FOLLOW US: facebook twitter

Δ. Καλαματιανός: «Να ξεκαθαρίσει άμεσα η κυβέρνηση τι συμβαίνει με τα έργα στο φράγμα Πηνειού και τα φωτοβολταϊκά»

Ημερομηνία: 07-12-2021 | Συντάκτης:
kalamatianos-dionusis

Νέα ερώτηση κατέθεσε στη Βουλή ο Διονύσης Καλαματιανός, για τη στασιμότητα που παρατηρείται στο έργο εκσυγχρονισμού του φράγματος Πηνειού, αλλά και για την έντονη φημολογία που έχει αναπτυχθεί περί κατασκευής φωτοβολταϊκών πάρκων στις εξωλίμνιες εκτάσεις.

Στην παρέμβασή του, ο Ηλείος Βουλευτής και Αν. Τομεάρχης Προστασίας του Πολίτη της Κ.Ο. ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ τονίζει τις μεγάλες καθυστερήσεις και την αδυναμία της κυβέρνησης επί 2,5 χρόνια να προχωρήσει τις απαραίτητες διαδικασίες, για ένα έργο που η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ πέτυχε ύστερα από συντονισμένες ενέργειες να εντάξει στις 11/6/2019 στο Εθνικό Σκέλος του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων (ΠΔΕ) 2019, μελέτη προϋπολογισμού ύψους 3.500.000 ευρώ.

Αν και σε προηγούμενη ερώτηση του κ. Καλαματιανού, ο αρμόδιος Υπουργός Υποδομών και Μεταφορών είχε απαντήσει πως «η μελέτη εκτιμάται ότι θα δημοπρατηθεί εντός του Β’ τριμήνου 2021», κάτι τέτοιο δεν έγινε.

Παράλληλα, στην ερώτησή του ο Βουλευτής επισημαίνει την έντονη ανησυχία και τον προβληματισμό που επικρατεί στους κατοίκους κοινοτήτων που βρίσκονται κοντά στο φράγμα του Πηνειού, καθώς οι εξωλίμνιες εκτάσεις φέρεται να έχουν παραχωρηθεί σε ιδιώτες για την κατασκευή φωτοβολταϊκών πάρκων.

Μια τέτοια εξέλιξη θα έχει αρνητικές επιπτώσεις στην τοπική οικονομία, καθώς θα πλήξει άμεσα το εισόδημα των κτηνοτρόφων που νοικιάζουν αυτές τις εκτάσεις για τη βόσκηση των ζώων τους. Επιπλέον, η εγκατάσταση τέτοιων μονάδων θα επιφέρει και την αισθητική υποβάθμιση της περιοχής, αποκλείοντας την αναπτυξιακή προοπτική μέσω της τουριστικής αξιοποίησής της.

Στην ερώτησή του προς τους αρμόδιους Υπουργούς Υποδομών και Μεταφορών, Οικονομικών, Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Περιβάλλοντος και Ενέργειας ο κ. Καλαματιανός ζητάει συγκεκριμένες απαντήσεις στα εξής ερωτήματα:

  1. Πότε θα δημοπρατηθεί το έργο «ΜΕΛΕΤΕΣ ΣΥΜΠΛΗΡΩΜΑΤΙΚΩΝ ΕΡΓΩΝ ΦΡΑΓΜΑΤΟΣ ΠΗΝΕΙΟΥ ΓΙΑ ΑΝΑΚΑΙΝΙΣΗ, ΠΡΟΣΒΑΣΙΜΟΤΗΤΑ-ΑΣΦΑΛΙΣΗ ΚΑΙ ΑΝΑΔΕΙΞΗ ΤΟΥ ΚΑΙ ΜΕΛΕΤΕΣ ΕΡΓΩΝ ΤΑΜΙΕΥΣΗΣ ΑΡΔΕΥΣΗΣ ΚΑΙ ΥΔΡΕΥΣΗΣ τ. ΔΗΜΟΥ ΩΛΕΝΗΣ ΗΛΕΙΑΣ»;
  2. Υπάρχει κάποιο χρονοδιάγραμμα ολοκλήρωσης της υλοποίησης των αντικειμένων που περιλαμβάνει το έργο της συνολικής μελέτης;
  3. Είναι βάσιμες οι ανησυχίες των κατοίκων κοινοτήτων γύρω από το φράγμα Πηνειού για ενδεχόμενη κατασκευή φωτοβολταϊκών πάρκων στις εξωλίμνιες εκτάσεις;

Ο εκσυγχρονισμός του φράγματος Πηνειού αποτελεί έργο πνοής για τον πρωτογενή τομέα της Ηλείας. Επιπλέον, η υλοποίηση όλων όσων προβλέπει η συνολική μελέτη του έργου θα εγγυηθεί την ασφαλή λειτουργία του φράγματος, προσδίδοντας αναπτυξιακή διάσταση στην περιοχή και με την ανάπτυξη μορφών τουρισμού, όπως ο αγροτουρισμός, ο φυσιολατρικός και αθλητικός τουρισμός κ.α.

Δυστυχώς, όμως, για μια ακόμη φορά η κυβέρνηση αδυνατεί να προχωρήσει δρομολογημένα έργα κομβικής σημασίας, που τόσο πολύ τα έχει ανάγκη η Ηλεία. Συνεχίζει να υπονομεύει τις αναπτυξιακές δυνατότητες του νομού, αδιαφορώντας πλήρως για τις ανάγκες των Ηλείων πολιτών, που βιώνουν έντονα την εγκατάλειψη και τον εμπαιγμό.


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος