FOLLOW US: facebook twitter

Δ. Καλαματιανός: «Σοβαρά προβλήματα έχουν προκύψει με το Κτηματολόγιο»

Ημερομηνία: 03-02-2022 | Συντάκτης:

Η κυβέρνηση «κατάφερε» με τις πρακτικές της να απαξιώσει και να υπονομεύσει το έργο του Κτηματολογίου, σε βάρος των πολιτών και της κοινωνίας.

Η μεταφορά του Κτηματολογίου (ΠΔ 3/2021, άρθρο 1) από το πλέον αρμόδιο για την άσκηση χωροταξικής και πολεοδομικής πολιτικής Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, στο Υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης αποδεικνύει ότι οι κυβερνώντες αδυνατούν να αντιληφθούν και να κατανοήσουν τον σπουδαίο ρόλο και την ουσία του. Αλλά δεν σταμάτησαν, μόνο, εδώ. Με τον Ν.4821/2021 εφηύραν την έννοια της μερικής περαίωσης, ώστε η κτηματογράφηση να κλείσει με εκκρεμότητες (!) και στην πραγματικότητα τα εμπλεκόμενα ακίνητα, να τεθούν εκτός εμπορικής συναλλαγής. Θα παρουσιάσουν δηλαδή  ψευδή εικόνα υλοποίησης χρονοδιαγραμμάτων και ολοκλήρωσης του έργου.

Τι έχει συμβεί μέχρι σήμερα στα κτηματολογικά γραφεία όλης της χώρας; Χιλιάδες πράξεις που δεν καταχωρίζονται, τεράστιες δυσκολίες ακόμα και για το κλείσιμο ενός ραντεβού, λυπηρές εικόνες με τεράστιες ουρές από το ξημέρωμα εν μέσω πανδημίας, με αποτέλεσμα να δημιουργηθεί κύμα έντονων αντιδράσεων από αγανακτισμένους πολίτες, δικηγόρους και συμβολαιογράφους, αλλά και ανασφάλεια στις  συναλλαγές.

Με το νόμο 4512/2018 η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ έβαλε τις βάσεις για τη δημιουργία ενός σύγχρονου πλαισίου για το Κτηματολόγιο, αποτελούμενο από ηλεκτρονικές διαδικτυακές υπηρεσίες.

Η κυβέρνηση της ΝΔ, όμως, πιστή στο ιδεοληπτικό της αφήγημα που περιλαμβάνει επικοινωνιακές φιέστες, εξυπηρέτηση συμφερόντων και απαξίωση της δημόσιας διοίκησης, τορπιλίζει το δημόσιο χαρακτήρα του Κτηματολογίου, δημιουργώντας αδιέξοδα, όπως καθημερινά καταγγέλλει πλήθος πολιτών.

Συνειδητά πλήττει με τις παλινωδίες της την αξιοπιστία του Κτηματολογίου μετακυλίοντας στους πολίτες το πρόβλημα, σύμφωνα με το δόγμα περί ατομικής ευθύνης και απαιτώντας από αυτούς, να επιλύσουν σε λίγους μήνες, παθογένειες δεκαετιών με επιπλέον δυσβάσταχτα κόστη.

Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ ζήτησε επανειλημμένως την ενίσχυση των υπηρεσιών του Κτηματολογίου της Χώρας με καταρτισμένο και εξειδικευμένο προσωπικό με διαφανείς διαδικασίες. Δυστυχώς, κατά την προσφιλή της τακτική, η κυβέρνηση υποσχέθηκε, αλλά δεν υλοποίησε για ακόμη μια φορά.

Τις οδυνηρές συνέπειες υφίστανται και οι υπάλληλοι του Κτηματολογίου που βρίσκονται σε εξαιρετικά δύσκολη θέση, προσπαθώντας να επιτελέσουν το καθήκον τους κάτω από πολύ αντίξοες συνθήκες.

Η στρεβλή κατάσταση δυσχεραίνει ακόμα περισσότερο, καθώς τα προβλήματα γιγαντώνονται με τις βιαστικές ενσωματώσεις γραφείων, αλλά και την τοποθέτηση προϊσταμένων, δίχως τα απαιτούμενα κριτήρια και χωρίς να έχουν την απαραίτητη εμπειρία και γνώση στις μεταβιβάσεις .

Ξεκάθαρα, η κυβέρνηση επιλέγει να ναρκοθετήσει το Κτηματολόγιο, επιτρέποντας «παιχνίδια» στην πλάτη των πολιτών. Όπως έχει υπονομεύσει και τους δασικούς χάρτες, καθώς με τον Ν.4685/2020, ουσιαστικά αυτοί ακυρώθηκαν με σκοπό να αναμορφωθούν και να γίνει εκ νέου ανάρτηση. Παράλληλα δεν γνωρίζουμε που βρίσκονται οι μελέτες περιοχών που θα ολοκληρώνονταν στο τέλος του 2019.

Οι κυβερνητικές υποσχέσεις προς τους ιδιοκτήτες, στην πλειονότητα  αυτών, αγροτικών εκτάσεων με μοναδική πηγή εσόδων τις καλλιέργειές τους, για το γρήγορο και αίσιο τέλος των εκκρεμοτήτων με το κτηματολόγιο αποδείχτηκαν κενές περιεχομένου. Η αλήθεια είναι ότι σήμερα η κατάσταση έχει χειροτερέψει με το προσωρινό πάγωμα κάθε διαδικασίας  για τη διόρθωση των δασικών χαρτών ενόσω συνεχίζεται η κτηματογράφηση στις περιοχές που δεν έχει επιλυθεί το ιδιοκτησιακό καθεστώς. Από τη μία, λοιπόν, η κυβέρνηση καθησυχάζει τους πολίτες με ανεύθυνο τρόπο ότι όλα βαίνουν καλώς και από την άλλη τους ταλαιπωρεί, εγκλωβίζοντάς τους σε επιπλέον έξοδα και γραφειοκρατία.

Ολιγωρία, προχειρότητα και κυρίως αδιαφορία χαρακτηρίζουν και σε αυτή την περίπτωση τις κυβερνητικές τους πρακτικές. Πρόκειται για άλλη μια «επιτυχία» του πολυδιαφημισμένου επιτελικού κράτους με σοβαρές συνέπειες για πολλούς συμπολίτες μας.


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος