FOLLOW US: facebook twitter

Δ. Καλαματιανός: «Συνεχίζεται ο κυβερνητικός εμπαιγμός και η υγειονομική υποβάθμιση»

Ημερομηνία: 29-08-2022 | Συντάκτης:

Νέα παρέμβασή του για τη δημόσια υγεία της Ηλείας

Αγανάκτηση έχει προκαλέσει στους κατοίκους της Ηλείας η είδηση πως προωθείται με πρωτοβουλία της κυβέρνησης ο χαρακτηρισμός της γειτονικής Κυπαρισσίας σε υγειονομικά άγονη και προβληματική περιοχή Α΄ Κατηγορίας.

Όπως αναφέρει ο κ. Καλαματιανός στην ερώτησή του προς τον αρμόδιο Υπουργό Υγείας, ενώ, σύμφωνα με δημοσιεύματα, δρομολογείται η μετατροπή της Κυπαρισσίας σε άγονη και προβληματική περιοχή Α΄ Κατηγορίας, δεν συμβαίνει το ίδιο για τη γειτονική Ηλεία, όπου ζουν και δραστηριοποιούνται 160.000 άνθρωποι. Μάλιστα, η ίδια η αναπληρώτρια Υπουργός Υγείας έχει, ουσιαστικά, αποκλείσει αυτό το ενδεχόμενο στη διάρκεια πρόσφατης επίσκεψής της στο νομό, δηλώνοντας πως η Ηλεία δεν είναι Καστελόριζο για να χαρακτηριστεί υγειονομικά, ως άγονη περιοχή.

Γίνεται κατανοητό, λοιπόν, ότι ο διαχωρισμός αυτός γεννά πολλά ερωτήματα για τις δυσμενείς διακρίσεις που δρομολογεί η κυβέρνηση, λαμβάνοντας υπόψη πως πρόκειται για δύο όμορες περιοχές με κοινά μορφολογικά και φυσιογραφικά γνωρίσματα και στοιχεία.

Εδώ και τρία χρόνια η δημόσια υγεία της Ηλείας εκπέμπει σήμα κινδύνου. Οι Νοσηλευτικές Μονάδες του νομού παραμένουν υποστελεχωμένες σε ιατρικό προσωπικό, το οποίο όχι μόνο δεν ενισχύεται, αλλά διαρκώς μειώνεται λόγω αποχωρήσεων και συνταξιοδοτήσεων. Την ίδια στιγμή, οι προκηρύξεις πρόσληψης ιατρών που δημοσιεύονται καταλήγουν άγονες και το πρόβλημα διογκώνεται. Χαρακτηριστικό είναι το γεγονός ότι μέσα στην υγειονομική κρίση αποχώρησαν περισσότεροι από 20 ιατροί, χωρίς να αναπληρωθούν. Όπως είναι κατανοητό, αυτή η κατάσταση δημιουργεί τεράστια κενά, που σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να καλυφθούν με πρακτικές όπως οι εντολές αναγκαστικής μετακίνησης σε ιατρούς άλλων Νοσοκομείων που βρίσκονται σε άλλους νομούς.

Προκειμένου να αντιμετωπιστεί αποτελεσματικά αυτή η δυσχερής κατάσταση, Σύλλογοι και Θεσμικοί Φορείς του νομού Ηλείας έχουν επανειλημμένα ζητήσει να υπάρξουν κίνητρα επαγγελματικά, επιστημονικά και οικονομικά στους ιατρούς για να στελεχωθεί με επάρκεια το ελλιπές ιατρικό προσωπικό των Νοσηλευτικών Μονάδων της Ηλείας.

Ο Ηλείος Βουλευτής θέτει τα εξής ερωτήματα στον Υπουργό Υγείας:

  • Με δεδομένη την τεράστια έλλειψη ιατρικού προσωπικού στις Νοσηλευτικές Μονάδες της Ηλείας, εξετάζει την υγειονομική μετατροπή του νομού σε άγονη περιοχή Α΄ κατηγορίας, όπως δρομολογεί για τη γειτονική Κυπαρίσσια;
  • Πως σκοπεύει να επιλύσει το μείζον ζήτημα της υποστελέχωσης των Νοσηλευτικών Μονάδων της Ηλείας σε ιατρικό προσωπικό;

Δυστυχώς, οι δημόσιες δομές υγείας της Ηλείας παραμένουν σε μεγάλο βαθμό υποστελεχωμένες σε ιατρικό προσωπικό και έχουν φτάσει σε οριακό σημείο λειτουργίας. Με την πανδημία παρούσα και τον επερχόμενο χειμώνα να αναμένεται πολύ δύσκολος, η κατάσταση θα χειροτερέψει ακόμα περισσότερο. Επιτέλους, η κυβέρνηση πρέπει να ασχοληθεί σοβαρά με αυτό το ζωτικής σημασίας ζήτημα και να ενισχύσει με ιατρικό προσωπικό τις Νοσηλευτικές Μονάδες του νομού, παρέχοντας τα απαραίτητα κίνητρα για την επιλογή και παραμονή ιατρών στον τόπο μας. Πριν, λοιπόν, ξαναέλθουν κυβερνητικά στελέχη στην Ηλεία για εθιμοτυπικές επισκέψεις και χτυπήματα στην πλάτη, θα πρέπει να παρουσιάσουν έργα και όχι αόριστες υποσχέσεις ξανά


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος