FOLLOW US: facebook twitter

Δ. Καλαματιανός: «Στεγαστική κρίση για τους πολλούς, κέρδη για τους λίγους και ισχυρούς»

Ημερομηνία: 23-12-2022 | Συντάκτης:
Κατηγορίες: Νέα, Πολιτική

Σημεία από την ομιλία του Βουλευτή Ηλείας και Αν. Τομεάρχη Προστασίας του Πολίτη της Κ.Ο. ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ., Διονύση Καλαματιανού, στην Ολομέλεια της Βουλής σε σ/ν του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων για τη στεγαστική πολιτική.

Ξεκινώντας την τοποθέτησή του, ο κ. Καλαματιανός ανέφερε πως η πολυεπίπεδη κρίση που δυναστεύει τη μεγάλη κοινωνική πλειοψηφία, διευρύνεται από την εφαρμοζόμενη κυβερνητική πολιτική. Πρόκειται για μια κρίση που πλήττει σε τεράστιο βαθμό τις νέες και τους νέους, οι οποίοι δεν μπορούν να ανταπεξέλθουν στα στεγαστικά έξοδα και να νοικιάσουν ένα σπίτι.

Παράλληλα, επισήμανε πως η Ελλάδα είναι πρωταθλήτρια στην Ε.Ε. στην ανεργία στους νέους, ενώ βρίσκεται στη δεύτερη θέση στα έξοδα στέγασης σε σχέση με το εισόδημα.

«Πάνω από το 45% των νοικοκυριών στη Χώρα ξοδεύει το μισό μηνιαίο εισόδημά του σε έξοδα στέγης. Ένα στα δύο νοικοκυριά στερείται βασικών αγαθών.

Σήμερα υπάρχουν 700.000 κόκκινα δάνεια που συνεχώς διευρύνονται από τη δική σας πολιτική. Έχουν δρομολογηθεί και 50.000 πλειστηριασμοί, πολλοί από τους οποίους αφορούν και την πρώτη κατοικία.

Γιατί συμβαίνει αυτό; Επειδή με τον πτωχευτικό νόμο που ψηφίσατε, για πρώτη φορά μετά το 2010 δεν προβλέπεται καμία προστασία ακόμα και για την πρώτη κατοικία.»

Εισερχόμενος στο νομοσχέδιο, ο Βουλευτής τόνισε πως η κυβέρνηση για ακόμα μια φορά εξαντλείται σε προεκλογικά και επικοινωνιακά μέτρα, που αφορούν ελάχιστους.

«Προσπαθείτε να εξαπατήσετε τους νέους, τους φτωχούς και τους ευάλωτους. Διότι, στην πραγματικότητα, ωφελημένοι από το νομοσχέδιό σας είναι μόνο οι τράπεζες και οι μεγαλοεργολάβοι.»

Ο κ. Καλαματιανός υπογράμμισε πως αν η κυβέρνηση ενδιαφερόταν πραγματικά να βοηθήσει, θα καταργούσε τον πτωχευτικό νόμο, θα προέβλεπε την προστασία της πρώτης κατοικίας και θα περιόριζε την ανεξέλεγκτη εξάπλωση του airbnb. Όμως, δε θέλει να αντιμετωπίσει το πρόβλημα της στέγασης, κάτι που αποδεικνύεται και από το γεγονός ότι ενέταξε μόλις 1,3 εκατ. ευρώ στο Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας για κατοικίες, σε αντίθεση με την Πορτογαλία που ενέταξε 2,7 δισ.!

Στη συνέχεια, ο Βουλευτής υπογράμμισε πως απέναντι σε όλα αυτά ο ΣΥΡΙΖΑ αντιπαραθέτει ένα σοβαρό, ολιστικό και κοστολογημένο πρόγραμμα για την αντιμετώπιση του προβλήματος της στέγασης, που προβλέπει:

  • τη λειτουργία αυτοματοποιημένης πλατφόρμας που θα ρυθμίζει το σύνολο του χρέους του πολίτη και θα παράγει ρυθμίσεις δεσμευτικές για τους πιστωτές, τις τράπεζες και τα funds,
  • τη δυνατότητα προσφυγής του οφειλέτη στη δικαιοσύνη,
  • έναν νέο Πτωχευτικό Νόμο και προστασία της πρώτης κατοικίας,
  • τη ρύθμιση των χρεών προς την Εφορία και τα Ασφαλιστικά Ταμεία που δημιουργήθηκαν από την έναρξη της πανδημίας σε 120 δόσεις,
  • τον έλεγχο της δραστηριότητας του Airbnb,
  • την επιδότηση ενοικίου για νέους και νέα ζευγάρια από 24 μέχρι 44 ετών,
  • την αξιοποίηση των ανεκμετάλλευτων κτιρίων του δημοσίου.

«Αυτές είναι οι προτεραιότητές μας που μπορούν να ανακουφίσουν ουσιαστικά όσους ασφυκτιούν και είναι απελπισμένοι από τις πολιτικές σας. Πολιτικές που είναι κοινωνικά ανάλγητες και στοχεύουν στην εξυπηρέτηση των λίγων, των ημετέρων, των οικονομικών ελίτ.

Η ώρα της κάλπης, όμως, έρχεται και ο λαός θα εμπιστευθεί μια προοδευτική κυβέρνηση για να εφαρμόσει δικαιοσύνη παντού, ακόμα και στη στέγαση.»


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος