FOLLOW US: facebook twitter

Δ. Καλαματιανός: «Ακόμα περιμένουν οικονομική στήριξη επιχειρήσεις πυρόπληκτων και πλημμυρόπληκτων περιοχών της Ηλείας»

Ημερομηνία: 08-11-2022 | Συντάκτης:
kalamatianos-dionusis

Στο αόριστο μέλλον παρέπεμψε ο Υφυπουργός στον Πρωθυπουργό, αρμόδιος για θέματα κρατικής αρωγής και αποκατάστασης από φυσικές καταστροφές, κ. Τριαντόπουλος, την οικονομική στήριξη επιχειρήσεων πυρόπληκτων και πλημμυρόπληκτων περιοχών της Ηλείας από τη Δράση του ΕΠΑνΕΚ: «Επιχορήγηση υφιστάμενων επιχειρήσεων που έχουν πληγεί από την πανδημία, σε περιοχές που υπέστησαν μεγάλες φυσικές καταστροφές».

Η απάντηση αυτή προέκυψε από την ερώτηση που κατέθεσε στη Βουλή ο Διονύσης Καλαματιανός. Ο Ηλείος Βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ επεσήμανε πως οι μεγάλες φυσικές καταστροφές που έχουν πλήξει την Ηλεία, σε συνδυασμό με τις οικονομικές επιπτώσεις της υγειονομικής κρίσης, έχουν οδηγήσει τις επιχειρήσεις του νομού μας στην απώλεια σημαντικών εισοδημάτων. Για το λόγο αυτό, η ανωτέρω Δράση του ΕΠΑνΕΚ είναι ένα εργαλείο, το οποίο μπορεί να δώσει οικονομική ανάσα στην πληττόμενη ηλειακή επιχειρηματικότητα.

Παρ’ όλα αυτά, αν και έχει ήδη δημοσιευθεί η πέμπτη (5η) τροποποίηση της Πρόσκλησης υποβολής Αιτήσεων Χρηματοδότησης Επιχειρηματικών Σχεδίων σε αυτή, πληγείσες περιοχές της Ηλείας παραμένουν εκτός επιλέξιμων περιοχών. Τέτοιες είναι οι πυρόπληκτες Δημοτικές Κοινότητες Βαρβασαίνης και Κολιρίου της Δημοτικής Ενότητας Πύργου του Δήμου Πύργου, η πυρόπληκτη περιοχή «Λαμπέτι» της Δημοτικής Κοινότητας Πύργου της Δημοτικής Ενότητας Πύργου του Δήμου Πύργου, η πυρόπληκτη Δημοτική Κοινότητα Κρεστένων της Δημοτικής Ενότητας Σκιλλούντος του Δήμου Ανδρίτσαινας – Κρεστένων, όπως επίσης και οι οριοθετούμενες πλημμυρόπληκτες περιοχές της Ηλείας.

Ο κ. Καλαματιανός απευθυνόμενος προς τον αρμόδιο Υπουργό Ανάπτυξης και Επενδύσεων και τον Υφυπουργό Παρά τω Πρωθυπουργώ αρμόδιο για θέματα κρατικής αρωγής και αποκατάστασης, ζήτησε να καταχωρηθούν ως επιλέξιμες περιοχές της συγκεκριμένης Δράσης του ΕΠΑνΕΚ και άλλες περιοχές της Ηλείας που έχουν οριοθετηθεί ως πυρόπληκτες ή πλημμυρόπληκτες.

Δυστυχώς, παρότι στις περισσότερες περιπτώσεις έχει παρέλθει μεγάλο χρονικό διάστημα από τις καταστροφές, η κυβέρνηση, δε δείχνει το ενδιαφέρον που θα έπρεπε για να ενταχθούν και οι υπόλοιπες περιοχές στη Δράση αυτή.

Οι γενικόλογες και αόριστες απαντήσεις περί εξέτασης νέων αιτημάτων ένταξης στο μέλλον, δεν μπορούν να ανακουφίσουν τις επιχειρήσεις, οι οποίες, πέρα από τη μείωση των εισοδημάτων, την έκρηξη των χρεών και την έλλειψη ρευστότητας, έχουν να αντιμετωπίσουν και τις καταιγιστικές συνέπειες των καταστροφών.

Οι επιχειρήσεις της Ηλείας μέρα με τη μέρα βυθίζονται όλο και περισσότερο στα αδιέξοδα που έχει δημιουργήσει η γενικευμένη ακρίβεια, αδυνατώντας να τα βγάλουν πέρα. Επομένως, έχουν ανάγκη από πραγματική στήριξη για να ξεπεράσουν τα χτυπήματα που τους επέφεραν οι πυρκαγιές και οι πλημμύρες. Οι κυβερνώντες οφείλουν να γνωρίζουν ότι κάθε καθυστέρηση είναι μοιραία για εκατοντάδες επαγγελματίες και εργαζόμενους. Οφείλουν, λοιπόν, να ενεργήσουν άμεσα για τη στήριξη των πληγέντων και να μην την παραπέμπουν στο αόριστο μέλλον.


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος