FOLLOW US: facebook twitter

Δ. Καλαματιανός: «Η δημόσια υγεία απαιτεί σοβαρότητα και ουσιαστικές παρεμβάσεις ενίσχυσης»

Ημερομηνία: 03-11-2023 | Συντάκτης:

Σημεία από την ομιλία του Βουλευτή Ηλείας και Κοινοβουλευτικού Εκπροσώπου του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Διονύση Καλαματιανού, στην Ολομέλεια της Βουλής

Στην αρχή της τοποθέτησής του, ο Διονύσης Καλαματιανός καυτηρίασε την απόφαση της κυβέρνησης να επιβάλει ακόμα μια φορολογική επιβάρυνση προς τους ελεύθερους επαγγελματίες, τη στιγμή που επίκειται εκ νέου αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών τους από 1-1-2014.

«Πέντε μήνες μετά, οι ελεύθεροι επαγγελματίες διαπιστώνουν πως χαρακτηρίζονται ως φοροφυγάδες από την κυβέρνηση και τους επιβάλλεται νέος φόρος, ύψους 1440 ευρώ.

Εμείς λέμε πως οι ελεύθεροι επαγγελματίες δεν είναι φοροφυγάδες. Αντίθετα, αγωνίζονται για να κρατήσουν το κατάστημα, το γραφείο ή την επιχείρησή τους ανοικτή και να τα βγάλουν πέρα με την ακρίβεια, την έλλειψη ρευστότητας και τα συσσωρευμένα χρέη.»

Αναφερόμενος στην ακρίβεια που γονατίζει την κοινωνική πλειοψηφία, επισήμανε πως τα επίσημα στοιχεία καταδεικνύουν ότι η κυβέρνηση αδυνατεί να την αντιμετωπίσει.  

«Ο πληθωρισμός στην Ευρωζώνη υποχώρησε στο 2,9% τον Οκτώβριο -από 4,3% που ήταν τον Σεπτέμβριο-. Στην Ελλάδα, αυξήθηκε στο 3,9%, από 2,4% τον Σεπτέμβριο.

Αποτυγχάνετε, λοιπόν, αφού επιμένετε σε ημίμετρα και αναποτελεσματικά μέτρα. Ουσιαστικά τροφοδοτείτε την ανεξέλεγκτη άνοδο των τιμών, ειδικά στα τρόφιμα.»

Σχετικά με την κατάσταση που επικρατεί στη δημόσια υγεία, υπογράμμισε πως η κυβέρνηση συνεχίζει με συνέπεια το καταστροφικό της πρόγραμμα. Ένα πρόγραμμα που περιλαμβάνει υπονόμευση, απαξίωση και τελικά κατάρρευση του ΕΣΥ και των παρεχόμενων υπηρεσιών του.

«Η κατάσταση στα νοσοκομεία της χώρας χειροτερεύει μέρα με τη μέρα. Στην Ηλεία, δύο παθολόγοι για 160.000 κατοίκους. Γιατροί έρχονται με εντέλλεσθε για μια ημέρα και φεύγουν. Πρόσφατα καταθέσαμε τροπολογία για να χαρακτηριστεί άγονη ζώνη Α’ ο νομός, ώστε να δοθούν κίνητρα στους γιατρούς για να έρθουν και να παραμείνουν τουλάχιστον για πέντε χρόνια. Δεν έγινε αποδεκτή.

Επίσης, τραγική είναι η κατάσταση στο ΕΚΑΒ. Μέσα σε έναν μήνα το καλοκαίρι, θρηνήσαμε εννέα συνανθρώπους μας, που περίμεναν  ασθενοφόρο που δεν έφτασε ποτέ. Και εσείς τι κάνετε; Παρακολουθείτε απαθείς.

Το αποψιλωμένο προσωπικό των νοσοκομείων προσπαθεί καθημερινά με αυταπάρνηση και κατάθεση ψυχής να αντιμετωπίσει τα εκατοντάδες περιστατικά. Οι ίδιοι οι νοσοκομειακοί γιατροί κάνουν λόγο για συνθήκες εφημεριών που θυμίζουν “ιατρική πολέμου”.

Εμείς παραμένουμε προσηλωμένοι στην ανάπτυξη ενός νέου ΕΣΥ, που θα είναι δημόσιο, δωρεάν και προσβάσιμο σε όλους. Με αύξηση της κρατικής χρηματοδότησης στο 7,5% του ΑΕΠ, συγκλίνοντας στον ευρωπαϊκό μέσο όρο.»

Στη συνέχεια απαρίθμησε μια σειρά από μέτρα που μπορούν να βοηθήσουν στην κατεύθυνση της ενίσχυσης της δημόσιας υγείας, όπως:

  • αποκατάσταση του δημόσιου χαρακτήρα του ΕΣΥ με ακύρωση των νόμων της ΝΔ για τις εργασιακές σχέσεις των γιατρών και την ιδιωτικοποίηση του συστήματος υγείας,
  • αντιμετώπιση της κρίσης στελέχωσης του ΕΣΥ με μηχανισμό αυτόματης και μόνιμης κάλυψης των κενών λόγω συνταξιοδότησης, 15.000 στοχευμένες προσλήψεις σε βάθος τετραετίας,
  • γενναία μισθολογική αναβάθμιση των γιατρών και των υπολοίπων εργαζομένων του ΕΣΥ, ένταξη στα ΒΑΕ, εισαγωγικός μισθός 2.000 ευρώ καθαρά στους γιατρούς, νέα δέσμη κινήτρων για την προσέλκυση ιατρικού δυναμικού στο ΕΣΥ.

«Αυτά μπορούν να συνδράμουν ουσιαστικά στην προσπάθεια για ένα ισχυρό και ποιοτικό δημόσιο σύστημα υγείας.»

Κλείνοντας, ο Διονύσης Καλαματιανός κάλεσε την κυβέρνηση να αντιμετωπίσει το ΕΣΥ, τις δημόσιες υπηρεσίες και δομές υγείας με σοβαρότητα και φρόνηση.

«Η δημόσια υγεία δεν πρέπει να είναι χώρος για πειραματισμούς και δοκιμαστικές μεθόδους αντιμετώπισης. Απαιτείται άλλη αντιμετώπιση, άλλη ολιστική προσέγγιση, άλλη κατεύθυνση, που η κυβέρνησή σας δεν μπορεί και δεν θέλει να έχει.»


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος