FOLLOW US: facebook twitter

Covid-19: Μετά τη θλίψη, η ελπίδα

Ημερομηνία: 19-01-2021 | Συντάκτης:

Tην ώρα που ο πλανήτης, εν μέσω πανδημίας, κυκλώνεται από την απειλή του θανάτου, η ανθρωπότητα προσπαθεί να εξαφανίσει τον κίνδυνο του κορωνοϊού και να επαναφέρει την ελπίδα μέσα από τους εμβολιασμούς.

Ο ιός που χαρακτηρίσθηκε -πολύ ορθά- ως ένας από τους μεγαλύτερους «εχθρούς του ανθρώπου» έχει σταθεί η αιτία να χάσουν τη ζωή τους πάνω από δύο εκατ. πολίτες παγκοσμίως, ένας αριθμός ορόσημο που ξεπεράστηκε την Παρασκευή. Ένας αριθμός ίσος περίπου με τον πληθυσμό των Βρυξελλών, της Μέκκας, του Μινσκ ή της Βιέννης. Αν συνυπολογιστεί πως τα στοιχεία βασίζονται στα επίσημα ανακοινωθέντα των κρατών, ο πραγματικός αριθμός θυμάτων πιστεύεται ότι είναι σημαντικά υψηλότερος, εν μέρει εξαιτίας του γεγονότος των πολλών θανάτων που αποδόθηκαν σε άλλες αιτίες, ειδικά στις αρχές της επιδημίας.

Χρειάστηκαν οκτώ μήνες για να φτάσουμε στο 1 εκατ. νεκρούς και μόλις τρεις μήνες και κάτι μετά από αυτό για να ξεπεραστεί το ορόσημο των δύο εκατ. ανθρώπινων απωλειών. Πίσω από αυτόν τον τρομερό αριθμό υπάρχουν ονόματα και πρόσωπα «ένα χαμόγελο που τώρα είναι μόνο μια ανάμνηση, ένα κάθισμα για πάντα άδειο στο τραπέζι, ένα δωμάτιο που αντηχεί με τη σιωπή ενός αγαπημένου», δήλωσε με γλαφυρό τρόπο ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες.

Όπως είπε, αναφερόμενος στους εμβολιασμούς «η επιστήμη πέτυχε, αλλά η αλληλεγγύη απέτυχε».

Σε πλούσιες χώρες, συμπεριλαμβανομένων των Ηνωμένων Πολιτειών, της Βρετανίας, του Ισραήλ, του Καναδά και της Γερμανίας, εκατομμύρια πολίτες έχουν ήδη λάβει κάποιο μέτρο προστασίας με τουλάχιστον μία δόση εμβολίου. Αλλά αλλού, οι προσπάθειες ανοσοποίησης μόλις ξεκίνησαν. Πολλοί ειδικοί προβλέπουν ένα ακόμη έτος απωλειών και μεγάλης πίεσης σε μέρη όπως το Ιράν, η Ινδία, το Μεξικό και η Βραζιλία, τα οποία μαζί αντιπροσωπεύουν περίπου το ένα τέταρτο των θανάτων όλου του κόσμου.


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος