FOLLOW US: facebook twitter

Χωρίς ασθενοφόρο-μονάδα η Ηλεία!

Ημερομηνία: 07-01-2022 | Συντάκτης:

-Με… αυτοσχεδιασμό και υπέρβαση των διασωστών διακομίζονται ασθενείς που χρήζουν διασωλήνωσης

-«Είμαστε στον πυρήνας της μάχης και δεν μας έχουν οπλίσει επαρκώς», δηλώνει στην Πρωινή ο πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων ΕΚΑΒ Δυτ. Ελλάδας, Γ.Θεοδωρόπουλος


Του Παναγιώτη Φωτεινόπουλου


Κλυδωνισμούς στη λειτουργία του ΕΚΑΒ στη Δυτική Ελλάδα έχει προκαλέσει η ραγδαία εξάπλωση της μετάλλαξης Όμικρον, καθώς ασκεί ισχυρή πίεση στο προσωπικό και επηρεάζει και τον στόλο των οχημάτων. Το πιο σοβαρό πρόβλημα είναι πως ο τομέας της Ηλείας δεν διαθέτει ασθενοφόρο-μονάδα, δηλαδή με τις κατάλληλες προδιαγραφές για τη διακομιδή σοβαρών περιστατικών από τον Πύργο προς την Πάτρα που προϋποθέτουν διασωλήνωση.

Όπως αποκάλυψε στην «Πρωινή» ο πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων ΕΚΑΒ Δυτικής Ελλάδας, Γιάννης Θεοδωρόπουλος, οι διασώστες αναγκάζονται να δίνουν οι ίδιοι τη λύση, προκειμένου να διαφυλαχθεί η υγεία των πολιτών και να μην κινδυνέψουν κατά τη διακομιδή τους.

«Ο τομέας της Ηλείας δυστυχώς δεν διαθέτει ασθενοφόρο-μονάδα που πρέπει να διακομίσει διασωληνωμένους ασθενείς και αναγκαζόμαστε εμείς να βάζουμε κάθε φορά σε απλό ασθενοφόρο ένα μόνιτορ ή αναπνευστήρες ή ό,τι άλλο χρειάζεται για να γίνει σωστά η διακομιδή και να μην επηρεαστεί η υγεία του ασθενούς. Κάποιες φορές ο εξοπλισμός του νοσοκομείου δεν είναι συμβατός με του ΕΚΑΒ και εκεί είναι ακόμα πιο δύσκολα τα πράγματα. Όπως καταλαβαίνετε, το ΕΚΑΒ φορτώνεται τα προβλήματα άλλων», τόνισε ο κ. Θεοδωρόπουλος εκφράζοντας τη δυσαρέσκειά του για το γεγονός ότι δεν έχει προχωρήσει ακόμα η προμήθεια νέων σύγχρονων ασθενοφόρων.

«Ο Πύργος είχε τέτοιο όχημα, αλλά έχει υποστεί βλάβη. Έπρεπε τόσο καιρό να έχουμε πάρει τέσσερα νέα ασθενοφόρα και ακόμα δεν έχει γίνει η προμήθεια. Αντί να μας τα φέρουν πιο γρήγορα για να δουλέψουμε, παίρνουν διαρκώς παράταση. Είμαστε μόνιμα στο “κόκκινο” και δεν μας δίνουν τα απαραίτητα όπλα για αυτή τη δύσκολη μάχη που δίνουμε στην πρώτη γραμμή και με υπέρβαση από το προσωπικό, αφού έχουμε φτάσει στα όρια της πνευματικής και σωματικής εξάντλησης», επισήμανε.

Κρούσματα και σε διασώστες του ΕΚΑΒ

Η ραγδαία διασπορά της πανδημίας δεν άφησε ανεπηρέαστο ούτε το προσωπικό του ΕΚΑΒ, καθώς ήδη διαγνώστηκαν θετικοί στον κορονοϊό διασώστες στην Αχαΐα, οι οποίοι είναι ήδη σε καραντίνα. Ο κ. Θεοδωρόπουλος εξέφρασε επιφύλαξη για το αν η πενθήμερη καραντίνα είναι ασφαλής για τη λειτουργία του ΕΚΑΒ και υπογράμμισε την ανάγκη να επιστρέψουν οι 22 υπό αναστολή ανεμβολίαστοι διασώστες, οι οποίοι ουδέποτε αντικαταστάθηκαν.

«Πλέον έχουμε και κρούσματα ενδοϋπηρεσιακά στην Πάτρα. Στην Ηλεία προς το παρόν δεν εχει βρεθεί κάποιος συνάδελφος θετικός, αλλά ανησυχούμε διότι από τη στιγμή που ο ιός μπήκε στην υπηρεσία, είναι δύσκολο να βγει. Προς το παρόν, όσοι νοσούν μπαίνουν σε καραντίνα δέκα ημερών. Δεν ξέρω αν η νέα απόφαση για πενθήμερη καραντίνα είναι ασφαλής ή αν είναι ρίσκο για μια υπηρεσία όπως το ΕΚΑΒ, που είναι στον πυρήνα της μάχης κατά της πανδημίας. Θεωρώ πάντως ότι πλέον πρέπει να επιστρέψουν τα παιδιά που είναι σε αναστολή με τον όρο να κάνουν ράπιντ τεστ. Αυτό είναι το ηθικό και το δίκαιο πλέον. Δυστυχώς, βγήκαν 22 συνάδελφοι σε αναστολή και μόλις ένας ήρθε. Παραμύθι αποδείχθηκε η αναπλήρωσή τους και σήκωσαν όλο το βάρος οι υπόλοιποι εργαζόμενοι. Έχει χαθεί ο έλεγχος, παίρνονται αποφάσεις στο πόδι και εμείς είμαστε στη μέση», τόνισε ο πρόεδρος του Σωματείου.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content

ΤΟ ΠΡΩΤΟΣΕΛΙΔΟ

ΕΙΔΙΚΕΣ ΕΚΔΟΣΕΙΣ

Μικρές Ιστορίες Μαγειρικής
Όλα τα Ένθετα
Πρωινή Πρωτοσέλιδα Εφημερίδων

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ