FOLLOW US: facebook twitter

Δ. Καλαματιανός: «Τα προβλήματα με τις πληρωμές αγροτών και κτηνοτρόφων συνεχίζονται»

Ημερομηνία: 03-01-2023 | Συντάκτης:
Κατηγορίες: Νέα, Πολιτική

Κάθε πέρυσι και καλύτερα για τους αγρότες και τους κτηνοτρόφους μας που προσπαθούν να τα βγάλουν πέρα κάτω από εξαιρετικά δύσκολες συνθήκες. Καθημερινά βλέπουν το εισόδημά τους να καταρρέει, έχοντας να αντιμετωπίσουν την ενεργειακή κρίση, την τεράστια αύξηση του κόστους παραγωγής και τη μειωμένη διάθεση των προϊόντων τους.  

Απέναντί τους βρίσκεται μια κυβέρνηση η οποία όχι μόνο δεν κάνει τίποτα ουσιαστικό για να ενισχύσει το αγροτικό εισόδημα, αλλά με την αδιαφορία και τις αδιαφανείς πρακτικές της εντείνει τα προβλήματα των παραγωγών.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα επιπολαιότητας και αδιαφάνειας είναι η χαοτική κατάσταση που επικρατεί στις πληρωμές αγροτών και κτηνοτρόφων τα τελευταία 3,5 χρόνια. Οι καταγγελίες για την τελευταία πληρωμή από παραγωγούς και θεσμικούς φορείς ξεπερνούν κάθε προηγούμενο.

Τα λάθη που έχουν δημιουργηθεί και καταγράφονται είναι πολλά. Ενδεικτικά, αρκετοί παραγωγοί δεν πληρώθηκαν καθόλου, ενώ κάποιοι άλλοι έλαβαν μόνο την πληρωμή του πρασινίσματος, δίχως να πληρωθούν τη βασική ενίσχυση. Περαιτέρω, υπάρχουν παραγωγοί που πληρώθηκαν σε τραπεζικούς λογαριασμούς που δεν είναι δικοί τους. Άλλοι δεν πληρώθηκαν για τα δικαιώματα που κατέχουν. Επίσης, προβλήματα έχουν δημιουργηθεί και με την καταβολή της εξισωτικής αποζημίωσης 2022, καθώς πολλοί κτηνοτρόφοι δεν την έλαβαν. Την ίδια στιγμή το ύψος των ευρωπαϊκών προστίμων και των καταλογισμών αγγίζει τα 600 εκατ. ευρώ και ο κίνδυνος να αυξηθεί είναι μεγάλος. 

Πραγματικά, με ευθύνη της κυβέρνησης έχει δημιουργηθεί ένα απίστευτο αλαλούμ στις πληρωμές, που έχει οδηγήσει τους παραγωγούς σε αδιέξοδο.

Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ είχε προειδοποιήσει, ύστερα από την πληρωμή της προκαταβολής τον περασμένο Οκτώβριο πως η διαδικασία είναι προβληματική. Παράλληλα, είχε εγκαίρως επισημάνει τις στρεβλώσεις και τις παρατυπίες που είχαν καταγράψει οι ελεγκτές της Ε.Ε. πριν από την πληρωμή της προκαταβολής της ενιαίας ενίσχυσης. Η κυβέρνηση, όμως, κώφευσε σε όλα αυτά και σήμερα έχουμε φτάσει στο σημείο οι παραγωγοί να μη γνωρίζουν γιατί δεν πληρώνονται και αν πληρώνονται, τι ακριβώς πληρώνονται.    

Δυστυχώς, αυτή είναι η απελπιστική κατάσταση που επικρατεί και έχει φέρει σε αδιέξοδο αγρότες και κτηνοτρόφους. Αντίθετα, επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, οι παραγωγοί μπορούσαν να κάνουν τον προγραμματισμό τους, καθώς γνώριζαν έγκυρα και έγκαιρα τα ποσά που λάμβαναν, όπως επίσης και τον χρόνο πληρωμής.  

Οι κυβερνώντες έχουν αποδείξει με κάθε τρόπο πως δεν ενδιαφέρονται για τον πρωτογενή τομέα και τους ανθρώπους του, που δοκιμάζονται από την ακρίβεια και την πολυεπίπεδη κρίση. Ο αγροτικός κόσμος έχει αντιληφθεί τον διαρκή εμπαιγμό που υφίσταται. Απαιτεί σεβασμό και στήριξη. Για αυτό θα επιλέξει στις επερχόμενες εκλογές την πολιτική αλλαγή και την προοδευτική διακυβέρνηση για να αποκαταστήσει τις αδικίες και να φέρει ξανά την ελπίδα.


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος