FOLLOW US: facebook twitter

Δ. Καλαματιανός: «Συστηματικά πρόχειρη και αναποτελεσματική η νομοθέτηση της κυβέρνησης»

Ημερομηνία: 14-03-2022 | Συντάκτης:

Εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ στη συζήτηση πολυνομοσχεδίου του Υπουργείο Εσωτερικών στη Διαρκή Επιτροπή Δημόσιας Διοίκησης, Δημόσιας Τάξης και Δικαιοσύνης, είναι ο αναπληρωτής Τομεάρχης Προστασίας του Πολίτη της Κ.Ο. ΣΥ.ΡΙΖ.Α-Π.Σ., Διονύσης Καλαματιανός.

Κατά τη διάρκεια της εισήγησής του, ο Ηλείος Βουλευτής κατέδειξε τον πρόχειρο, βιαστικό και ανεπαρκή τρόπο νομοθέτησης της κυβέρνησης. Μάλιστα, αρκετές ήταν οι φορές που απευθυνόμενος προς τον αρμόδιο Υπουργό Εσωτερικών κ. Βορίδη, υπογράμμισε πως το πολυνομοσχέδιο δεν έχει εσωτερικό ειρμό και αποτελείται από αποσπασματικές διατάξεις.

«Φαίνεται ότι βιάζεστε να κάνετε τακτοποιήσεις και εξυπηρετήσεις. Τι συμβαίνει; Πάμε για εκλογές; Μακάρι να τις κάνετε το συντομότερο δυνατό για ν’ ανασάνουν οι άνθρωποι. Ν’ ανασάνουν από την τραγική διαχείριση που κάνετε της πανδημίας και της ακρίβειας. Τα νοικοκυριά και οι επιχειρήσεις έχουν γονατίσει.

Υποσχεθήκατε αλματώδη ανάπτυξη και έχετε καταλήξει να μας λέτε να μην ανάβουμε το θερμοσίφωνα, να μην χρησιμοποιούμε αυτοκίνητο και να κρατάμε μικρό καλάθι στο Σούπερ Μάρκετ. Φωνάζατε, δήθεν από ενδιαφέρον για τη μεσαία τάξη. Τώρα το 40% των μικρομεσαίων επαγγελματιών και των επιχειρήσεων οδεύουν προς λουκέτο. Αυτά είναι τα αποτελέσματα της καταστροφικής πολιτικής σας.»

Αναφερόμενος στο πολυνομοσχέδιο, ο κ. Καλαματιανός το χαρακτήρισε ως αναποτελεσματικό και μη συνεκτικό.

 «Η Κυβέρνηση επαναφέρει πρακτικές κομματισμού, αναξιοκρατίας και νεποτισμού στη λειτουργία του Δημοσίου Τομέα. Το σίγουρο είναι ότι δεν εισάγει ρυθμίσεις που να προωθούν την καταπολέμηση της διαφθοράς στη χώρα μας.»

Για να συμπληρώσει πως φέρνει και διάταξη με την οποία ορίζεται ένα πλαφόν 500 μορίων ως το κατώτατο όριο βαθμολόγησης της δομημένης συνέντευξης για την επιλογή προϊσταμένων.

«Τι αποτέλεσμα έχει αυτή η διάταξη; Δίνετε πολύ μεγαλύτερο βάρος στη συνέντευξη και υποβαθμίζετε τα τυπικά και ουσιαστικά προσόντα των υποψήφιων. Που είναι η αξιοκρατία;

Ένα σύστημα αλλάζει όταν δεν είναι αποτελεσματικό. Τι συμβαίνει σήμερα στο δημόσιο τομέα με τις παλινωδίες σας; Οι κρίσεις δεν γίνονται. Αυτό που γίνετε είναι απευθείας τοποθετήσεις προϊσταμένων, προφανώς με πελατειακά κριτήρια. Αλήθεια κ. Υπουργέ πως σας φαίνεται το γεγονός ότι ο κ. Χατζηδάκης επιλέγει τους διευθυντές και γενικούς διευθυντές του ΕΦΚΑ; Πως σας φαίνεται που τους χρυσοπληρώνει με μισθούς έως 8 χιλ. ευρώ;»

Σχετικά με την πρόβλεψη του νομοσχεδίου για στελέχωση Τμήματος Προστασίας Ζώων Συντροφιάς της Διεύθυνσης Οργάνωσης και λειτουργίας ΟΤΑ του Υπουργείου Εσωτερικών, ο κ. Καλαματιανός υπογράμμισε πως πρόκειται για αποσπασματικό μέτρο και πρόχειρη νομοθέτηση.

«Πρώτα νομοθετήσατε τη μεταφορά της αρμοδιότητας και μήνες μετά έρχεστε και αντιλαμβάνεστε ότι δεν αρκούν μόνο οι μεταφορές αρμοδιοτήτων, αλλά χρειάζονται και υπάλληλοι για να τις ασκήσουν και να υπηρετήσουν. Χρειάζονται και πόροι για να λειτουργήσει η υπηρεσία. Οκτώ μήνες μετά την ψήφιση του Ν. 4830/2021 δεν έχει ακόμη εκδοθεί ο νέος οργανισμός του ΥΠΕΣ. Δεν λειτουργεί ακόμη  το  Τμήμα Προστασίας Ζώων Συντροφιάς που μεταφέρθηκε από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης. Δεν υφίσταται ούτε ο διοικητικός μηχανισμός που θα υποστηρίξει τους δήμους. Δεν έχουν εξασφαλιστεί ούτε οι αναγκαίοι πόροι.»

Για τους ΟΤΑ, ο Βουλευτής επεσήμανε ότι οι δήμοι αντιμετωπίζουν μεγάλα δημοσιονομικά προβλήματα.

«Όμως, γιατί δεν κάνετε τίποτα για την τεράστια αύξηση του ενεργειακού κόστους για τους ΟΤΑ; Γιατί επιμένετε να επιβάλλεται από 1-1-2022 το τέλος ταφής των απορριμμάτων; Δεν αντιλαμβάνεστε ότι δυσχεραίνετε την εκτέλεση των προϋπολογισμών των δήμων; Δεν αντιλαμβάνεστε ότι οι ΔΕΥΑ της χώρας αντιμετωπίζουν τεράστιο πρόβλημα οικονομικής βιωσιμότητας, λόγω της εκτόξευσης του ενεργειακού κόστους;»

Στη συνέχεια ο κ. Καλαματιανός επεσήμανε ότι το πολυνομοσχέδιο περιλαμβάνει διατάξεις που θα μπορούσαν να κατατεθούν αυτοτελώς.

«Η κυβέρνησή σας σε μια προσπάθεια να διαχειριστεί επικοινωνιακά και μόνο τις καταστροφές από τις πυρκαγιές του καλοκαιριού και να αποκρύψει τις ευθύνες της, έκανε μια πρόχειρη εξαγγελία για την υπαγωγή των δασικών υπηρεσιών από τις Αποκεντρωμένες Διοικήσεις στο Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας.

Όμως, δεν ενισχύθηκαν οι δασικές υπηρεσίες με προσωπικό και χρηματοδότηση, ούτε έχουν συλλεχθεί τα απαιτούμενα στοιχεία για μια ομαλή μετάβαση των υπαλλήλων των δασικών υπηρεσιών στη νέα κατάσταση.

Κύριε Υπουργέ σε λίγο ξεκινά η αντιπυρική περίοδος και μετά από 8 μήνες η υπηρεσία είναι στο αέρα!»

Κλείνοντας την εισήγησή του, ο κ. Καλαματιανός υπογράμμισε πως με το παρόν πολυνομοσχέδιο δεν επιλύεται κανένα υφιστάμενο πρόβλημα. Αντιθέτως, δημιουργούνται πολλά περισσότερα.

«Νομοθετείτε είτε σαν να μην έχετε εικόνα του δημοσίου τομέα είτε σαν να έχετε στόχο την πλήρη απαξίωσή του. Είναι όλα ενταγμένα σε ένα πλαίσιο υπονόμευσης και αποδυνάμωσης του δημοσίου με σκοπό την εκχώρηση υπηρεσιών σε ιδιώτες.»


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος