FOLLOW US: facebook twitter

Δ. Παναγιωτάρας: «COP26 – Πρέπει να Δράσουμε ΤΩΡΑ»

Ημερομηνία: 02-11-2021 | Συντάκτης:

*Του Διονύση Παναγιωτάρα


Ο κόσμος μας αντιμετωπίζει μια τριπλή περιβαλλοντική κρίση. Την κλιματική αλλαγή, την απομείωση της βιοποικιλότητας και τη ρύπανση. Η επιστημονική κοινότητα θεωρεί πως μέσα στην επόμενη δεκαετία είναι επιβεβλημένη η ανάγκη να αλλάξουμε την κατάσταση και να θεραπεύσουμε τον Πλανήτη μας!


Οι προκλήσεις που καλούνται να αντιμετωπίσουν οι Ηγέτες των χωρών που μετέχουν στη σύνοδο κορυφής για το κλίμα, COP26, στην Γλασκώβη είναι πολυδιάστατες καθώς η προστασία και η διαχείριση του Φυσικού Περιβάλλοντος συντελείται μέσα από ένα ευρύ φάσμα σύγχρονων τεχνολογιών και νέων παραγωγικών μοντέλων, τα οποία θα πρέπει να εδράζονται στην αειφόρο ανάπτυξη και στη διατήρηση ισορροπιών μεταξύ των κοινωνικοοικονομικών και πολιτισμικών διαστάσεων του ανθρώπινου γίγνεσθαι.
Η συστηματική παρακολούθηση, η επιστημονική αποτύπωση, η αξιολόγηση και η διατύπωση τεκμηριωμένων προτάσεων σε θέματα που άπτονται της ανάσχεσης της κλιματικής αλλαγής, της διαχείρισης και προστασίας των θαλάσσιων και χερσαίων οικοσυστημάτων, της επεξεργασίας των στερεών και υγρών αποβλήτων, των ενεργειακών τεχνολογιών ελάχιστου ανθρακικού αποτυπώματος, της διαχείρισης ρύπων, της περιβαλλοντικής εκπαίδευσης και βιώσιμης ανάπτυξης και της προστασίας της πολιτισμικής κληρονομιάς, πρέπει να αποτελέσουν την μέγιστη προτεραιότητα στην Παγκόσμια ατζέντα.
Η κλιματική αλλαγή δεν είναι απλώς μια απειλή του μέλλοντος, είναι κάτι που συμβαίνει αυτήν τη στιγμή.
Η αύξηση της μέσης θερμοκρασίας του Πλανήτη επιφέρει αλυσιδωτές αντιδράσεις στο Περιβάλλον μεταβάλλοντας τα κλιματικά δεδομένα και την ισορροπία των οικοσυστημικών λειτουργιών.
Δεν έχουμε την πολυτέλεια του χρόνου. Πρέπει να δράσουμε άμεσα μειώνοντας δραστικά τα αέρια του θερμοκηπίου και αλλάζοντας το παραγωγικό μοντέλο της κοινωνίας μας από γραμμικό σε κυκλικό.
Η προσαρμογή στην Κλιματική Αλλαγή δεν είναι ένα σύνθημα. Είναι μία Αναγκαιότητα που θα κρίνει την Βιωσιμότητα των Οικοσυστημάτων και της Κοινωνίας μας! ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΠΛΑΝΗΤΗΣ Β.

 

*Ο Διονύσης Παναγιωτάρας είναι επίκ. Καθηγητής του τμήματος Περιβάλλοντος του Ιονίου Παν/μίου


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος