FOLLOW US: facebook twitter

Δ. Καλαματιανός: «Λύση τώρα για τους παραγωγούς σταφίδας»

Ημερομηνία: 09-02-2023 | Συντάκτης:

Νέα ερώτηση προς τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων

Οι παραγωγοί μαύρης κορινθιακής σταφίδας αντιμετωπίζουν σοβαρό πρόβλημα και βρίσκονται ένα βήμα από το να εγκαταλείψουν τις καλλιέργειές τους. Αιτία για αυτό είναι το τεράστιο κόστος παραγωγής, σε συνδυασμό με τη μειωμένη απορροφητικότητα του παραγόμενου προϊόντος τους.

Όπως αναφέρει στην ερώτησή του ο Διονύσης Καλαματιανός, η τιμή διάθεσης του προϊόντος κινείται σε εξαιρετικά χαμηλά επίπεδα. Οι υποσχέσεις από πλευράς κυβέρνησης και Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων για στήριξη των σταφιδοπαραγωγών και απορρόφηση του προϊόντος με τιμή παραγωγού στο 1,40 ευρώ το κιλό, αθετήθηκαν και δεν υλοποιήθηκαν.

Περαιτέρω, οι σταφιδοπαραγωγοί αναγκάζονται να παραδώσουν το προϊόν τους, προκειμένου να μην απολέσουν τη συνδεδεμένη ενίσχυση, καθώς, σε ελάχιστες ημέρες εκπνέει η προθεσμία παράδοσής του στις μεταποιητικές επιχειρήσεις για την καλλιεργητική περίοδο 2022. Αποτέλεσμα είναι να δίνουν το προϊόν όσο όσο, ακόμα και στην εξευτελιστική τιμή των 70 λεπτών ανά κιλό, πολύ κάτω του κόστους παραγωγής. Εξάλλου, όπως είναι γνωστό, η σταφίδα εντάχθηκε στις συνδεδεμένες ενισχύσεις το 2017 επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ και εξ αυτού στηρίζεται και παραμένει ζωντανή.

Την ίδια στιγμή, οι σταφιδοπαραγωγοί ακόμα περιμένουν να συσταθεί η επιτροπή, την οποία υποσχέθηκε ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, για την ανάπτυξη και στήριξη της σταφιδοκαλλιέργειας. Αυτή η επιτροπή υποτίθεται πως θα ήταν υπό την αιγίδα του Υπουργείου, με τη συμμετοχή όλων των εμπλεκομένων φορέων.

Ο Διονύσης Καλαματιανός θέτει προς τον αρμόδιο Υπουργό τα εξής ερωτήματα:

  • Σε ποια μέτρα σκοπεύει να προβεί προκειμένου να στηριχθεί το εισόδημα των σταφιδοπαραγωγών;
  • Εξετάζει το ενδεχόμενο να λειτουργήσει το Κράτος ως αγοραστής των αδιάθετων ποσοτήτων σταφίδας (αγοραστής ύστατης καταφυγής) και στη συνέχεια να τις διοχετεύσει σε κοινωνικές δομές και δίκτυα (νοσοκομεία, σχολεία, γηροκομεία, στρατός, δομές φιλοξενίας, κλπ.) ή/και να σταλεί ως ανθρωπιστική βοήθεια σε εμπόλεμες περιοχές, καθώς επίσης και στις σεισμόπληκτες περιοχές της Τουρκίας και της Συρίας που δοκιμάζονται;
  • Για ποιο λόγο δεν έχει συσταθεί η επιτροπή ανάπτυξης και στήριξης της σταφιδοκαλλιέργειας, για την οποία είχε δεσμευτεί;

Οι παραγωγοί σταφίδας έχουν κουραστεί από τις άκαρπες συναντήσεις, τα μεγάλα λόγια και τις ανέξοδες υποσχέσεις. Απαιτούν εδώ και τώρα άμεσες λύσεις στα σοβαρά προβλήματα που αντιμετωπίζουν. Γνωρίζουν πως μόνο η αλλαγή πορείας με προοδευτικό πρόσημο θα δώσει διέξοδο από το τέλμα που τους έχει βυθίσει η αδιαφορία της κυβέρνησης. 


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος