FOLLOW US: facebook twitter

Δ. Καλαματιανός: «Αγωνία για τις ενισχύσεις και τις αποζημιώσεις των αγροτών»

Ημερομηνία: 25-04-2023 | Συντάκτης:

Καλαματιανός Διονύσης-Χαράλαμπος, Αν. Τομεάρχης Προστασίας του Πολίτη της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ., υπ. Βουλευτής Ηλείας

Το «επιτελικό κράτος» της απερχόμενης κυβέρνησης απέτυχε παταγωδώς και στον πρωτογενή τομέα. Σε μια ολόκληρη κυβερνητική θητεία, δεν μπόρεσε ή δεν ήθελε να στηρίξει τον αγροτικό κόσμο για να σταθεί όρθιος μέσα στη δίνη των τεράστιων προβλημάτων. Αντίθετα, με την αδιαφορία και τις λανθασμένες πρακτικές, δυσχέρανε ακόμα περισσότερο την κατάσταση.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι το χάος που επικρατεί στις πληρωμές. Από το συμμάζεμα και το νοικοκύρεμα που πέτυχε με πλάνο και μεθοδικότητα η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, περάσαμε σε προβληματικές, αδιαφανείς, άδικες ενισχύσεις και αποζημιώσεις για τους αγρότες μας. Αυτά είναι τα αποτελέσματα των καταστροφικών κυβερνητικών πολιτικών, με τον απαξιωμένο ΟΠΕΚΕΠΕ, τις απευθείας αναθέσεις και τα διαλυμένα συστήματα.

Τα ίδια και με τη νέα ΚΑΠ, που πηγαίνει διαρκώς πίσω εξαιτίας της ανεπαρκούς προετοιμασίας από πλευράς του αρμοδίου Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων. Ο αγροτικός κόσμος παραμένει στο σκοτάδι, δίχως ουσιαστική ενημέρωση, σχετικά με όλα όσα αυτή προβλέπει. Παράλληλα, ακόμα περιμένει να ενημερωθεί για το πότε θα ξεκινήσει η υποβολή δηλώσεων ΟΣΔΕ για το 2023, δίχως να γνωρίζει τις απαιτήσεις των καινούργιων αιτήσεων. Πρόκειται για ένα ιδιαίτερα σοβαρό ζήτημα, το οποίο μπορεί να προκαλέσει τεράστια προβλήματα στους αγρότες, στη νέα προγραμματική περίοδο.

Δυστυχώς, αυτή είναι η κατάσταση που επικρατεί στις αγροτικές πληρωμές και οι παραγωγοί δεν ξέρουν τι τους ξημερώνει. Όλα αυτά έρχονται να προστεθούν στη δύσκολη καθημερινότητα που περιλαμβάνει:

  • την ακρίβεια και το τεράστιο κόστος παραγωγής, με τις ανατιμήσεις στην ενέργεια, στο πετρέλαιο και στα αγροεφόδια,
  • τη μειωμένη απορροφητικότητα των προϊόντων, λόγω και της διαρκούς μείωσης της αγοραστικής δύναμης των καταναλωτών,
  • την κερδοσκοπία,
  • τις εξευτελιστικές τιμές παραγωγού, με τους παραγωγούς να δίνουν το προϊόν τους χαμηλότερα του κόστους παραγωγής.
  • τις ζημιές από τα έντονα καιρικά φαινόμενα, ως αποτέλεσμα και της κλιματικής κρίσης.

Εδώ και τέσσερα χρόνια ο αγροτικός κόσμος έχει απαξιωθεί με κυβερνητική ευθύνη. Στις εκλογές της 21ης Μαΐου θα εμπιστευτεί τον ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. και θα επιλέξει την προοδευτική διακυβέρνηση, για την ανάταξη του πρωτογενούς τομέα και ένα νέο μοντέλο παραγωγικής ανασυγκρότησης της χώρας.


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος