FOLLOW US: facebook twitter

Δ. Καλαματιανός: «Οι κυβερνητικές επιλογές τροφοδοτούν την έκρηξη τιμών στην ενέργεια»

Ημερομηνία: 09-03-2022 | Συντάκτης:

Οι αντοχές της ελληνικής κοινωνίας και οικονομίας δοκιμάζονται σκληρά και από την ενεργειακή ακρίβεια. Νοικοκυριά και επιχειρήσεις υποφέρουν, βλέποντας τους λογαριασμούς του ηλεκτρικού ρεύματος και των καυσίμων να έχουν πάρει «φωτιά».

Η κυβέρνηση, όμως, αδιαφορεί επιδεικτικά. Το μόνο που την ενδιαφέρει είναι να αποποιηθεί των τεράστιων ευθυνών της και να τις μεταφέρει αλλού, κατά τη συνήθη πρακτική της.

Τώρα, τα κυβερνητικά στελέχη προσπαθούν να μας πείσουν ότι για την ακρίβεια στην ενέργεια στη Χώρα μας, φταίει μόνο η εμπόλεμη κατάσταση στην Ουκρανία. Προσπαθούν να αποκρύψουν ότι οι φουσκωμένοι λογαριασμοί ρεύματος και καυσίμων είχαν έρθει πριν τον πόλεμο.

Βεβαίως η ουκρανική κρίση επιδείνωσε την κατάσταση. Όμως, είναι ξεκάθαρο ότι για τις τεράστιες αυξήσεις ευθύνονται και συγκεκριμένες κυβερνητικές επιλογές, όπως:

  • Η παράδοση της ΔΕΗ σε ιδιώτες, που προωθεί τη λειτουργία της επιχείρησης αποκλειστικά με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια και εξαλείφει τον κοινωφελή χαρακτήρα της.
  • Η βίαιη και δίχως το παραμικρό σχέδιο απολιγνιτοποίηση, μέσα σε ενεργειακή κρίση.
  • Η αύξηση του ποσοστού της συμμετοχής του φυσικού αερίου στην ηλεκτροπαραγωγή, που δεσμεύει τη Χώρα μας για πολλές δεκαετίες με χρυσοπληρωμένο εισαγόμενο φυσικό αέριο από μονάδες ιδιωτών.
  • Η συνολική αύξηση της εξάρτησης της οικονομίας μας από το φυσικό αέριο, τη στιγμή που άλλες ευρωπαϊκές χώρες ακολουθούσαν τον ακριβώς αντίθετο δρόμο. Ευνοημένες από την εξέλιξη αυτή είναι συγκεκριμένες ιδιωτικές εταιρίες.
  • Η απουσία ελέγχων και η αδιαφορία για τον περιορισμό της αισχροκέρδειας και της χειραγώγησης τιμών στην αγορά ηλεκτρικής ενέργειας.

Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ μέσα σε περίοδο σκληρής δημοσιονομικής προσαρμογής και μνημονίου, πέτυχε να μην αυξηθούν ούτε ένα ευρώ τα τιμολόγια του ρεύματος. Τους τελευταίους μήνες, η Ελλάδα είναι στις πιο ακριβές χώρες στην Ε.Ε. στην τιμή χονδρικής ηλεκτρικής ενέργειας.

Αυτή τη στιγμή προέχει άμεσα να ληφθούν μέτρα που θα ανακουφίσουν ουσιαστικά την κοινωνική πλειοψηφία από τη μέγγενη της ακρίβειας και των ανατιμήσεων και θα συμβάλουν στην ενεργειακή ασφάλεια της Χώρας μας.

Είναι απαραίτητο ΤΩΡΑ:

  • να μειωθεί ο Ειδικός Φόρος Κατανάλωσης στα καύσιμα στα κατώτατα όρια της Ε.Ε.,
  •  να αυξηθεί ο κατώτατος μισθός στα 800 ευρώ, για να ενισχυθεί το εισόδημα,
  • να υπάρξει εποπτεία και να διενεργηθούν αποτελεσματικοί έλεγχοι στην αγορά ενέργειας,
  • να υπάρξει παρέμβαση στην τιμολογιακή πολιτική της ΔΕΗ για να μειωθούν οι λογαριασμοί,
  • να ενεργοποιηθούν μηχανισμοί αντιστάθμισης κινδύνου, όπως τα διμερή και τα προθεσμιακά συμβόλαια.

Είναι ζήτημα ζωτικής σημασίας για την ελληνική κοινωνία ν’ αντιμετωπιστεί με επάρκεια η ενεργειακή ακρίβεια και να στηριχθούν τα νοικοκυριά, οι επαγγελματίες και οι επιχειρήσεις, οι μισθωτοί και οι συνταξιούχοι, οι άνεργοι, οι αγρότες, οι κτηνοτρόφοι κ.α.

Δυστυχώς, όμως, η μεγάλη κοινωνική πλειοψηφία δεν μπορεί να περιμένει τίποτα από μια ανεπαρκή και επικίνδυνη κυβέρνηση, που καθημερινά δίνει αρνητικότατα δείγματα γραφής και ψάχνει μόνο για δικαιολογίες. Μια κυβέρνηση που δεν λαμβάνει πρωτοβουλίες για την ενεργειακή θωράκιση της Χώρας. Που αδιαφορεί για μήνες μπροστά στο δυσβάσταχτο κόστος ενέργειας, το οποίο η ίδια θέριεψε με τις τραγικές πολιτικές επιλογές της. Μια κυβέρνηση που οδηγεί μεγάλο μέρος των πολιτών σε απώλεια του κρίσιμου αγαθού της ενέργειας, γιγαντώνοντας την ενεργειακή φτώχεια. Που έχει επιτρέψει να εκτιναχθεί το κόστος διαβίωσης με τις ανατιμήσεις σε βασικά είδη πρώτης ανάγκης, στα καύσιμα και στις υπηρεσίες, αδιαφορώντας για τις οδυνηρές συνέπειες.

Εμείς λέμε ναι στην πράσινη μετάβαση, αλλά με ένα αποτελεσματικό, σύγχρονο και προοδευτικό σχέδιο. Ένα σχέδιο που θα οδηγεί σε ενεργειακή ασφάλεια, αλλά και θα προστατεύει την κοινωνία και τις παραγωγικές δυνάμεις της Ελλάδας.

Μόνη λύση, λοιπόν, είναι οι εκλογές, για ν’ αλλάξει πολιτική κατεύθυνση ο τόπος και ν’ ανασάνουν οι πολίτες.


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος