλες τις μεγάλες μάχες. ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ και ΚΙΝΑΛ βάζουν στη ζυγαριά του συστήματος τις αγωνίες του λαού μας να ζει χωρίς φτώχεια, ανεργία, να τα βγάλει πέρα με την ακρίβεια, να μην βρεθεί στον κυκλώνα του πολέμου. Μόνο που η ελπίδα, η προοπτική για το λαό μας δεν βρίσκεται στη μία ή στην άλλη αντιλαϊκή κυβέρνηση, αλλά απέναντι από αυτές και το σύστημά τους.
    Βρίσκεται στο δρόμο της ανατροπής με το ΚΚΕ!
    Και εκεί στο δρόμο της ανατροπής ανθίζουν ξανά τα κόκκινα γαρίφαλα, στα χέρια αγωνιστών, άξιων συνεχιστών και δεν θα μαραθούν ποτέ…
    Τιμή και δόξα στον Νίκο Μπελογιάννη και τους συντρόφους του!
    Τιμή και δόξα στο Κόμμα τους, το ΚΚΕ!».


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος