FOLLOW US: facebook twitter

Δ. Αυγερινοπούλου: «Προστατεύουμε το δάσος, προστατεύουμε την ζωή»

Ημερομηνία: 14-03-2023 | Συντάκτης:

Συμμετοχή στην εθελοντική αναδάσωση στον λόφο Γαλανής

Στην δράση υποβοήθησης της αναγέννησης στον πυρόπληκτο λόφο της Γαλανής στην Αρχαία Ολυμπία, που διοργανώθηκε από κοινού από τον Δήμο Αρχαίας Ολυμπίας, το Δασαρχείο Πύργου και την εθελοντική οργάνωση «Όλοι Μαζί Μπορούμε», συμμετείχε το πρωί της Κυριακής, 12 Μαρτίου, η Πρόεδρος της Επιτροπής Περιβάλλοντος της Βουλής, Βουλευτής Ηλείας της Νέας Δημοκρατίας Διονυσία Θεοδώρα Αυγερινοπούλου. Η εθελοντική δενδροφύτευση είχε στόχο την αναγέννηση καμένων δασικών περιοχών από την πυρκαγιά του 2021, με την φύτευση πλατύφυλλων, βραδύκαυστων δενδρυλλίωνκαι σπόρων βελανιδιάς.

Όπως τόνισε σε δηλώσεις της η κα. Αυγερινοπούλου, «είναι πολύ σημαντική η συγκεκριμένη δράση γιατί ο λόφος της Γαλάνης είναι μία περιοχή η οποία έχει καεί τρεις φορές κατά τα τελευταία χρόνια, μία περιοχή η οποία, χωρίς την μελέτη την οποία έκανε το Δασαρχείο για την τεχνητή αναδάσωση, δεν θα μπορούσε εύκολα με την φυσική εξέλιξη των πραγμάτων να αναγεννηθεί. Για αυτό το λόγο είμαστε εδώ να βοηθήσουμε τη φύση, να βοηθήσουμε το έδαφος και κυρίως να δώσουμε ένα μήνυμα, ότι η φύση είναι πολύτιμη και χρειάζεται την βοήθεια και την αγάπη όλων μας.Οφείλουμε να την προστατεύσουμε και να συμβάλλουμε στις προσπάθειες αναδάσωσης,τις οποίες ούτως ή άλλως έχει ενισχύσει ιδιαίτερα η Κυβέρνηση κάνοντας το μεγαλύτερο πρόγραμμα αναδάσωσης σε όλη τη χώρα. Παράλληλα όμως και κυρίως ενόψει και της έναρξης της νέας αντιπυρικής περιόδου, πρέπει όλοι μαζί να προστατέψουμε το δάσος για να μην έχουμε φωτιές στη χώρα μας φέτος το καλοκαίρι. Όταν το δάσος καίγεται, καίγεται η ζωή, καίγεται το μέλλον της χώρας μας, του πλανήτη, της νέας γενιάς. Πρέπει όλοι μαζί να προστατεύσουμε το δάσος, να προστατεύσουμε την ζωή».

Επισκέψεις σε πυρόπληκτα χωριά για την ευαισθητοποίηση εθελοντών και κατοίκων

Ακολούθως, η κα. Αυγερινοπούλου επισκέφθηκε πυρόπληκτα χωριά του Δήμου Αρχαίας Ολυμπίας και είχε συναντήσεις με τον αντιδήμαρχο Αγροτικής Ανάπτυξης και Πολιτικής Προστασίας κ. Βασίλη Αρβανίτη, προέδρους τοπικών κοινοτήτωνκαι κατοίκους, εκπροσώπους του Κυνηγετικού Συλλόγου Ολυμπίας και εθελοντές, σε μια προσπάθειας ενίσχυσης της συνεργασία των τοπικών κοινωνιών με τις αρμόδιες υπηρεσίες και φορείς, εν όψει της αντιπυρικής περιόδου. Η Πρόεδρος της Επιτροπής Περιβάλλοντος αναφέρθηκε στην ετοιμότητα που θα πρέπει να βρίσκονται οι τοπικές κοινωνίες σε συνδυασμό με τον σχεδιασμό του Π.Σ για την προστασία της φύσης και των δασών, προσπάθεια που μόνο αν γίνει συλλογικά μπορεί αν φέρει θετικά αποτελέσματα. Στο πλαίσιο αυτό, από τον Πρόεδρο της Τ.Κ Χελιδονίου κ. Βασίλη Γκολφίνο τονίστηκε η ανάγκη τοποθέτησης υδατοδεξαμενής στην είσοδο του χωριού, αίτημα που άκουσε με ενδιαφέρον η κα. Αυγερινοπούλου, η οποία ζήτησε να έχει πλήρη ενημέρωση για τις πιθανές ελλείψεις που υπάρχουν σε εξίσου ευαίσθητες περιοχές, ώστε άμεσα να καλυφθούν σε συνεργασία με τις αρμόδιες υπηρεσίες.

Όπως τόνισε χαρακτηριστικά «όλες οι συναρμόδιες υπηρεσίες και ο κάθε πολίτης ξεχωριστά πρέπει να μεριμνά, να φροντίζει και να προστατεύει το δάσος. Πρέπει να προλάβουμε και να περιορίσουμε δραστικά τις ανθρωπογενείς καταστροφές. Τα δάση είναι ο «πράσινος πνεύμονας» του πλανήτη, από αυτόν εξαρτάται η ζωή και η υγεία μας, και οφείλουμε να τον προστατεύσουμε. Οι προληπτικές δράσεις για την προστασία των δασών μας, οι καθαρισμοί των δασικών μας οικοσυστημάτων, η συντήρηση και η αποκατάσταση των δασικών δρόμων, η ενίσχυση του εξοπλισμού θα πρέπει απαραίτητα να συνδυαστούν με το σωστό συντονισμό των εθελοντών μας, του κάθε πολίτη, καθώς έχει αποδειχθεί ότι στις περιοχές που οι τοπικές κοινωνίες έδρασαν συλλογικά και συντονισμένα, τα αποτελέσματα ήταν ιδιαίτερα θετικά.


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος