FOLLOW US: facebook twitter

Δώρα Καλάκου: “Πιο κοντά από ποτέ στις εξώσεις”

Ημερομηνία: 14-02-2023 | Συντάκτης:

Διέρρευσε πρόσφατα το αποτέλεσμα της δίκης στον Άρειο Πάγο που κρίνει την ζωή χιλιάδων δανειοληπτών. Αν η διαρροή αυτή είναι ορθή, αναμένεται δυστυχώς μεγάλος αριθμός πλειστηριασμών, που είτε ήταν σε αναστολή λόγω της δίκης είτε θα εκκινήσουν τώρα. Το μόνο σίγουρο είναι πως οι εταιρείες διαχείρισης απαιτήσεων ή funds ή «κοράκια» έχουν πλέον και με τη ανοχή της δικαιοσύνης το δικαίωμα να προχωρήσουν σε κατασχέσεις και πλειστηριασμούς και να αποβάλουν τους δανειολήπτες από τα σπίτια τους.

Προβληματίζει η απίστευτη ταχύτητα με την οποία το ανώτατο δικαστήριο απεφάνθη για ένα τόσο σοβαρό νομικό και κοινωνικό θέμα (14 ολόκληρες ημέρες). Απορούμε όλοι πότε πρόλαβαν έστω να μελετήσουν τα υπομνήματα των διαδίκων, πολυάριθμα και πολυσέλιδα, καθώς παρενέβησαν στη δίκη διάφοροι φορείς και δικηγορικοί σύλλογοι. Ευχόμαστε επίσης να επιδειχθεί η ίδια ταχύτητα και σε άλλες περιπτώσεις, που εκκρεμούν στα δικαστήρια για χρόνια.

Διέρρευσαν επίσης διάλογοι των κυρίων δικαστών, που αν αληθεύουν είναι απαράδεκτοι, καθώς οι «56» λειτουργοί της Δικαιοσύνης που πλειοψήφισαν ειρωνεύτηκαν τόσο τους «9» μόλις συναδέλφους τους που μειοψήφισαν όσο και τους δανειολήπτες, χαρακτηρίζοντάς τους ως κακοπληρωτές που δεν μπορούν να τύχουν της προστασίας του Νόμου. Διαφεύγει προφανώς της σκέψης τους ότι η συντριπτική πλειοψηφία των στεγαστικών δανείων δόθηκαν σε πολίτες προ των μνημονίων, τότε που η οικονομική τους κατάσταση ήταν τελείως διαφορετική, σε πολίτες που χωρίς καμία δική τους υπαιτιότητα είδαν μέσα σε μία νύχτα το εισόδημά τους να συρρικνώνεται ή ακόμα χειρότερα που λόγω της κρίσης έχασαν την εργασία τους.

Δυστυχώς, η απόφαση αυτή του Αρείου Πάγου δεν θίγει μόνο τους δανειολήπτες που για να κρατήσουν τα σπίτια τους θα κληθούν να ρυθμίσουν με τους πλέον δυσμενείς όρους τα δάνειά τους (αν το καταφέρουν κι αυτό), αλλά και την ίδια την ελληνική οικονομία, με δεδομένο ότι τιτλοποιούνται απαιτήσεις με πλήρη φορολογική ατέλεια, η ζημία δε αυτή του κράτους έχει υπολογισθεί ότι θα ανέλθει σε 50 δις ευρώ. Αυτό αλήθεια δεν είναι εις βάρος της οικονομίας, μόνο οι δανειολήπτες την επιβαρύνουν;

Είναι βέβαιο ότι οι πλειστηριασμοί θα αυξηθούν, με ευθύνη απάντων των εμπλεκόμενων και κυρίως όλων των κυβερνήσεων των τελευταίων ετών. Μόνη λύση η ψήφιση νόμου στα πρότυπα του καταργηθέντος πλέον Ν. 3869/2010 (Νόμου Κατσέλη), ήταν ο μόνος νόμος που βοήθησε τους οικονομικά θιγέντες συμπολίτες μας. 

Το τελευταίο χρονικό διάστημα ανεστάλησαν πολλοί πλειστηριασμοί σε όλη την χώρα, λόγω της αναμονής της απόφασης του Αρείου Πάγου. Πολλοί δανειολήπτες πήραν στην κυριολεξία μία ανάσα, ωστόσο δεν έλυσαν το πρόβλημά τους, καθώς πλέον τα funds θα επισπεύσουν διαδικασίες αναγκαστικής εκτέλεσης.    

Η Δώρα Καλάκου είναι νομικός.


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος