FOLLOW US: facebook twitter

Χωρίς δωρεάν εξετάσεις από σήμερα οι ασφαλισμένοι

Ημερομηνία: 26-05-2022 | Συντάκτης:

Τριήμερη απεργία των συμβεβλημένων ιατρών με τον ΕΟΠΥΥ με τη στήριξη του Ιατρικού Συλλόγου Ηλείας

Γράφει η Κική Κoλοβέρου- kkoloverou@yahoo.gr


Σε τριήμερες κινητοποιήσεις προχωρούν από σήμερα τα διαγνωστικά Κέντρα και συμβεβλημένα με τον ΕΟΠΥΥ ιατρεία και της Ηλείας, ημέρες όπου δε θα εξυπηρετούν τους ασφαλισμένους του Οργανισμού, διαμαρτυρόμενα για τις υποχρεωτικές εκπτώσεις που τους επιβάλλονται όταν υπάρχει υπέρβαση του προϋπολογισμού (clawback). Οι εκπρόσωποι των διαγνωστικών κέντρων ζητούν την επαρκή χρηματοδότηση της πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας, τον περιορισμό του clawback με ανώτατο όριο το 10% των δαπανών για τις παρεχόμενες υπηρεσίες προς τους ασφαλισμένους για το 2022, παράλληλη θεσμοθέτηση ανώτατου ορίου και για το 2023, και κούρεμα συσσωρευμένων χρεών από το 2013 έως το 2021.

Ο Ιατρικός Σύλλογος Ηλείας με ανακοίνωση του, στηρίζει τα δίκαια αιτήματα και τις δράσεις των συμβεβλημένων με τον ΕΟΠΥΥ εργαστηριακών και κλινικοεργαστηριακών ιατρών οι οποίοι κινητοποιούνται στις 26, 27 και 28 Μαΐου. “Οι συνάδελφοι αγωνίζονται για την κατάργηση του επαίσχυντου, άδικου και ληστρικού μέτρου «clawback», την ελάφρυνση των συσσωρευμένων αναγκαστικών υποχρεώσεων και την καθιέρωση αξιοπρεπών αμοιβών και αποζημιώσεων. Πρόκειται για πάγια αιτήματα από το 2013, τα οποία ωστόσο όλες οι ηγεσίες του Υπουργείου Υγείας έκτοτε διαδοχικά αγνόησαν. Καλούμε την Πολιτεία να ανταποκριθεί επιτέλους θετικά, κατανοώντας ότι πολιτική Υγείας χωρίς ιατρούς δεν γίνεται!” επισημαίνει στην ανακοίνωση του ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Ηλείας, Χρήστος Γιαννικούλης.

“Θα προχωρήσουμε σε κλείσιμο των ιατρείων και των διαγνωστικών, δηλαδή θα βάλουμε κανονικό “λουκέτο” για την Πέμπτη, την Παρασκευή και το Σάββατο, για όσους ανοίγουν και Σάββατο. Είναι προειδοποιητικό αυτό το τριήμερο και θα συνεχίσουμε τον αγώνα μας ώστε να σταματήσει η εφαρμογή του ληστρικού clawback. Για να επιβιώσουν α ιατρεία και εργαστήρια της γειτονιάς και τα πολυιατρεία τα οποία στηρίζουν τη δημόσια υγεία και κινδυνεύουν τα ίδια με αφανισμό” επισημαίνει το Συντονιστικό Όργανο των φορέων της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας.

Από την πλευρά τους, υπουργείο Υγείας και ΕΟΠΥΥ δηλώνουν πως δεν θα υπάρξει καμία ανοχή εάν οι ασφαλισμένοι ταλαιπωρηθούν εξαιτίας της απεργίας. Aν και ο υπουργός Υγείας, παραδέχεται ως “υπαρκτό” το πρόβλημα του δυσβάσταχτου για τα ιδιωτικά εργαστήρια μέτρου των υποχρεωτικών επιστροφών (clawback), κάνει λόγο για “παραβίαση των όρων σύμβασης εάν τα διαγνωστικά κέντρα σταματήσουν να εξυπηρετούν του ασφαλισμένους του ΕΟΠΥΥ”.

Άμεση ήταν η απάντηση του Συντονιστικού Οργάνου των κλινικοεργαστηριακών γιατρών:
“Τέτοιες συμπεριφορές δεν αρμόζουν σε δημοκρατικά πολιτεύματα!”, τονίζουν οι ίδιοι, οι οποίοι όπως λένε, πληροφορήθηκαν με έκπληξη τις απειλές τις οποίες εξαπέλυσε ο Υπουργός Υγείας εναντίον των διαγνωστικών εργαστηρίων, των πολυϊατρείων και των κλινικοεργαστηριακών γιατρών:

Τι ζητούν οι κλινικοεργαστηριακοί γιατροί

Οι γιατροί και ιδιοκτήτες των κέντρων διαμαρτύρονται -μεταξύ άλλων- για το μέτρο των υποχρεωτικών επιστροφών στο κράτος (clawback), που υπερβαίνει το 40% των εσόδων τους.
Παράλληλα, αντιμετωπίζουν τις υπέρογκες οικονομικές εκκρεμότητες από τα clawback προηγούμενων ετών (2013-2021), αλλά και τα νέα “ποιοτικά κριτήρια” που προβλέπει το νέο νομοσχέδιο για την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας (ΠΦΥ), τα οποία -όπως λένε οι ίδιοι οι εκπρόσωποι του κλάδου- αποτελούν μια ακόμη αφορμή για το κράτος να περικόψει τα έσοδά τους.

Η νέα απόφαση της κυβέρνηση που ήρθε να ταράξει τα νερά στα διαγνωστικά κέντρα, ήταν ο ΕΟΠΥΥ να προεισπράττει από τα ιδιωτικά εργαστήρια το clawback του τρέχοντος έτους, σε ποσοστό που κυμαίνεται μεταξύ 60% έως 70%.


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος