FOLLOW US: facebook twitter

«Χρυσή» χρονιά φέτος για το ελαιόλαδο της Ηλείας!

Ημερομηνία: 29-11-2022 | Συντάκτης:

Αυξημένη παραγωγή και κυρίως αποδόσεις καθώς και τιμές παραγωγού που φτάνουν τα 4,5 ευρώ το λίτρο

  • Μεγάλο αγκάθι’ η έλλειψη εργατικών χεριών που έχει φέρει σε απόγνωση του ελαιοπαραγωγούς αφού βλέπουν φορτωμένα με καρπό ελιές και προβληματίζονται για το πώς θα τις μαζέψουν

Ρεπορτάζ Ελένη Παπαδοπούλου


Σε μία από τις καλύτερες χρονιές των τελευταίων δεκαετιών εξελίσσεται το 2022 για την ελαιοπαραγωγή, τόσο σε ποσότητες και αποδόσεις όσο και σε τιμές παραγωγού. Αυτήν την γενική εικόνα που επικρατεί σε όλες τις ελαιοπαραγωγικές περιοχές της χώρα, ακολουθεί και η Ηλεία, που όπως δείχνουν τα έως τώρα δεδομένα το 2022 θα είναι η ‘χρυσή’ χρονιά του ελαιολάδου για την περιοχή μας. Μάλιστα η τιμή του ελαιολάδου για τον παραγωγό που έχει σκαρφαλώσει στα 4,5 ευρώ, θεωρείται έως και έκπληξη και εφόσον διατηρηθεί σε αυτά τα υψηλά επίπεδα θα αφήσει ένα αρκετά ικανοποιητικό εισόδημα στους Ηλείους παραγωγούς, ενισχύοντας κατ ΄επέκταση όλη την τοπική οικονομία, αφού όπου κι αν γυρίσεις το μάτι στου, απ΄ άκρη σε άκρη στην Ηλεία, ελιές θα δεις παντού!

 Βεβαίως, παράγοντες όπως τα δυσεύρετα και ακριβά εργατικά χέρια, το ράλι στο κόστος ενέργειας, οι υψηλές τιμές των καλλιεργητικών εισροών και οι πληθωριστικές πιέσεις, που εξανεμίζουν τα εισοδήματα των τελικών καταναλωτών, δεν αφήνουν τον κλάδο να εκμεταλλευτεί, όπως θα έπρεπε, την ασυνήθιστη αυτή συγκυρία. Όπως αναφέρουν παράγοντες της αγοράς, με την Ισπανία, «βασίλισσα» της παραγωγής, να έχει «καεί» (για το 2022/2023 η σοδειά αναμένεται να είναι η χειρότερη των 10 τελευταίων ετών και η δεύτερη χειρότερη του 21ου αιώνα) και την παραγωγή να είναι γενικά μειωμένη σε όλη τη Μεσόγειο, πλην της χώρας μας και της γειτονικής Τουρκίας, η ζήτηση για το ελληνικό έξτρα παρθένο ελαιόλαδο συνεχίζεται αμείωτη. Ωστόσο, την ώρα που οι ελαιοπαραγωγοί βλέπουν τα δέντρα τους φορτωμένα καρπό και μάλιστα χωρίς τις συνήθεις ασθένειες που προσβάλλουν την ελιά όπως ο δάκος και το γλοιοσπόριο, προβληματίζονται για το πώς θα γίνει η ελαιοσυλλογή, αφού δεν υπάρχουν εργατικά χέρια με τους ξένους εργάτες γης να έχουν οδηγηθεί σε άλλες ευρωπαϊκές παραγωγικές χώρες εξαιτίας της πολιτικής που ακολούθησε η Ελλάδα στο θέμα της μετάκλισής τους. Παρ΄ όλα αυτά, ο Ηλείος αγρότης έχει συνηθίσει στα δύσκολα, όπως και να’ χει τις ελιές θα τις μαζέψει και κάτω από την σημερινή συγκυρία, στέκεται στην παραγωγική χρονιά για να αποκομίσει ένα καλό έσοδο από τις ελιές.

Η φετινή παραγωγή σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του Τμ. Φυτοϋγειονομικού Ελέγχου και Φυτοπροστασίας της ΠΕ Ηλείας και προηγούμενες δηλώσεις του προϊσταμένου Γιώργου Μικέογλου στην Πρωινή, εκτιμάται οτι θα φτάσει συνολικά τους 25.000 τόνους, περίπου στα περσινά επίπεδα, ωστόσο η απόδοση είναι μεγαλύτερη και το λάδι εξαιρετικό λόγω της άριστης ποιότητας ελαιοκάρπου. Αρκεί και για όσο διαρκεί το ελαιομάζωμα οι καιρικές συνθήκες να είναι σύμμαχος των ελαιοπαραγωγών και να μην υπάρξουν έκτακτα και δυσμενή καιρικά φαινόμενα που μπορεί να απειλήσουν τον καρπό και το σύνολο της ελαιοπαραγωγής.  

Θ. Βομπίρης: «Συγκυριακά η φετινή ελαιοκομική χρονιά είναι από τις καλύτερες των τελευταίων ετών για τον παραγωγό»

Ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Ηλείας κ. Θανάσης Βομπίρης, τόνισε ότι η φετινή χρονιά είναι σίγουρα μια από τις καλύτερες των τελευταίων ετών για τον ελαιοπαραγωγό, αφενός γιατί έχει αρκετά υψηλή και ικανοποιητική τιμή που φτάνει στα 4,5 ευρώ το λίτρο και αφετέρου γιατί η ποιότητα του παραγόμενου ελαιολάδου είναι άριστη αφού στις περισσότερες περιοχές του νομού- με εξαίρεση ίσως τις παραθαλάσσιες- ο ελαιόκαρπος δεν είχε προσβληθεί από ασθένειες ( δάκο και γλοιοσπόριο). Ειδικότερα ο κ. Βομπίρης σε δηλώσεις του στην Πρωινή τόνισε: « Όντως η φετινή χρονιά, είναι μια πολύ καλή χρονιά για τον παραγωγό, αφού  έως αυτή τη στιγμή το ελαιόλαδο φτάνει και τα 4,5 ευρώ στο ελαιοτριβείο, ενώ πέρυσι πουλήσαμε περίπου 3,3 ευρώ. Η ποιότητα είναι άριστη, χωρίς οξέα και ευελπιστούμε ότι έτσι θα συνεχίσει ως το τέλος του ελαιομαζώματος. Αυτή η αύξηση της τιμής για το ελληνικό ελαιόλαδο, είναι κυρίως συγκυριακή, επειδή η Ιταλία και η Ισπανία δεν έχουν φέτος μεγάλη παραγωγή και επίσης το σπορέλαιο λόγω του πολέμου στην Ουκρανία έχει σκαρφαλώσεις τα ύψη, οπότε η κατάσταση αυτή ευνοεί το ελαιόλαδο που είναι πρώτο σε ζήτηση στις ξένες αγορές.

Βέβαια η παραγωγή δεν είναι μεγαλύτερη από πέρυσι, ίσως να είναι και ελαφρώς μικρότερη, αλλά υπάρχουν πολύ υψηλές αποδόσεις και αυτό το ισοσταθμίζει. Με την τιμή που υπάρχει ο ελαιοπαραγωγός φέτος θα μπορέσει να καλύψει τα έξοδά του που είναι πολύ αυξημένα λόγω του ενεργειακού και της αλματώδους αύξησης των αγροτικών εφοδίων και να μείνει και ένα εισόδημα για να πληρώσουμε τις υποχρεώσεις μας. Ειδικά οι αγρότες που έχουν παράλληλα και καλλιέργεια σταφίδας που πήγε άπατη και μας έβαλε για μια ακόμα χρονιά μέσα, παίρνουνε τα λεφτά από το λάδι για να καλύψουμε τα «σπασμένα» της σταφίδας, μιας ιστορικής καλλιέργειας που οδεύει στο τέλος της και πάει για ξερίζωμα.»

Ωστόσο ο κ. Βομπίρης επισημαίνει ότι οι ελαιοπαραγωγοί όπως και πολλοί άλλοι αγρότες που ασχολούνται με άλλες καλλιέργειες, φέτος αντιμετωπίζουν τεράστιο πρόβλημα με την έλλειψη εργατικών χεριών και παλεύουν όπως μπορούν μόνοι τους να μαζέψουν τη σοδειά. «Το πρόβλημα είναι τεράστιο, ειδικά τώρα με τις ελιές δεν μπορούμε να το αντιμετωπίσουμε. Οι ελαιοπαραγωγοί τρέχουν και δεν φτάνουν, προσπαθούν με όλα τα μέλη της οικογένειας στο λιοστάσι να καταφέρουν να μαζέψουν τις ελιές και είναι διπλός κόπος για μας, αλλά άλλο δρόμο δεν έχουμε. Ακόμα και τα ελαιοτριβεία  όπως μαθαίνω προσπαθούν με διπλοβάρδιες να ανταπεξέλθουν, γιατί δεν έχουν εργατικά χέρια και το πρόβλημα αν δεν αντιμετωπιστεί θα συνεχιστεί και σε άλλες καλλιέργειες που έρχονται». 

Χρ. Βαλιανάτος: “Το ελαιόλαδο φέτος είναι η ελπίδα του Ηλείου αγρότη»

Από την πλευρά του ο πρόεδρος της Ομάδας Παραγωγών Αμαλιάδας κ. Χρήστος Βαλιανάτος χαρακτήρισε την φετινή ελαιοκομική περίοδο ως «χρυσή» χρονιά για το ελαιόλαδο της Ηλείας, αφού η εικόνα που αποκομίζουν καθημερινά από την Ομάδα Παραγωγών «Εύφορη γη» Αμαλιάδας είναι ότι υπάρχει αυξημένη παραγωγή, άριστη ποιότητα και πολύ καλή τιμή και αναφέρει:

« Το ελαιόλαδο φέτος πάει πάρα πολύ καλά, έχει τιμή για τον παραγωγό από 4,4 – 4,5 ευρώ και ελπίζουμε να συνεχίσει και να παραμείνει σε αυτά τα υψηλά επίπεδα ως το τέλος του ελαιομαζώματος.  Το ελαιόλαδο φέτος είναι η ελπίδα του αγρότη, για να μπορέσει να αποκομίσει ένα σχετικά καλό εισόδημα, αντισταθμίζοντας τη ζημιά που έχει υποστεί από όλες τις άλλες καλλιέργειες των αγροτικών προϊόντων του νομού και κυρίως τη σταφίδα που όπως ξέρετε έχει βαλτώσει κυριολεκτικά. Το μόνο μας πρόβλημα και το πιο σοβαρό αυτή τη στιγμή είναι η έλλειψη αγροτικών χεριών και ο κόσμος βασανίζεται μόνος να μαζέψει τις ελιές.»

Όπως επισημαίνει ο κ. Βαλιανάτος, η Ελλάδα άργησε να ανταποκριθεί, δεν ακολούθησε σωστή πολιτική σε αυτό το θέμα, με αποτέλεσμα οι εργάτες γης να βγήκαν δουλειά σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες, όπως Ιταλία, Γερμανία κλπ και εξαφανίστηκαν από την χώρα.

«Η έλλειψη εργατικών χεριών ήταν σίγουρο ότι θα δημιουργούσε πρόβλημα στην ελαιοπαραγωγή φέτος και μάλιστα ανυπέρβλητο και δυστυχώς η Ελλάδα άργησε να το αντιμετωπίσει όπως έπρεπε και φτάσαμε στο σημείο να έχουν υπερπαραγωγή, να έχουμε ελιές και να μην ξέρουμε πώς να τις μαζέψουμε. Το αποτέλεσμα είναι να ταλαιπωρείται ο ελαιοπαραγωγός , μόνο που δυστυχώς αυτή η ιστορία είναι πλέον μονόδρομος.»


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος