FOLLOW US: facebook twitter

Χρ. Γιαννικούλης: «Απαιτείται ριζικός ανασχεδιασμός του θεσμού του προσωπικού γιατρού»

Ημερομηνία: 28-09-2022 | Συντάκτης:

Ο πρόεδρος Ιατρικού Συλλόγου Ηλείας για ένταξη στο σύστημα δέκα ακόμα ειδικοτήτων ιατρών

  • Απόφαση για δίμηνη παράταση στην επιβολή των ποινών για όσους δεν έχουν εγγραφεί στην πλατφόρμα

Γράφει η Κική Κολοβέρουkkoloverou@yahoo.gr

Η έλλειψη ενδιαφέροντος από ιδιώτες ιατρούς να ενταχθούν στο σύστημα ως προσωπικοί γιατροί έχει ως αποτέλεσμα οι μισοί Ηλείοι να μένουν «εκτός» καθώς οι «διαθέσιμοι» ιατροί στη λίστα ανά περιοχή, εμφανίζονται ήδη να έχουν συμπληρώσει τον προβλεπόμενο αριθμό των 2.000 ασθενών- πολιτών. Συνολικά 34 γιατροί από τους οποίους μόλις τρεις ιδιώτες με τους υπόλοιπους 31 να αφορούν γιατρούς της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, γιατρούς δηλαδή των Κέντρων Υγείας και τον Περιφερειακών Ιατρείων που εντάχθηκαν στο σύστημα, υποχρεωτικά (!).

Σε μια προσπάθεια λοιπόν το Υπουργείο Υγείας να δώσει λύση στο πρόβλημα που έχει δημιουργηθεί όχι μόνο στην Ηλεία αλλά και σε ολόκληρη τη χώρα, ενέταξε στο σύστημα άλλες δέκα ειδικότητες ιατρών (Αιματολόγους, Γαστρεντερολόγους, Καρδιολόγους, Νευρολόγους, Ενδοκρινολόγους – Διαβητολόγους, Νεφρολόγους, Ρευματολόγους, Ογκολόγους, Πνευμονολόγους, Φυσικής ιατρικής – αποκατάστασης) προκειμένου να προσελκύσει το ενδιαφέρον τους να στελεχώσουν το νέο θεσμό… με αβέβαια ωστόσο αποτελέσματα. Την ίδια στιγμή μάλιστα, μπροστά στις σοβαρές ελλείψεις που υπάρχουν, το Υπ. Υγείας αποφάσισε την παράταση για δυο μήνες επιβολής των … ποινών για όποιον πολίτη δεν εγγραφεί στην πλατφόρμα του προσωπικού ιατρού που περιλάμβανε 10% στην συμμετοχή των φαρμάκων και 10% στη συμμετοχή των εξετάσεων από 1η Οκτώβρη που από την 1η Ιανουαρίου θα γινόταν 20%.

«Ανεπιτυχής απόπειρα ένταξης»

«Στην Ηλεία έως αυτή τη στιγμή έχουν ενταχθεί στο σύστημα μόλις τρεις ιδιώτες ιατροί ( 1 Παθολόγος,  2 Ιατροί Ειδικότητας Γενικής/Οικογενειακής Ιατρικής) με συνέπεια να επιχειρείται να καλυφθούν τα κενά με την υποχρεωτική ένταξη ιατρών της Δημόσιας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας ( Περιφερειακών Ιατρείων, Κέντρων Υγείας, Τ.Ο.Μ.Υ.)» σημείωσε μιλώντας στην «Πρωινή» ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Ηλείας Χρήστος Γιαννικουλης, υποστηρίζοντας πως πρόκειται για ανεπιτυχή απόπειρα για τους εξής λόγους: 

«α) ακόμη και έτσι ο αριθμός των ενταγμένων στο σύστημα ιατρών δεν επαρκεί για να καλύψει το σύνολο του πληθυσμού, τουλάχιστον στους μεγαλύτερους πληθυσμιακά Δήμους της Ηλείας ( μόλις 5 Ιατροί για τον Πύργο και μόλις 6 Ιατροί για την Αμαλιάδα) δεδομένου ότι δεν επιτρέπεται να εγγραφούν  άνω των 2000 ασφαλισμένων ανά ιατρό,

β) είναι εξαιρετικά δύσκολο για τους ιατρούς των δημοσίων δομών, επιπλέον των έως τώρα καθηκόντων τους, να επιφορτιστούν και με τα καθήκοντα του Προσωπικού Ιατρού, ειδικά δε όσον αφορά τους συναδέλφους  των δημόσιων Περιφερειακών Ιατρείων υπάρχει το επιπλέον πρόβλημα ότι στην πράξη δεν έχουν σταθερή έδρα,  αφού οι περισσότεροι εξ αυτών συχνά μετακινούνται από χωριό σε χωριό, με συνέπεια να είναι δύσκολο για τους  ασθενείς  που τους έχουν δηλώσει ως προσωπικούς  ιατρούς να τους βρουν όταν τους χρειασθούν».

Παράλληλα, τόνισε, ότι το Υπουργείο πρόσφατα προσπάθησε να λύσει το πρόβλημα, το οποίο είναι πανελλαδικό και όχι μόνο τοπικό, παρέχοντας την δυνατότητα ένταξης στο σύστημα και σε αρκετές άλλες παθολογικές ειδικότητες  (π.χ. καρδιολόγοι, πνευμονολόγοι, γαστρεντερολόγοι κ.α.). «Ωστόσο η περιορισμένης διάρκειας ειδίκευση στην Παθολογία, την οποία έλαβαν οι ιατροί αυτοί στην αρχή της ειδικότητας τους, σκοπό είχε να τους δημιουργήσει εκείνο το επιστημονικό υπόβαθρο το οποίο θα τους επέτρεπε την περαιτέρω εξειδίκευσή τους  στο ιδιαίτερο γνωστικό αντικείμενό τους και όχι να υποκαταστήσουν οι Ιατροί αυτοί Ιατρούς άλλων ειδικοτήτων όπως του Παθολόγου ή του Ιατρού Γενικής Ιατρικής. Επομένως και αυτή η λύση δεν μπορεί να αντιμετωπίζεται με αισιοδοξία. Στην ουσία απαιτείται ριζικός επανασχεδιασμός του συστήματος».

Δίμηνη παράταση για τις… «τιμωρίες»

Δημοσιεύθηκε στο ΦΕΚ η απόφαση η οποία δίνει παράταση στον χρόνο έναρξης του συστήματος συνεπειών («αντικινήτρων») για τη μη εγγραφή των πολιτών σε Προσωπικό Ιατρό για δυο μήνες, δηλαδή ο χρόνος έναρξης μετατίθεται από την 01η.10.2022 για την 01η.12.2022.

Τα αντικίνητρα για την μη εγγραφή των πολιτών σε Προσωπικό Ιατρό έχουν πλέον εξής :

α) Από την 01-12-2022 πρόσθετη συμμετοχή στη φαρμακευτική δαπάνη του πολίτη, ο οποίος δεν είναι εγγεγραμμένος σε Προσωπικό Ιατρό, κατά ποσοστό δέκα τοις εκατό (10%), επιπλέον του καθορισμένου κατά περίπτωση ποσοστού συμμετοχής. β) Από την 01-12-2022 πρόσθετη συμμετοχή στις εργαστηριακές και διαγνωστικές εξετάσεις και πράξεις, στα νοσήλια σε ιδιωτικές κλινικές και στις λοιπές παροχές, όπως αυτές περιγράφονται στον ΕΚΠΥ του Ε.Ο.Π.Υ.Υ. του πολίτη, ο οποίος δεν είναι εγγεγραμμένος σε Προσωπικό Ιατρό, κατά ποσοστό δέκα τοις εκατό (10%), επιπλέον του καθορισμένου κατά περίπτωση ποσοστού συμμετοχής του. 

γ) Από την 01-01-2023 τα ανωτέρω υπό (α) και (β) προβλεπόμενα προσαυξάνονται κατά ποσοστό δέκα τοις εκατό (10%), επιπλέον της άνω πρόσθετης συμμετοχής επί του καθορισμένου κατά περίπτωση ποσοστού συμμετοχής του στην φαρμακευτική δαπάνη και στις εργαστηριακές και διαγνωστικές εξετάσεις και πράξεις, στα νοσήλια σε ιδιωτικές κλινικές και στις λοιπές παροχές, όπως αυτές περιγράφονται στον ΕΚΠΥ του Ε.Ο.Π.Υ.Υ. του πολίτη, ανερχόμενα σε ποσοστό είκοσι τοις εκατό (20%) επί του καθορισμένου κατά περίπτωση ποσοστού συμμετοχής του.


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος