FOLLOW US: facebook twitter

Χρ. Φωτόπουλος: Το χρέος μας απέναντι στους νέους

Ημερομηνία: 13-05-2023 | Συντάκτης:

Είναι σαφές ότι οι επικείμενες εκλογές θα αναδείξουν την ανάγκη να λάβουμε υπόψη σοβαρά τους νέους, τα όνειρά τους και τις προσδοκίες τους για ένα καλύτερο αύριο. Και μία τέτοια στάση είναι επιτακτική διότι οι μέχρι τώρα «πολιτικές συνταγές» φαίνεται πως έχουν αποτύχει παταγωδώς, ιδίως στο να κληροδοτήσουν μία Ελλάδα «ανοικτή», συμπεριληπτική και κοινωνικά δίκαιη. Αντιθέτως, κληροδότησαν, όπως απεδείχθη με τον πλέον τραγικό και οδυνηρό τρόπο στα Τέμπη, μία Ελλάδα που δεν μπορεί να εγγυηθεί ούτε καν θεμελιώδη αγαθά, όπως η ασφάλεια και η προστασία της ανθρώπινης ζωής.

Ομολογουμένως, οι νέοι που καταλαμβάνουν ηλικίες από 17 έως 25 ετών διακατέχονται από μία έντονη έλλειψη εμπιστοσύνης στο πολιτικό σύστημα και στους πολιτικούς. Ενδεικτικό είναι ότι στις εκλογές του 2019 μόλις το 50% αυτών πήγε στην κάλπη. Το ποσοστό αυτό ενδέχεται να μειωθεί ακόμα περισσότερο στις ερχόμενες εκλογές. Και αυτό διότι οι νέοι αποστρέφονται τις υπό έξαρση παθογένειες του έως τώρα κοινωνικού, πολιτικού και παραγωγικού μοντέλου της Χώρας μας – δηλαδή, αποστρέφονται την οικογενειοκρατία, την αναξιοκρατία, τη φθηνή και επισφαλή εργασία, το ρουσφέτι, τη διαφθορά, την ανακύκλωση των προνομίων για λίγους και ισχυρούς.

Αντίθετα, όπως έχω διαπιστώσει επανειλημμένα μέσα από τις συνεχείς και εποικοδομητικές συζητήσεις που έχω με τους μαθητές και μαθήτριές μου από την Ηλεία, όλα αυτά τα χρόνια, οι νέοι μας θέλουν να ακούσουν γόνιμες λύσεις πάνω σε ζητήματα όπως η ουσιαστική ισότητα των φύλων, η ισότιμη πρόσβαση στις σπουδές, η αξιοποίηση των πτυχίων και των διπλωμάτων τους, η κοινωνική δικαιοσύνη, η διεύρυνση των εργασιακών και κοινωνικών δικαιωμάτων, η βελτίωση των μισθών, η προστασία των προσωπικών τους δεδομένων στο διαδίκτυο και στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, η κλιματική αλλαγή και η υποβάθμιση του περιβάλλοντος, η ορθή αξιοποίηση των νέων τεχνολογικών εργαλείων στην εκπαίδευση.

Είναι χρέος του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία να προτάξει τέτοια ζητήματα τόσο προεκλογικά, όσο και μετεκλογικά, και να δώσει σαφείς απαντήσεις. Εξάλλου, πρόκειται για μια σύγχρονη και ριζοσπαστική πολιτική δύναμη που έχει αποδείξει εμπράκτως ότι παρέχει βήμα σε νέους ανθρώπους.

Οι νέοι μας, λοιπόν, πρέπει να ακουστούν και οι απόψεις και οι έγνοιές τους να βρεθούν στο επίκεντρο του πολιτικού διαλόγου. Μόνο έτσι θα δώσουμε νέα πνοή στην Πολιτική και εν τέλει θα βελτιώσουμε την ποιότητα των θεσμών και της δημοκρατίας μας.


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος