FOLLOW US: facebook twitter

Δ. Καλαματιανός: «Τα χρέη πνίγουν νοικοκυριά και επιχειρήσεις»

Ημερομηνία: 20-12-2022 | Συντάκτης:

Τα κόκκινα δάνεια και η εκτίναξη του ιδιωτικού χρέους προς το Δημόσιο, τον ΕΦΚΑ και τις τράπεζες, αποτελούν θηλιά στο λαιμό δανειοληπτών και οφειλετών, οι οποίοι, εξαιτίας της γενικευμένης ακρίβειας και της ανόδου των επιτοκίων, αδυνατούν να ανταπεξέλθουν στις υποχρεώσεις τους. 

Την ίδια στιγμή, έχουν να αντιμετωπίσουν την κυβερνητική υπονόμευση και αδιαφορία. Αποδεικνύεται ότι μοναδικό μέλημα της κυβέρνησης είναι η εξυπηρέτηση των οικονομικών ελίτ, των χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων και των funds, σε βάρος των πολιτών. Ο νέος πτωχευτικός κώδικας που ψήφισε η κυβερνητική πλειοψηφία, αυτό ακριβώς εξυπηρετεί. Οδηγεί στη ρευστοποίηση του συνόλου της περιουσίας των οφειλετών, ακόμα και της πρώτης κατοικίας. Μάλιστα, για πρώτη φορά προβλέπει και την πτώχευση φυσικών προσώπων. Ασφαλώς πρόκειται για ένα νομοθέτημα δίχως κοινωνική ευαισθησία, που αντιμετωπίζει όλους τους οφειλέτες ως στρατηγικούς κακοπληρωτές. Ένα νομοθέτημα που οδηγεί σε γενικευμένο κύμα πλειστηριασμών και ξεσπίτωμα ολόκληρων οικογενειών.

Προφανώς, οι ρυθμίσεις των 12 ή των 24 δόσεων, σε καμία περίπτωση δεν επαρκούν και δεν μπορούν να ανακουφίσουν τους οφειλέτες. Τα ίδια και ο εξωδικαστικός συμβιβασμός, που δεν υφίσταται ουσιαστικά, καθώς εξαρτάται καθαρά από τις ορέξεις των τραπεζών και των funds για το αν θα προχωρήσουν σε ρυθμίσεις των οφειλών. Απόδειξη αυτού αποτελεί ο μηδαμινός αριθμός οφειλετών που έχουν καταφέρει να ρυθμίσουν την οφειλή τους.  

Αντίθετα, η κυβέρνηση επιδεικνύει αδιάλειπτο ενδιαφέρον για τους ημέτερους, τους «λίγους και εκλεκτούς». Με το πρόσχημα της πανδημίας μοίρασαν 9 δισ. δημόσιο χρήμα με απευθείας αναθέσεις και κλειστούς διαγωνισμούς. Με το πρόσχημα της ενεργειακής ακρίβειας μοίρασαν 8,1 δισ. ως επιδοτήσεις κατευθείαν στις τσέπες των παρόχων. Επιτρέπουν σε 2 διυλιστήρια να έχουν κέρδη 2,3 δισ. το πρώτο 9μηνο του 2022 και στις τράπεζες 2,5 δισ. κέρδη. Μάλιστα, μεταξύ άλλων, έσπευσαν να νομοθετήσουν και την ασυλία των τραπεζικών στελεχών για το αδίκημα της απιστίας και αυτή των στελεχών του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας για να πωλούν μετοχές του ελληνικού Δημοσίου σε τιμή κάτω και από τη χρηματιστηριακή τους αξία. Επιπλέον, επέτρεψαν τη χορήγηση χρυσών μπόνους στα τραπεζικά στελέχη από το 2023 και άνοιξαν το δρόμο για τα υπερκέρδη των τραπεζών, τα οποία και δεν φορολογούν. Σαν να μην έφταναν όλα αυτά, τα κυβερνητικά στελέχη παίζουν θέατρο, προσπαθώντας να πείσουν ότι είναι ιδιαίτερα θυμωμένα με τις τράπεζες!  

Απέναντι στην ακραία νεοφιλελεύθερη πολιτική του κυβερνώντος κόμματος, ο ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. κατανοεί πως σε τέτοιες ασφυκτικές συνθήκες, η συντριπτική πλειοψηφία των πολιτών που έχουν χρέη είναι άνθρωποι, οι οποίοι είτε προσπαθούν να ανταποκριθούν με τεράστιες θυσίες ή αδυνατούν να είναι συνεπείς στις υποχρεώσεις τους, λόγω των εξαιρετικά δύσκολων οικονομικών συνθηκών που επικρατούν.   

Για το λόγο αυτό έχει παρουσιάσει εδώ και καιρό ένα συνολικό πλαίσιο ρύθμισης του ιδιωτικού χρέους, που περιλαμβάνει:

  • την κατάργηση του νέου πτωχευτικού κώδικα που υφαρπάζει περιουσίες και πρώτη κατοικία των οφειλετών,
  • την προστασία της πρώτης κατοικίας για τα χαμηλά και μεσαία εισοδήματα,
  • τη ρύθμιση του χρέους προς την εφορία και τα ασφαλιστικά ταμεία, που δημιουργήθηκε από την αρχή της υγειονομικής κρίσης, με διαγραφή μέρους βασικής οφειλής και 120 δόσεις για την αποπληρωμή του υπολοίπου,
  • ένα μόνιμο ολιστικό πλαίσιο διαχείρισης του ιδιωτικού χρέους, που θα βασίζεται στη λειτουργία αυτοματοποιημένης πλατφόρμας και θα ρυθμίζει συνολικά το χρέος του πολίτη, με τρόπο δεσμευτικό για τους πιστωτές, τις τράπεζες και τα funds,
  • τη δυνατότητα να προσφύγει οφειλέτης στο δικαστήριο, αν δεν καλύπτεται από την πρόταση ρύθμισης της ανωτέρω πλατφόρμας. 

Το σίγουρο είναι ότι η μεγάλη κοινωνική πλειοψηφία αποδοκιμάζει τις καταστροφικές κυβερνητικές πολιτικές. Η απαίτηση για πολιτική αλλαγή είναι διάχυτη. Η επιλογή μιας προοδευτικής διακυβέρνησης είναι απαραίτητη για να εγγυηθεί την κοινωνική δικαιοσύνη, την αποκατάσταση των αδικιών και την προστασία όσων έχουν ανάγκη. Η ώρα της κάλπης έρχεται και ο λαός θα επιλέξει.


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος