FOLLOW US: facebook twitter

Δ. Καλαματιανός: «Η πολιτική της κυβέρνησης είναι η “βαριοπούλα” που γκρεμίζει τα δημόσια πανεπιστήμια»

Ημερομηνία: 31-05-2022 | Συντάκτης:

Εισηγητής σε σ/ν του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη ήταν ο Βουλευτής Ηλείας και αναπληρωτής Τομεάρχης Προστασίας του Πολίτη της Κ.Ο. ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ., Διονύσης Καλαματιανός και μεταξύ άλλων τόνισε από το βήμα της Βουλής τα εξής:

«Είναι προφανές ότι η κυβέρνηση έχει επιλέξει τον ολισθηρό δρόμο της έντασης. Έχει αποτύχει οικτρά σε κάθε πραγματική κρίση που αντιμετώπισε.

Από την πανδημία θρηνούμε την απώλεια 30.000 συνανθρώπων μας. Ένα από τα μεγαλύτερα ποσοστά θανάτων ανά εκατομμύριο κατοίκων στην Ευρώπη.

Πέρσι το καλοκαίρι κατακάηκε η Ελλάδα σε ανεπανάληπτα επίπεδα και ευχόμαστε όλοι να μην ξανασυμβούν τέτοιες τραγωδίες. Να εκφράσω, όμως, την ανησυχία μου διότι δεν έχει γίνει και φέτος η κατάλληλη προετοιμασία, με έμφαση στην πρόληψη.

Στο χιονιά επικρατεί το χάος και κλείνουν λεωφόροι και βασικές οδικές αρτηρίες και η Πρωτεύουσα παραλύει για μέρες.

Η ακρίβεια έχει γονατίσει νοικοκυριά και επιχειρήσεις. 18% του εισοδήματός τους έχουν χάσει οι εργαζόμενοι μέσα σε λίγους μήνες. Χιλιάδες καταστήματα που σώθηκαν από τα μνημόνια πάνε να κλείσουν από τα χρέη στους παρόχους ενέργειας.

Οι αγρότες αφήνουν τη γη ακαλλιέργητη γιατί δεν αντέχουν το κόστος παραγωγής.

Ο πληθωρισμός καταγράφει ρεκόρ 27 και 28 ετών.

Αποτυχίες, λοιπόν, παντού για τη μεγάλη κοινωνική πλειοψηφία.

Για τα κέρδη των λίγων και εκλεκτών, βέβαια, η κυβέρνηση βάζει πλάτη. Τους κάνει γενναίες φοροαπαλλαγές και φροντίζει τη ρευστότητά τους με δισεκατομμύρια απευθείας αναθέσεις από το κρατικό χρήμα. Προστατεύει τα υπερκέρδη των παρόχων ενέργειας.

Τα ίδια και για τους ημέτερους, τα γαλάζια παιδιά. Τακτοποιήσεις, διορισμούς και ρουσφετολογικές τοποθετήσεις με παχυλούς μισθούς και μπόνους εκατομμυρίων στη ΔΕΗ, τον ΕΦΚΑ και αλλού.

Τι κάνει, λοιπόν, για να αλλάξει την ατζέντα και να συσπειρώσει το ακροατήριό της; Βίαιη καταστολή ακόμα και μέσα στα πανεπιστήμια. Μέσα στο ακαδημαϊκό περιβάλλον, που θα έπρεπε να πρυτανεύει ο διάλογος και η ειρηνική επίλυση των διαφορών.

Το προκλητικό ερώτημα “με τη βιβλιοθήκη ή με τις βαριοπούλες” είναι χαρακτηριστικό της διχαστικής και της παρελκυστικής πολιτικής της κυβέρνησης.

Βεβαίως εμείς είμαστε με τις βιβλιοθήκες κυρίες και κύριοι. Εμείς είμαστε με το δημόσιο πανεπιστήμιο. Με την ενίσχυσή του με πόρους, με καθηγητές, με προσωπικό, με υποδομές. Με την επέκτασή του. Όχι με τη συρρίκνωσή του. Όχι με αυτά που κάνετε εσείς, που κλείνετε δημόσια πανεπιστημιακά τμήματα, όπως στον τόπο μου στην Ηλεία και δίνετε τα ρέστα σας για να υπηρετήσετε τα ιδιωτικά συμφέροντα στην πανεπιστημιακή εκπαίδευση.

Εσείς υπηρετείτε τη συκοφάντηση, την υπονόμευση, το γκρέμισμα των δημοσίων πανεπιστημίων. Με αυτή την έννοια, η δική σας νεοφιλελεύθερη πολιτική είναι η βαριοπούλα που γκρεμίζει το δημόσιο πανεπιστήμιο.

Και η ίδρυση και η λειτουργία πανεπιστημιακής αστυνομίας αυτό το σκοπό υπηρετεί. Μαζί με την ιδεοληπτική και επικοινωνιακή στόχευσή της. Ήδη δημιουργεί περισσότερα προβλήματα από αυτά που υποτίθεται ότι θα λύσει.»


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος