FOLLOW US: facebook twitter

Χριστίνα Μερτζάνη: «Η διαφορετικότητα δίνει δύναμη στην ουσία του ανθρώπου»

Ημερομηνία: 10-08-2022 | Συντάκτης:
Κατηγορίες: Mega Post 1, Νέα, Πολιτισμός

Η χορογράφος της παράστασης “Apotypoma” Χριστίνα Μερτζάνη που παρουσιάζεται  σήμερα Τετάρτη 10 και  αύριο Πέμπτη 11 Αυγούστου, στο αίθριο του Αρχαιολογικού Μουσείου Ολυμπίας μιλά στην Πρωινή

Η χορογράφος της παράστασης “Apotypoma”  Χριστίνα Μερτζάνη που παρουσιάζεται σήμερα Τετάρτη 10 και αύριο Πέμπτη 11 Αυγούστου, στις 21:00, στο αίθριο του Αρχαιολογικού Μουσείου Αρχαίας Ολυμπίας, με ελεύθερη είσοδο, στο πλαίσιο του προγράμματος «Όλη η Ελλάδα ένας Πολιτισμός», μιλά στην «Πρωινή» για την παράσταση, τον χορό, την τέχνη και την διαφορετικότητα.  Το Apotypoma» είναι μια χοροθεατρική παράσταση της ομάδας free fall με χορογράφο την Χριστίνα Μερτζάνη, με θέμα την διαφορετικότητα και με μουσική σύνθεση που θα δημιουργηθεί αποκλειστικά για την παρουσίαση της παραγωγής της Αρχαίας Ολυμπίας . ‘Εξι χορευτές καλούνται επί σκηνής να αναμετρηθούν με ένα έντονα κινητικό υλικό σε συνδυασμό με θεατρικά στοιχεία ανακαλύπτοντας πτυχές της διαφορετικότητάς τους και ξεπερνώντας τα όριά τους. Η Χριστίνα Μερτζάνη απαντά λοιπόν μέσω της Πρωινής στα ερωτήματά μας.

Τι είναι αυτό που σε ώθησε να διαλέξεις την διαφορετικότητα ως θεματική της μικρασιατικής καταστροφής; 

Πάντα με απασχολούσε το θέμα της διαφορετικότητας. Από την φύση μας οι καλλιτέχνες έχουμε μια τάση στο να είμαστε διαφορετικοί. Θέλουμε το πνεύμα ελεύθερο να πετάει και έχουμε την τάση και την επιθυμία να βλέπουμε πίσω από το «ορατό», «το αόρατο» κομμάτι. Αλλά για να σας απαντήσω στην ερώτηση σας, μου είναι απαραίτητο για την ψυχή μου η ενασχόληση με το θέμα αυτό γιατί δίνει δύναμη στην ουσία του ανθρώπου ανεξαρτήτου χρώματος, σεξουαλικής προτίμησης, φύλου, ηλικίας, μεγέθους, τόπου, οικονομικής κατάστασης κ.α  Ενθαρρύνει τον πυρήνα του ατόμου που είναι η ψυχή, και όχι τα χαρακτηριστικά του. Είναι άλλη μια ευκαιρία να λάμψει η τέχνη μέσα από την διαφορετικότητα. 

Οι συντελεστές της παραγωγής, οι ερμηνευτές σου έχουν επιλέγει με βάση την διαφορετικότητα ή είναι κάτι που θέλεις να το περάσεις μέσα από το χορογραφικό σου έργο;

Με ενδιαφέρει το προσωπικό βίωμα των χορευτών/ ιών σε διαφορετικά επίπεδα. Για την συγκεκριμένη παραγωγή πέρα από το ταλέντο στην κίνηση και την κοινή γλώσσα σε αυτό, επέλεξα χορευτές/ ιες που έχουν ζήσει στο «πετσί τους» με τον έναν η τον άλλο τρόπο την διαφορετικότητα και όλο το κόστος της. Ανυπομονώ να μοιραστώ το έργο αυτό με το κοινό! Θα είναι εκρηκτικό. 

Βλέπεις την κοινωνία να επαναλαμβάνει τα ίδια λάθη με τότε την μικρασιατική καταστροφή; 

Ναι τα ίδια θέματα επαναλαμβάνονται στην ιστορία. Ακόμα οι άνθρωποι συνδεόμαστε άμεσα με το όμοιο. Μας είναι οικείο να νιώθουμε ότι ανήκουμε κάπου, και μας τρομάζει το διαφορετικό για αυτό και το διαφορετικό πολεμάτε συνεχώς στην ιστορία. Το να μαθαίνουμε ότι ο δικός μας τρόπος δεν είναι ο μοναδικός σωστός, αλλά ότι υπάρχουν πολλοί άλλοι τρόποι για να υπάρξουμε, να πετύχουμε, να εξελιχθούμε, το θεωρώ απαραίτητο και ζωτικής σημασίας σήμερα. 

Πιστεύεις πως η τέχνη και συγκεκριμένα ο χορός μπορεί να βοηθήσει στην αλλαγή των πεποιθήσεων και στην αποδοχή του διαφορετικού; 

Ο χορός είναι μια έκφραση της ψυχής. Μια έκφραση της ψυχής με απερίγραπτο κάλλος που καθιστά αδύνατο να μην μας μετακινήσει στο πέρασμά του. Πιστεύω στην τέχνη γιατί η τέχνη έχει είναι μεγάλο μέρος της προσωπικότητας μου και αυτού που είμαι σήμερα. Την έχω δει να μεταμορφώνει ανθρώπους (συμπεριλαμβανομένου εμένα) στην καλύτερη εκδοχή τους. 

Λίγα λόγια για τη χορογράφο Χριστίνα Μερτζάνη

Η Χριστίνα Μερτζάνη γεννήθηκε στο Qeparo Αλβανίας το 1982. Αποφοίτησε ως χορογράφος, χορεύτρια και δασκάλα χορού το 2004 από τη Κρατική Σχολή Ορχηστικής Τέχνης.

Από το 2005 παραδίδει μαθήματα σύγχρονου χορού, αυτοσχεδιασμού, partnering καθώς και stretching-γυμναστικής. Έχει συνεργαστεί με διάφορους χώρους σε Ελλάδα και Γερμανία όπως το DAN.C.CE, SOZO Visions in Motion, Κέντρο Μελέτης Χορού Ισιδώρας και Ραϋμόνδου Ντάνκαν, Στούντιο Μέτση, Take Your Time, Kιλόμπο, Oriental Expression, Perfect Massine, Nέα Γουινέα κ.α.

Η πρώτη της χορογραφική δουλειά (video-dance «χωρίς ίχνος») βραβεύτηκε από το Βρετανικό Συμβούλιο την Άνοιξη του 2004. Από τότε έως σήμερα έχει χορογραφήσει για τις ομάδες χορού «Άρθρωσις» , «V.Void», ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ Κέρκυρας καθώς και θεατρικές ομάδες. Μερικές από τις ομάδες για τις οποίες έχει χορέψει είναι οι Smack, Λάθος Κίνηση, Ad–Lip, Quassistellar, Αμάγαλμα, Άνω Τελεία, Χοροθέατρο Ροές, Εθνική Λυρική Σκηνή κ.α. Από το 2008 συνεργάζεται με την ομάδα V.Void. Από το 2010 συνδιοργανώνει το φεστιβάλ σε αστικό τοπίο ̈ενα μικρό βήμα ̈ στην πόλη της Κέρκυρας. Είναι απόφοιτος της ομοιοπαθητικής σχολής “Ακαδημία Αρχαίας Ελληνικής & Παραδοσιακής Κινέζικης Ιατρικής”. Από το 2008 εχει παρακολουθήσει διάφορα σεμινάρια με σκοπό την “θεραπεία” όπως: Oλιστικό Mασάζ, Rejouvance, Διατροφή, Βοτανοθραπεία κ.α

Παρακολουθήστε το teaser της παράστασης:


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος