FOLLOW US: facebook twitter

Χάος με τις επιδοτήσεις, στα «κάγκελα» οι αγρότες της Ηλείας

Ημερομηνία: 01-11-2023 | Συντάκτης:

-Διαπιστώθηκαν μειώσεις 40 με 50% στις προκαταβολές της Ενιαίας Ενίσχυσης

-Προαναγγέλλουν αντιδράσεις και κινητοποιήσεις
αν δεν υπάρξουν εξηγήσεις και διορθώσεις

-Πινγκ πονγκ ευθυνών μεταξύ Αυγενάκη και ΟΠΕΚΕΠΕ,
«πυρά» από ΠΑΣΟΚ και ΣΥΡΙΖΑ

Του Παναγιώτη Φωτεινόπουλου


Αναβρασμός επικρατεί στον αγροτικό κόσμο της Ηλείας μετά την προκαταβολή της ενιαίας ενίσχυσης, αφού τα ποσά είναι πολύ μικρότερα σε σχέση με πέρυσι, ενώ η ελλιπής ενημέρωση από πλευράς ΟΠΕΚΕΠΕ και υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης διογκώνει τη δυσαρέσκεια.

Αγρότες που ενημερώθηκαν χθες και προχθές για τα ποσά που καταβλήθηκαν στους λογαριασμούς τους, εξέφρασαν με δηλώσεις τους στην «Πρωινή» την αγανάκτησή τους για το «κούρεμα» στην επιδότηση, αλλά και για το γεγονός ότι δεν ξέρουν ακόμα ούτε τι απομένει να πληρωθεί τον Δεκέμβριο, ούτε και πότε θα πληρωθούν τα «οικολογικά σχήματα» που αντικατέστησαν το «πρασίνισμα».

Ο παραγωγός Γιώργος Τσακοπιάκος από τα Σαβάλια δήλωσε στην «Πρωινή» πως ο ίδιος έλαβε 40% χαμηλότερη επιδότηση από πέρυσι, με συνέπεια να μην μπορεί πλέον να ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις του.

«Πέρυσι πήρα περίπου 5.500 ευρώ και φέτος 3.800 και δεν ξέρω ακόμα τι μου μένει να πάρω τα Χριστούγεννα, γιατί δεν μας έχει ενημερώσει επίσημα κανένας. Με αυτά τα λεφτά όμως, ούτε τον ΕΛΓΑ δεν μπορώ να πληρώσω. Θα βάλω κι από την τσέπη μου τώρα. Πέρυσι πλήρωσα και μου έμεινε και κάτι. φέτος είναι χειρότερη η κατάσταση και ο ΟΠΕΚΕΠΕ δεν μπορεί να μας απαντήσει σε τίποτα», επισήμανε.

Ο πρόεδρος της Ομάδας Παραγωγών Αμαλιάδας, Χρήστος Βαλιανάτος προανήγγειλε δυναμική αντίδραση και κινητοποιήσεις αν δεν δοθούν εξηγήσεις και δεν γίνουν διορθώσεις στις πληρωμές.

«Από χθες το πρωί, το τηλέφωνό μου χτυπά ασταμάτητα από αγρότες που διαμαρτύρονται για τα χρήματα που έλαβαν. Υπάρχουν περιπτώσεις που η μείωση ξεπερνά το 50%, αφού κάποιοι πήραν 2.500 από 5.000 πέρυσι. Από τη μέχρι τώρα ενημέρωση φαίνεται πως είναι 40 με 50% οι μειώσεις και κανένας δεν μας λέει επίσημα τι έχει γίνει και για ποιο λόγο και πότε θα πληρωθούν τα υπόλοιπα. Στον ΟΠΕΚΕΠΕ βλέπουμε ένα μπάχαλο. Θέλουμε απαντήσεις και αν δεν τις πάρουμε, θα αντιδράσουμε δυναμικά. Ο κόσμος είναι ανενημέρωτος και φωνάζει », τόνισε.

Κόντρα Αυγενάκη-ΟΠΕΚΕΠΕ για ποιος φταίει

Το χάος με τις επιδοτήσεις έχει λάβει σοβαρές πολιτικές διαστάσεις, καθώς ο  υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Λευτέρης Αυγενάκης, ζήτησε τις παραιτήσεις του προέδρου και μελών του διοικητικού συμβουλίου του Οργανισμού, ωστόσο μόλις τρία από τα εννέα τα μέλη του συμβουλίου πειθάρχησαν, με το ΠΑΣΟΚ να κάνει λόγο για ομολογία αποτυχίας από τον υπουργό και τον ΣΥΡΙΖΑ να αξιώνει την παραίτησή του.

 «Δεδομένων των λαθών που έγιναν στην προχθεσινή πληρωμή (της βασικής ενίσχυσης) ζητήθηκαν οι παραιτήσεις της διοίκησης του ΟΠΕΚΕΠΕ», ανακοίνωσε στη Βουλή ο κ. Αυγενάκης, ενώ πηγές του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης που επικαλέστηκε η ΕΡΤ, άφηναν ανοικτό το ενδεχόμενο να σταλεί ο φάκελος του ΟΠΕΚΕΠΕ στον εισαγγελέα, καθώς, όπως ομολόγησαν, «κινδυνεύει η εθνική πιστοποίηση των αγροτικών επιδοτήσεων».

Μιλώντας στην ΕΡΤ, οι ίδιες πηγές επεσήμαναν ότι η απόφαση του υπουργού για τις καρατομήσεις στον Οργανισμό εμφανίζεται να έχει σχέση, εκτός από τις δυσλειτουργίες στην τελευταία πληρωμή, και με έγγραφα διοικητικών αρχών που φέρεται να έχουν εντοπίσει σοβαρά προβλήματα, τα οποία εκθέτουν τον Οργανισμό και κατ’ επέκταση τη χώρα εντός και εκτός συνόρων.

Ο πρόεδρος του ΟΠΕΚΕΠΕ, Ευάγγελος Σημανδράκος, πάντως, ξεκαθάρισε πως δεν παραιτείται. Συγκεκριμένα, όπως δήλωσε στην ΕΡΤ, δεν έχει παραιτηθεί και ούτε πρόκειται, καθώς δεν είναι πολιτικά τοποθετημένος, αλλά έχει διοριστεί βάσει ΑΣΕΠ για μία τριετία, έως το 2025. Υποστήριξε, επίσης, ότι δεν έχει στα χέρια του καμία επιστολή με την οποία να ζητείται η παραίτησή του ούτε και να διευκρινίζονται οι λόγοι για κάτι τέτοιο.

«Πυρά» από ΠΑΣΟΚ και ΣΥΡΙΖΑ

Όπως προαναφέρθηκε, τις παραιτήσεις τους, ανταποκρινόμενα στο αίτημα του υπουργού, υπέβαλαν τρία μέλη του διοικητικού συμβουλίου. Στη σκιά του θέματος που δημιουργήθηκε με τις πληρωμές του ΟΠΕΚΕΠΕ και την εντολή καρατόμησης των μελών του ΔΣ, ο ΣΥΡΙΖΑ αξιώνει –με δήλωση του αρμόδιου τομεάρχη, βουλευτή Λάρισας, Βασίλη Κόκκαλη– την παραίτηση του ίδιου του υπουργού.

 «Η προσπάθεια του υπουργού κ. Αυγενάκη να μεταθέσει τις βαρύτατες ευθύνες του στους διορισμένους από τον ίδιο στη διοίκηση του ΟΠΕΚΕΠΕ, δεν πείθει κανέναν, ούτε φυσικά απονέμει την επιβεβλημένη δικαιοσύνη για ένα πρώτου μεγέθους έγκλημα σε βάρος εκείνων που παράγουν τον πρωτογενή πλούτο στη χώρα μας», τονίζει στη δήλωσή του ο κ. Κόκκαλης, οπότε «το ελάχιστο που θα μπορούσε να κάνει, είναι να υποβάλει την παραίτησή του (…) όχι μόνον ως ελάχιστη πράξη πολιτικής ευθιξίας, αλλά και γιατί έχει αποδείξει με τη συμπεριφορά του το τελευταίο διάστημα ότι ο τρόπος με τον οποίο πολιτεύεται είναι επικίνδυνος και προς τους Έλληνες αγρότες και προς την ίδια τη Δημοκρατία».

Με τη σειρά του, το ΠΑΣΟΚ υπογραμμίζει το γεγονός ότι στις 27 Οκτωβρίου καταβλήθηκε από τον ΟΠΕΚΕΠΕ η μικρότερη προκαταβολή βασικής ενίσχυσης που έχει δοθεί τα τελευταία χρόνια στον αγροτικό κόσμο στη χώρα μας, στο πλαίσιο της εφαρμογής της ΚΑΠ. Συγκεκριμένα, όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση της Χαριλάου Τρικούπη, το συνολικό εγκεκριμένο χρηματικό ποσό της βασικής ενίσχυσης για το 2023 ανέρχεται σε € 829 εκατ., μειωμένο κατά € 239 εκατ. σε σχέση με πέρυσι. «Ο αρμόδιος υπουργός ήταν ως φαίνεται ιδιαίτερα απασχολημένος να εκβιάζει ψηφοφόρους προς χάριν του κ. Αγοραστού και χθες “έπεσε… από τα σύννεφα”. Οι “καρατομήσεις” μελών του ΔΣ του ΟΠΕΚΕΠΕ συνιστούν ξεκάθαρη ομολογία αποτυχίας. Η κυβέρνηση είναι έκθετη», καταλήγει σε σκληρό ύφος η ανακοίνωση του ΠΑΣΟΚ για το θέμα με τις πληρωμές του ΟΠΕΚΕΠΕ στον αγροτικό κόσμο της χώρας.


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος