FOLLOW US: facebook twitter

«CINEμαθαίνουμε»: Το 1ο Γυμνάσιο Πύργου «στα χνάρια του Θ. Αγγελόπουλου»

Ημερομηνία: 20-09-2019 | Συντάκτης:
Κατηγορίες: Mega Post 2, Εκπαίδευση, Νέα

Τη σχολική χρονιά 2018-2019 στα πλαίσια του πολιτιστικού προγράμματος “CINEμαθαίνουμε” η κινηματογραφική ομάδα του 1ου Γυμνασίου Πύργου, αποτελούμενη από 35 μαθητές και τους υπεύθυνους καθηγητές κ. Κουτσούκου Μαρία , κ. Ασμή Λάζαρο και κ. Αργυροπούλου Μάγδα ασχολήθηκε  με τη  δημιουργία ντοκιμαντέρ με τίτλο «Στα χνάρια του Θ. Αγγελόπουλου».Στόχος του προγράμματος ήταν να γνωρίσουν οι μαθητές τον σκηνοθέτη Θ. Αγγελόπουλο παρακολουθώντας αρχικά  αποσπάσματα από σημαντικές ταινίες του όπως «Μέγας Αλέξανδρος», «Θίασος», « Τοπίο στην ομίχλη» καθώς και ολόκληρη την ταινία« Μια αιωνιότητα και μια μέρα» , η οποία είχε λάβει το 1998 τον Χρυσό Φοίνικα στο Φεστιβάλ των Καννών.

Η κινηματογραφική ομάδα είχε την ευκαιρία να επισκεφτεί το χωριό Αμπελιώνα της Μεσσηνίας από όπου καταγόταν ο  πατέρας  του σκηνοθέτη  και να συνομιλήσει με κατοίκους της περιοχής κυρίως για τον άνθρωπο Θ. Αγγελόπουλο.  Επόμενος σταθμός ήταν η πόλη της Φλώρινας η οποία είχε αποτελέσει τόπο έμπνευσης  για τον μεγάλο δημιουργό και που ο ίδιος θεωρούσε κινηματογραφική του μούσα. Δεν είναι τυχαίο άλλωστε το ότι γυρίστηκαν εκεί  επτά από τις ταινίες του, όπως πληροφορηθήκαμε κατά την επίσκεψή μας  στη Λέσχη Πολιτισμού της πόλης.

Αποτιμώντας τα αποτελέσματα του δύσκολου αυτού εγχειρήματος είναι ενθαρρυντικό το γεγονός ότι τα παιδιά ανταποκρίθηκαν θετικά σε έναν τόσο διαφορετικό  ως προς τα ερεθίσματα και ενδιαφέροντά τους κινηματογράφο. Αποδεικνύεται έτσι για μια ακόμη φορά ότι ως φορέας πολιτισμού το σχολείο μπορεί και οφείλει να αποτελεί αντίβαρο στην έκπτωση πολιτισμού των καιρών.

Mία ακόμα δράση του προγράμματος ήταν η δημιουργία ταινίας μικρού μήκους με τον τίτλο “Εφηβίωση” (ένας συγκερασμός των λέξεων”εφηβεία” και “επιβίωση”). Η ταινία αυτή αποτελεί διαμαρτυρία ενάντια σε κοινωνικά στερεότυπα και κανόνες που θέλουν τους νέους «ασφαλείς» στον μικρόκοσμό τους και αμέτοχους στη διαδικασία κοινωνικοποίησής τους. Να σημειώσουμε ότι η ταινία θα παρουσιαστεί στην Camera Zizanio στα πλαίσια του Διεθνούς Φεστιβάλ Κινηματογράφου Ολυμπίας για Παιδιά και Νέους για το 2019.


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος