FOLLOW US: facebook twitter

Χριστουγεννιάτικος «μποναμάς» 5,2 εκ. ευρώ για την Ηλεία!   

Ημερομηνία: 23-12-2022 | Συντάκτης:

Πληρώνει σήμερα ο  ΕΛΓΑ α) για ζημιές 2022 β) για δενδρώδεις καλλιέργειες σε μη κατ’ επάγγελμα πυρόπληκτους αγρότες

  • – Επιτέλους αίρεται η αδικία και αποζημιώνονται οι Ηλείοι πυρόπληκτοι και μη κατ’ επάγγελμα αγρότες που κάηκαν τα λιοστάσια τους στις φωτιές του 2021

Γράφει η Ελένη Παπαδοπούλου


Χριστούγεννα με «ζεστές» τσέπες θα κάνουν επιτέλους οι αγρότες αφού το τελευταίο διήμερο είναι διήμερο πληρωμών από τον ΟΠΕΚΕΠΕ και τον ΕΛΓΑ. Έτσι μετά την καταβολή των ενισχύσεων για τα λιπάσματα, το  υπόλοιπο ενιαίας ενίσχυσης, την επιδότηση των νέων σε ηλικία αγροτών και το πρασίνισμα, σειρά έχει ο ΕΛΓΑ, καθώς καταβάλλονται σήμερα Παρασκευή σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης δύο ειδών αποζημιώσεις. 

Ειδικότερα οι πληρωμές αφορούν αποζημιώσεις σε 22.095 παραγωγούς για ζημίες φυτικού και ζωικού κεφαλαίου για ζημίες του έτους 2022, ύψους 48,3 εκ. €. και μάλιστα είναι η πρώτη φορά που πληρώνονται αποζημιώσεις για ζημιές εντός του ίδιου έτους. Οι Ηλείοι δικαιούχοι θα λάβουν συνολικά το ποσόν των 2.081.403,51ευρώ από την κατανομή που έγινε στον ΕΛΓΑ.  

Σημαντικό γεγονός για την Ηλεία  η αποζημίωση των μη κατ’ επάγγελμα πυρόπληκτων αγροτών

Το σημαντικότερο όμως, είναι ότι καταβάλλονται ακόμα συνολικά 13,5 εκ. € στους μη κατά κύριο επάγγελμα αγρότες, των οποίων οι δενδροκαλλιέργειες -κυρίως ελαιοκαλλιέργειες- κατεστράφησαν από την πύρινη λαίλαπα στις πυρκαγιές 2021. Στους πυρόπληκτους της Ηλείας αναλογεί συνολικά το ποσόν των 3.145.002,00 ευρώ. Από τις συγκεκριμένες αποζημιώσεις η Ηλεία με πρώτη την Λακωνία και την Εύβοια, είναι οι τρεις πυρόπληκτες περιοχές που λαμβάνουν τη μερίδα του λέοντος καθώς είχαν και την μεγαλύτερη καταστροφή από τις φωτιές.

Η καταβολή των συγκεκριμένων αποζημιώσεων στους μη κατ’ επάγγελμα αγρότες, υπήρξε πάγιο αίτημα των πυρόπληκτων της Ηλείας που είδαν την γη τους να καίγεται, λιοστάσια και αμπέλια και βρίσκονταν σε απόγνωση λόγω της οικονομικής καταστροφής που είχαν υποστεί.  Διότι είναι γεγονός ότι λόγω του προηγούμενου θεσμικού πλαισίου που υπήρχε ως τώρα που δεν κάλυπτε τους μη κατά κύριο επάγγελμα αγρότες, είχαν μείνει εκτός αποζημιώσεων. Και μιλάμε για μεγάλο αριθμό πυρόπληκτων στην περιοχή κυρίως του δήμου Ολυμπίας αλλά και του Πύργου. Μάλιστα η τοπική πολιτική ηγεσία, βουλευτές, περιφέρεια και δήμαρχοι των πυρόπληκτων περιοχών, είχαν κατ΄ επανάληψη ασκήσει πιέσεις με Επερωτήσεις και παρεμβάσεις στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης ζητώντας την άρση της αδικίας και την αποζημίωση της συγκεκριμένης κατηγορίας μη κατ’ επάγγελμα πυρόπληκτων αγροτών. Φαίνεται ότι τελικά εισακούστηκαν, κάτι ότι μπαίνουμε σε προεκλογική περίοδο,  κάτι ότι οι πιέσεις εκ μέρους της πολιτικής ηγεσίας ήταν συνεχείς, το αποτέλεσμα είναι ότι επιτέλους οι δικαιούχοι πυρόπληκτοι θα δουν το χρώμα του χρήματος. Και ειδικά για την Ηλεία που εκτός από την περιβαλλοντική καταστροφή, έχει υποστεί και μια  τεράστια οικονομική καταστροφή από τις φωτιές, αυτή η οικονομική ενίσχυση θα είναι παραμονές Χριστουγέννων μια μικρή ανάσα.

Οι πληρωμές από τον ΟΠΕΚΕΠΕ

Τέλος να σημειώσουμε ότι τον κύκλο των πληρωμών στους αγρότες, άνοιξε ο  ΟΠΕΚΕΠΕ όπου καταβλήθηκε ήδη τα μεσάνυχτα της Τετάρτης η επιδότηση για τα λιπάσματα στους κατά κύριο επάγγελμα αγρότες και χθες το απόγευμα- με αρκετή καθυστέρηση- άρχισε η πίστωση στους τραπεζικούς λογαριασμούς των αγροτών του υπολοίπου ενιαίας ενίσχυσης, η επιδότηση νέων σε ηλικία αγροτών και το πρασίνισμα.

Στην πληρωμή της εξόφλησης του υπολοίπου 30% της Βασικής Ενίσχυσης έτους αιτήσεων 2022, του πρασινίσματος και των νέων σε ηλικία αγροτών, περιλαμβάνονται:

α) οι μεταβιβάσεις δικαιωμάτων Βασικής Ενίσχυσης έτους αιτήσεων 2022, πλην μικρών εξαιρέσεων για τις οποίες απαιτείται επί πλέον έλεγχος ή προσκόμιση δικαιολογητικών,

β) η πρώτη κατανομή Εθνικού Αποθέματος 2022, σε 15.553 αιτούντες που κρίθηκαν δικαιούχοι μετά από έλεγχο.

Σημειώνεται ότι για πρώτη φορά κατανέμεται Εθνικό Απόθεμα χωρίς οριζόντια μείωση της αξίας των υφιστάμενων δικαιωμάτων Βασικής Ενίσχυσης. Η κατανομή έγινε με την αξιοποίηση των ποσών που σχόλαζαν και προέρχονταν από οριζόντιες μειώσεις της αξίας των δικαιωμάτων Βασικής Ενίσχυσης από το 2018 και μετά, ενώ το υπόλοιπο ποσό που παραμένει αδιάθετο επαρκεί για την κάλυψη και όσων παραγωγών, μετά από ελέγχους, διαπιστωθεί ότι πληρούν τις προϋποθέσεις χορήγησης Εθνικού Αποθέματος.

Δεν κατανεμήθηκε Εθνικό Απόθεμα σε όσους παραγωγούς δήλωσαν αποκλειστικά εκτάσεις βοσκοτόπων σε καλή γεωργική κατάσταση χωρίς ζωικό κεφάλαιο. Σειρά έχει στη συνέχεια η Εξισωτική.


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος