FOLLOW US: facebook twitter

Δ. Καλαματιανός: «Σφίγγουν τη θηλιά στις επιχειρήσεις οι οφειλές για τις επιστρεπτέες προκαταβολές»

Ημερομηνία: 11-07-2022 | Συντάκτης:

Όπως προκύπτει, δεν φτάνει η πρωτοφανής ακρίβεια και οι τεράστιες ανατιμήσεις που συνθλίβουν νοικοκυριά και επιχειρήσεις.

Δεν φτάνει η κατάρρευση των εισοδημάτων που έχει οδηγήσει σε κατακόρυφη πτώση την αγοραστική δύναμη των καταναλωτών.

Δεν φτάνει η μεγάλη απώλεια τζίρου για επαγγελματίες και καταστηματάρχες κατά την υγειονομική κρίση. 

Ένα νέο χτύπημα έρχεται να προστεθεί στον κόσμο της αγοράς και να κάνει την επιβίωσή του ακόμη πιο δύσκολη. Μέσα στην τεράστια οικονομική κρίση, η κυβέρνηση αποφάσισε πως αυτή είναι η κατάλληλη στιγμή για να ζητηθούν πίσω οι οφειλές από την επιστρεπτέα προκαταβολή, η οποία είχε χορηγηθεί στις επιχειρήσεις κατά την περίοδο της πανδημίας.

Αυτή η αρνητική εξέλιξη σφίγγει ακόμα περισσότερο τη θηλιά στο λαιμό περισσότερων από 600.000 επιχειρήσεων και επαγγελματιών. Και παράλληλα στο ίδιο χρονικό διάστημα τους ζητείται να πληρώσουν ΦΠΑ, ΕΝΦΙΑ και φόρο εισοδήματος. 

Η μικρομεσαία επιχειρηματικότητα περνάει δύσκολες στιγμές. Το πανάκριβο ηλεκτρικό ρεύμα, η δυσθεώρητη τιμή των καυσίμων και οι ανεξέλεγκτες αυξήσεις στις πρώτες ύλες, σε συνδυασμό με την έλλειψη ρευστότητας, το κλείσιμο της στρόφιγγας του τραπεζικού δανεισμού, τον αποκλεισμό από τα χρηματοδοτικά προγράμματα και την έκρηξη του πληθωρισμού συνθέτουν ένα εκρηκτικό μίγμα που απειλεί με δεκάδες χιλιάδες λουκέτα και εκτόξευση της ανεργίας.

Με την κατάσταση στην αγορά να είναι δραματική, Βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ καταθέσαμε ερώτηση προς τους αρμόδιους Υπουργούς Οικονομικών, Ανάπτυξης και Επενδύσεων, ζητώντας να απαντήσουν αν η κυβέρνηση θα μετατρέψει την επιστρεπτέα προκαταβολή που έλαβαν οι επιχειρήσεις και καλούνται τώρα να αποπληρώσουν, σε μη επιστρεπτέα. Παράλληλα, ρωτάμε σε ποια μέτρα θα προβεί η κυβέρνηση προκειμένου να αποφευχθεί η οικονομική εξόντωση επιχειρήσεων και επαγγελματιών από τις συνεχείς κρίσεις.

Δυστυχώς, όμως, η κυβέρνηση αδιαφορεί για όλα αυτά επιμένοντας, προφανώς, να θεωρεί «ζόμπι» τις μεσαίες και μικρές επιχειρήσεις και τους επαγγελματίες. Τώρα, που υποφέρουν από τη γενικευμένη ακρίβεια, τη μειωμένη αγοραστική κίνηση και τα συσσωρευμένα χρέη, έρχεται να απαιτήσει την αποπληρωμή των επιστρεπτέων προκαταβολών. Πρόκειται για μια ανάλγητη και δίχως λογική απόφαση που επιφέρει νέο ολέθριο χτύπημα στην πληγωμένη αγορά και τη βυθίζει ακόμα περισσότερο στην απόγνωση ενόψει του δύσκολου χειμώνα που έρχεται. Τη λύση και την προοπτική μπορεί να τη δώσει η πολιτική αλλαγή, ώστε μια προοδευτική κυβέρνηση να ρυθμίσει τα χρέη και να εξασφαλίσει ρευστότητα στη μικρομεσαία επιχειρηματικότητα.


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος