FOLLOW US: facebook twitter

Δ. Καλαματιανός: «Να βρεθεί άμεσα δίκαιη λύση για τα πυρόπληκτα δάνεια»

Ημερομηνία: 25-08-2022 | Συντάκτης:

Παρέμβαση για το μείζον ζήτημα των πυρόπληκτων δανείων που απασχολεί πλήθος επαγγελματιών και επιχειρήσεων της Ηλείας έκανε ο Διονύσης Καλαματιανός.

Όπως αναφέρει στην ερώτησή του ο Ηλείος Βουλευτής και Αν. Τομεάρχης Προστασίας του Πολίτη της ΚΟ ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, το καλοκαίρι του 2007, ο νομός Ηλείας δοκιμάστηκε σκληρά από τον πύρινο εφιάλτη. Θλιβερό αποτέλεσμα ήταν να θρηνήσουμε δεκάδες νεκρούς συμπολίτες μας. Παράλληλα με την ανθρώπινη οδύνη, οι φονικές πυρκαγιές προκάλεσαν τεράστιες καταστροφές σε φυτικό και ζωικό κεφάλαιο, βυθίζοντας την οικονομία του νομού σε ύφεση. Προκείμενου να ορθοποδήσουν και να μπορέσουν να συνεχίσουν τη δραστηριότητά τους, οι επαγγελματίες και οι επιχειρήσεις που επλήγησαν, έλαβαν δάνεια με την εγγύηση του ελληνικού δημοσίου.

Όπως τονίζει ο κ. Καλαματιανός, τα δάνεια αυτά, αν και δόθηκαν με προνοιακό σκοπό για την ενίσχυση και την υποστήριξη των πληγέντων, πολύ γρήγορα μετατράπηκαν σε θηλιά στο λαιμό τους. Η μετέπειτα οικονομική κρίση και η επακόλουθη μείωση των εισοδημάτων αποτέλεσε τροχοπέδη στην προσπάθεια των ωφελούμενων για έγκαιρη αποπληρωμή των δανείων τους. Το αποτέλεσμα ήταν πολλά από αυτά να «κοκκινίσουν» και να μετατραπούν σε μη εξυπηρετούμενα.

Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ προχώρησε σε συγκεκριμένες ενέργειες για την επίλυση του ζητήματος. Με την υπ’ αριθ. 2/94253/0025/21.12.2018 σχετική απόφαση του τότε Αναπληρωτή Υπουργού Οικονομικών, Γ. Χουλιαράκη, (ΦΕΚ Β’5960/31.12.2018), δινόταν λύση στο πρόβλημα, καθώς επιτρεπόταν η ρύθμιση των πυρόπληκτων δανείων. Τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα και οι δανειολήπτες μπορούσαν να προβαίνουν σε ρύθμιση οφειλών, για δάνεια που τελούν υπό την εγγύηση του Ελληνικού Δημοσίου. Επομένως, η άρνηση ρύθμισής τους από τις τράπεζες θα ήταν καταχρηστική.

Παρ’ όλα αυτά οι τράπεζες αρνήθηκαν και συνεχίζουν να αρνούνται τη ρύθμισή τους και σήμερα, πολλά από αυτά τα δάνεια, μεταξύ των οποίων και εξυπηρετούμενα ή με πολύ μικρή καθυστέρηση στην αποπληρωμή τους, έχουν εκχωρηθεί σε funds, τα οποία λειτουργούν πιεστικά και επιθετικά προς τους δανειολήπτες, φέρνοντάς τους διαρκώς σε εξαιρετικά δυσχερή θέση.

Επιπλέον, στην ερώτησή του ο Βουλευτής υπογραμμίζει πως η ασφυκτική κατάσταση για τις επιχειρήσεις έχει γιγαντωθεί, μετά τις νέες καταστροφικές πυρκαγιές του 2021 στους Δήμους Αρχαίας Ολυμπίας και Πύργου. Όλα αυτά τη στιγμή που η Ηλεία με κυβερνητική επιλογή, έχει εξαιρεθεί από τα οριζόντια μέτρα στήριξης για τους παραγωγούς και τις επιχειρήσεις, τα οποία έχουν προβλεφθεί για άλλες πληγείσες περιοχές. Ταυτόχρονα, δεν υφίσταται, ούτε καν δρομολογείται, κάποιο σχέδιο αποκατάστασης και ανασυγκρότησης της κατ΄ επανάληψη κατεστραμμένης Ηλείας, γεγονός που επιτείνει την οικονομική, κοινωνική και πληθυσμιακή συρρίκνωση του τόπου μας.

Ο κ. Καλαματιανός απευθύνει συγκεκριμένο ερώτημα προς τον αρμόδιο Υπουργό Οικονομικών, ζητώντας να προβεί σε συγκεκριμένες ενέργειες και να λάβει τα απαραίτητα εκείνα μέτρα, προκειμένου να ρυθμιστούν με δίκαιο τρόπο από την κυβέρνηση και τις τράπεζες τα πυρόπληκτα δάνεια με εγγύηση του Ελληνικού Δημοσίου.

Σήμερα το ιδιωτικό χρέος, μέρος του οποίου είναι και τα πυρόπληκτα δάνεια, αποτελεί το μεγαλύτερο πρόβλημα για τις επιχειρήσεις της Ηλείας. Σε συνδυασμό με την έλλειψη ρευστότητας, δημιουργείται ένα εκρηκτικό μίγμα που απειλεί και δοκιμάζει τις αντοχές της ηλειακής επιχειρηματικότητας. Προφανώς η πρόβλεψη για ρύθμιση των οφειλών των δανειοληπτών όταν βεβαιωθούν στις ΔΟΥ, δεν αποτελεί δίκαιη διευθέτηση του προβλήματος, διότι αυτό σημαίνει ότι η οικονομική καταστροφή των επιχειρήσεων και των επαγγελματιών έχει ήδη συντελεστεί. Χρειάζεται, λοιπόν, άμεση και ουσιαστική λύση. Σε διαφορετική περίπτωση οι συνέπειες θα είναι συντριπτικές για πολλούς πυρόπληκτους δανειολήπτες στο νομό μας. Δυστυχώς, όμως, η κυβέρνηση παραμένει αδρανής, αδιαφορώντας για το παρόν και το μέλλον των επαγγελματιών και των επιχειρήσεων της Ηλείας.


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος