FOLLOW US: facebook twitter

Χαρδαλιάς για lockdown: Αυτά είναι τα νέα μέτρα που θα ισχύουν από την Πέμπτη στην Αττική

Ημερομηνία: 10-02-2021 | Συντάκτης:
Τα νέα μέτρα που θα ισχύουν στην Αττική για το τρίτο lockdown παρουσίασε ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας, Νίκος Χαρδαλιάς. Τι θα ισχύει με τις μετακινήσεις.

Τηλεκπαίδευση στα σχολεία, πλην της ειδικής εκπαίδευσης και αναστολή της λειτουργίας για το λιανεμπόριο περιλαμβάνονται στα νέα μέτρα που θα ισχύουν στην περιφέρεια Αττικής κατά το τρίτο lockdown για τον περιορισμό της εξάπλωσης του νέου κορονοϊού, όπως ανακοίνωσε το μεσημέρι της Τετάρτης ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας, Νίκος Χαρδαλιάς.

Εξακολουθεί να ισχύει η υποχρεωτική χρήση μάσκας σε εσωτερικούς και εξωτερικούς χώρους ενώ σε ό,τι αφορά στις μετακινήσεις παραμένει σε ισχύ η απαγόρευση κυκλοφορίας από 9 μμ.-5 πμ τις καθημερινές και 6μμ-5πμ τα Σαββατοκύριακα και διατηρείται η υποχρέωση αποστολής μηνύματος στο 13033.

Όπως υπογράμμισε ο υφυπουργός, η διαδημοτική μετακίνηση για ατομική άσκηση τελικά δεν θα απαγορευτεί, καθώς είναι δύσκολος ο έλεγχος και η επιβολή του μέτρου και θα είχε ταξικό χαρακτήρα σε βάρος όσων κατοικούν σε πυκνοκατοικημένες περιοχές.

Τα νέα μέτρα του lockdown

Όπως ανακοίνωσε ο Νίκος Χαρδαλιάς, τα μέτρα που θα ισχύουν έως τις 28 Φεβρουαρίου είναι τα εξής:

Παραμένει υποχρεωτική η χρήση μάσκας.

Μετακινήσεις: Σε ισχύ απαγόρευση κυκλοφορίας από 9 μμ.-5 πμ τις καθημερινές και 6μμ-5πμ τα Σαββατοκύριακα. Διατηρείται η υποχρέωση αποστολής μηνύματος στο 13033.

Δεν αλλάζει κάτι στις μετακίνησεις για ατομική άσκηση(κωδικός 6), όπως ανακοίνωσε ο υφυπουργός.

Υπερτοπικές μετακινήσεις επιτρέπονται:

* από και προς την εργασία

* για λόγους υγείας

* προς τον σκοπό εφάπαξ μετάβασης στον τόπο της μόνιμης κατοικίας

* για μετάβαση σε τελετή (π.χ. κηδεία) υπό τους όρους που προβλέπει ο νόμος ή μετάβαση διαζευγμένων γονέων ή γονέων που τελούν σε διάσταση που είναι αναγκαία για τη διασφάλιση της επικοινωνίας γονέων και τέκνων, σύμφωνα με τις κείμενες διατάξεις

*για εφάπαξ μετάβαση φοιτητή / φοιτήτριας ή σπουδαστή/σπουδάστριας από τον τόπο μόνιμης κατοικίας στην περιφερειακή ενότητα όπου εδρεύει το Τμήμα / η Σχολή Επιστημών Υγείας Α.Ε.Ι., η Σχολή Αξιωματικών ή η Σχολή Αστυφυλάκων της Ελληνικής Αστυνομίας ή η Σχολή Αξιωματικών ή Πυροσβεστών του Πυροσβεστικού Σώματος ή η Σχολή Δοκίμων Σημαιοφόρων ή η Σχολή Δοκίμων Λιμενοφυλάκων του Λιμενικού Σώματος – Ελληνικής Ακτοφυλακής για λόγους σπουδών, ή για εφάπαξ μετάβαση μαθητή/μαθήτριας, εξεταζόμενου / εξεταζόμενης από τον τόπο μόνιμης κατοικίας στην περιφερειακή ενότητα που εδρεύει ο */ για μια μετακίνηση με επιστροφή φοιτητή/φοιτήτριας, με τη συνοδεία ενός ακόμη προσώπου, από τον τόπο μόνιμης κατοικίας στην περιφερειακή ενότητα όπου εδρεύει το Τμήμα/η Σχολή όπου ο/η φοιτητής/τρια φοιτά και μισθώνει το ακίνητο προς τον σκοπό μεταφοράς οικοσκευής μετά από λύση της σύμβασης μίσθωσης της φοιτητικής οικίας, εντός εβδομήντα δύο (72) ωρών από την έναρξη μετακίνησης προς τον εν λόγω σκοπό

* προς το σκοπό συγκομιδής αγροτικών προϊόντων

Σχολεία: Τηλεκπαίδευση σε όλες τις βαθμίδες και σε αναστολή βρεφικοί, βρεφονηπιακοί και παιδικοί σταθμοί. Με φυσική παρουσία τα μαθήματα μόνο στα σχολεία Ειδικής Αγωγής. Από την Πέμπτη ξεκινά εκ νέου η προβολή εκπαιδευτικών προγραμμάτων από την ΕΡΤ2.

Λιανεμπόριο: Κλειστά όλα τα καταστήματα εκτός από σουπερμάρκετ, καταστήματα τροφίμων, μίνι μάρκετ, κάβες, περίπτερα (λειτουργούν σε 24ωρη βάση), pet shop, βενζινάδικα, καθαριστήρια, καταστήματα κινητής τηλεφωνίας και υπολογιστών για πληρωμή λογαριασμών και επισκευές, καθώς και φυσικά ιατρεία και φαρμακεία.

Το προαιρετικό ωράριο λειτουργίας των καταστημάτων είναι από 7 π.μ. έως τις 8:30 μ.μ. τις καθημερινές και από τις 7 π.μ. έως τις 5:30 τα Σάββατα.

Τις Κυριακές επιτρέπεται μόνο η λειτουργία παντοπωλείων, ζαχαροπλαστείων, φούρνων κλπ, έως τις 5:30 μ.μ. Τα σούπερ μάρκετ μπορούν να λειτουργούν μόνο για εκτέλεση ηλεκτρονικών παραγγελιών μέχρι εκείνη την ώρα.

Εστίαση: Συνεχίζεται η λειτουργία με υπηρεσίες delivery και take away στο πλαίσιο των προβλεπόμενων μετακινήσεων

Αναλυτικά οι όροι λειτουργίας:

Χώροι λατρείας: Λειτουργίες και τελετές μόνο από θρησκευτικούς λειτουργούς και χωρίς την παρουσία πιστών. Έως 9 άτομα σε γάμους, βαφτίσεις, κηδείες και μνημόσυνα.

Πηγή: news247.gr


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος