FOLLOW US: facebook twitter

«Χαραμάδα» αισιοδοξίας για το καρπούζι

Ημερομηνία: 28-04-2022 | Συντάκτης:

-Θετικά τα πρώτα μηνύματα για την τιμή στη φετινή μειωμένη παραγωγή

Του Παναγιώτη Φωτεινόπουλου


Θετικές είναι οι πρώτες ενδείξεις για τη φετινή καρπουζοπαραγωγή στην Ηλεία, καθώς τα πρώιμα θερμοκηπιακά καρπούζια φαίνεται ότι βρίσκουν ανταπόκριση στο εξωτερικό σε ικανοποιητική τιμή, η οποία κυμαίνεται στα 0,80 με 0,90€ με προοπτική ακόμα και να φτάσει στο ένα ευρώ το κιλό.
Όπως δήλωσε στην «Πρωινή» ο παραγωγός Βαγγέλης Γεωργιόπουλος από τη Λυγιά, στο τέλος της εβδομάδας αναμένεται να ξεκινήσει η συγκομιδή της φετινής παραγωγής, η οποία είναι μειωμένη κατά 50% φέτος, εξαιτίας των πρωτόγνωρων καιρικών συνθηκών τον περασμένο Μάρτιο.

«Φέτος η παραγωγή είναι μειωμένη στο μισό, καθώς είχαμε παγωμένο Μάρτιο, που την επηρέασε. Είδαμε καιρικές συνθήκες που είχαμε 20 χρόνια να τις δούμε στον Κάμπο. Στο τέλος της εβδομάδας θα ξεκινήσουμε τη συγκομιδή του καρπουζιού και, σύμφωνα με τις ενδείξεις που έχουμε από τις αγορές του εξωτερικού, η τιμή κυμαίνεται στο 0,90€ με ένα ευρώ το κιλό, αναλόγως της ποιότητας του προϊόντος. Μια τέτοια τιμή είναι καλή και θα μας βοηθήσει να ανταποκριθούμε στο αυξημένο κόστος παραγωγής», τόνισε και πρόσθεσε ότι οι κύριες αγορές για το ηλειακό καρπούζι είναι στην Ευρώπη, σε κράτη όπως η Ρουμανία, η Ουγγαρία, η Ολλανδία, κ.ά.

Ο Παναγιώτης Καρκαβίτσας από τα Λεχαινά, ο οποίος δραστηριοποιείται στον χώρο των γεωργικών εφοδίων, ανέφερε στην «Πρωινή» ότι, αν και ακόμα είναι νωρίς, οι πρώτες ενδείξεις δείχνουν ότι η τιμή στο καρπούζι θα είναι ικανοποιητική φέτος.

«Περιμένουμε να ξεκινήσει την τρέχουσα εβδομάδα η συγκομιδή στα θερμοκηπιακά καρπούζια για να δούμε και πώς θα εξελιχθεί η αγορά. Σήμερα, πιθανότατα, ξεκινά η πρώτη συγκομιδή στην περιοχή της Αμαλιάδας. Τα πρώτα σημάδια δείχνουν πως η τιμή θα είναι στο 0,80€ το κιλό και οι εξαγωγές κατευθύνονται στην Ευρώπη, σε αγορές χωρών όπως της Ιταλίας, της Πολωνίας και της Ουγγαρίας», ανέφερε.


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος