FOLLOW US: facebook twitter

Δ. Καλαματιανός: «Κίνδυνος για χιλιάδες ασθενείς που περιμένουν να χειρουργηθούν σε δημόσια νοσοκομεία»

Ημερομηνία: 26-01-2022 | Συντάκτης:

Η ιδεοληπτική επιλογή της κυβέρνησης να μην ενισχύσει το Εθνικό Σύστημα Υγείας μέσα στην πανδημία, καθημερινά αποδεικνύεται επικίνδυνη και μοιραία για χιλιάδες ασθενείς συμπολίτες μας που περιμένουν να χειρουργηθούν στα δημόσια νοσοκομεία. Οι λίστες αναμονής συνεχώς μεγαλώνουν, με τους κυβερνώντες να εξακολουθούν να συμπεριφέρονται σαν να μη συμβαίνει τίποτα.

Την ίδια στιγμή, οι θάνατοι από νοσήματα, πλέον του κορονοϊού,  ολοένα και αυξάνονται, καθώς το Υπουργείο Υγείας και η κυβέρνηση ουσιαστικά μετέτρεψαν τη δημόσια υγεία σε μονοθεματική. Αποτέλεσμα αυτής της επιλογής είναι οι «παράπλευρες απώλειες» της πανδημίας να έχουν εκτοξευτεί.

Αναμφισβήτητα, οι πολύμηνες καθυστερήσεις σε προγραμματισμένα χειρουργεία θέτουν σε τεράστιο κίνδυνο την υγεία ασθενών. Προκειμένου να δώσουν λύση στα σοβαρά προβλήματά τους, ασθενείς, που υπό κανονικές συνθήκες θα μπορούσαν να χειρουργηθούν δωρεάν στα δημόσια νοσοκομεία και νοσηλευτικές μονάδες, στρέφονται σε ιδιωτικές κλινικές, πληρώντας τεράστια χρηματικά ποσά για τα χειρουργεία τους.

Τι γίνεται, όμως, με τους ασθενείς συμπολίτες μας που δεν έχουν αυτή την οικονομική δυνατότητα; Που δεν μπορούν ούτε κατά διάνοια να καλύψουν τα νοσήλια των ιδιωτικών νοσοκομείων; Που βλέπουν την υγεία τους να επιδεινώνεται ραγδαία, δίχως να μπορούν να κάνουν κάτι γι’ αυτό; Δυστυχώς, οι κυβερνώντες με την αδιαφορία και τις ανάλγητες πολιτικές τους εγκαταλείπουν στην τύχη τους, χωρίς την παραμικρή μέριμνα.

Αυτά είναι τα τραγικά αποτελέσματα της υποστελέχωσης των νοσοκομείων σε ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό, των συγχωνεύσεων κλινικών, των μετακινήσεων ιατρών από το ένα νοσοκομείο στο άλλο, των αναστολών του υγειονομικού προσωπικού και της μείωσης των χειρουργικών κρεβατιών.

Η οριακή κατάσταση των δημόσιων νοσοκομείων αποδεικνύει την ανάγκη για την ενίσχυσή τους σε ιατρονοσηλευτικό προσωπικό και σε υλικοτεχνικές υποδομές. Στο πλαίσιο αυτό, Βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ -ΠΡΟΟΔΕΥΤΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ καταθέσαμε ακόμα μια ερώτηση προς τον αρμόδιο Υπουργό Υγείας, σχετικά με τους χιλιάδες ασθενείς που βρίσκονται στην αναμονή, επί σειρά μηνών, για να χειρουργηθούν.

Συγκεκριμένα, καλούμε τον Υπουργό ν’ απαντήσει:

  • Πού οφείλεται το γεγονός ότι εξακολουθεί ακόμα και σήμερα η πολύμηνη καθυστέρηση σημαντικών χειρουργείων;
  • Σε ποιες άμεσες ενέργειες θα προβεί με σκοπό την αύξηση των χειρουργικών κρεβατιών στα δημόσια νοσοκομεία;
  • Προτίθεται να προχωρήσει στην άμεση δρομολόγηση των μόνιμων προσλήψεων που έχει εξαγγείλει και να σταματήσει την «αποψίλωση» άλλων τμημάτων, προκειμένου να καλυφθούν οι ανάγκες που υπάρχουν;

Οι κυβερνώντες αρνούνται πεισματικά ν’ αντικρίσουν την πραγματικότητα και να πράξουν τα αυτονόητα. Αρνούνται να ενισχύσουν τις δημόσιες δομές υγείας για να μπορέσουν να επιτελέσουν το καθήκον τους που είναι η προστασία της ανθρώπινης ζωής. Έχουν αποτύχει πλήρως στη διαχείριση της υγειονομικής κρίσης, υπονομεύοντας και υποθηκεύοντας, παράλληλα, το Εθνικό Σύστημα Υγείας. Μόνη λύση η πολιτική αλλαγή, όσο το δυνατόν πιο γρήγορα.


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος