FOLLOW US: facebook twitter

Χαμηλή “πτήση” για τον τουρισμό!

Ημερομηνία: 17-06-2022 | Συντάκτης:
Κατηγορίες: Slide, Νέα, Οικονομία

-Ανεβαίνει σταδιακά η πληρότητα στα ξενοδοχεία της Ηλείας, αλλά το κόστος «καίει» τα όποια έσοδα προκύψουν

Του Παναγιώτη Φωτεινόπουλου


Αβεβαιότητα και ανασφάλεια είναι τα κυρίαρχα συναισθήματα για τη φετινή τουριστική περίοδο στην Ηλεία σε ό,τι αφορά τις διανυκτερεύσεις , αφού μέχρι στιγμής καταγράφεται χαμηλή πληρότητα στα ξενοδοχεία, ενώ οι κρατήσεις που προγραμματίζονται, αφορούν κυρίως τον Σεπτέμβριο στην περιοχή της Αρχαίας Ολυμπίας.

Το τριήμερο του Αγίου Πνεύματος έδωσε «ανάσα» καθώς η αθλητική διοργάνωση «Fly Olympia» με τον Ηλείο Μανώλη Καραλή και ο πανελλήνιος αγώνας μότο-κρος συνέβαλαν στο να υπάρξει 100% πληρότητα στα ξενοδοχεία, έπειτα από πάρα πολύ καιρό.

Ωστόσο, η κανονικότητα είναι το 40% περίπου ως τώρα, αριθμός που σε καμία περίπτωση δεν αρκεί για να καλυφθεί το τεράστιο κόστος λειτουργίας και συντήρησης ενός ξενοδοχείου.

«Είχαμε 100% πληρότητα το τριήμερο αλλά αυτό οφείλεται στις δύο αθλητικές διοργανώσεις. Ελπίζω να αποτελέσουν απαρχή για περισσότερες εκδηλώσεις και για περαιτέρω ανάπτυξη του αθλητικού τουρισμού στην περιοχή μας, αρκεί να δημιουργηθούν και οι κατάλληλες υποδομές. Κατά τα άλλα, επανήλθαμε σε πληρότητα κάτω από το 50% και χωρίς να υπάρχουν κρατήσεις τον Ιούλιο και τον Αύγουστο, παρά μόνο τον Σεπτέμβριο. Όσοι έρθουν το επόμενο δίμηνο, θα το κάνουν τελευταία στιγμή», τόνισε ο κ. Τυλιγάδας και πρόσθεσε πως για την Ολυμπία η περίοδος αιχμής χάθηκε και φέτος.

«Ο ρωσοουκρανικός πόλεμος στοίχισε στην Αρχαία Ολυμπία, διότι ματαιώθηκαν μαθητικές εκδρομές από την Ευρώπη, οι οποίες προγραμματίζονται συνήθως την άνοιξη και αποτελεούν το 40% των τουριστικών αφίξεων για μας. Αυτό ήταν ένα ισχυρό οικονομικό πλήγμα, γιατί ήρθαν μόνο κάποια αμερικανικά σχολικά γκρουπ αλλά όχι και από την Ευρώπη (Γαλλία, Ιταλία, Γερμανία, Αγγλία)», σημείωσε και υπενθύμισε ότι το περσινό καλοκαίρι χάθηκε λόγω της πυρκαγιάς χωρίς να αποζημιωθούν οι επιχειρηματίες.

«Πέρυσι ξεκινήσαμε να δουλεύουμε από 10 Ιουλίου, πιάσαμε φωτιά 4 Αυγούστου και ο κόσμος έφυγε. Ουσιαστικά η πυρκαγιά έδιωξε τον κόσμο, για αυτό θεωρώ πως θα έπρεπε να προβλεφθεί και για τις τουριστικές επιχειρήσεις αποζημίωση. Μην ξεχνάτε επίσης ότι το κόστος δεν είναι με όρους 2019 πλέον, αφού το ρεύμα και τα καύσιμα είναι τριπλάσια πλέον. Ακόμα και με υψηλή πληρότητα, πάλι μείον θα είμαστε. Θα αργήσουμε να επιστρέψουμε στα προ πανδημίας επίπεδα.»


Το κόστος «καίει» τον τζίρο

Στον Πύργο το τριήμερο καταγράφηκε πληρότητα κοντά στο 30% με 40%, ενώ για τον Ιούνιο και τον Ιούλιο εκφράζεται συγκρατημένη αισιοδοξία, αν και το ενεργειακό κόστος χαμηλώνει τις προσδοκίες για έσοδα.

«Πιστεύουμε ότι θα είναι καλύτερα σε σχέση με πέρυσι ο Ιούνιος και ο Ιούλιος. Για τον Αύγουστο δεν έχουμε ακόμα εικόνα αλλά περιμένουμε να επιβεβαιωθεί η εκτίμηση για υψηλή πληρότητα. Το μειονέκτημα είναι τα μεγάλα έξοδα σε καύσιμα και ρεύμα, τα οποία αποτρέπουν τον κόσμο από αρκετές δαπάνες και μετριάζουν και τις δικές μας προσδοκίες. Το υψηλό κόστος λειτουργίας των ξενοδοχείων δεν μπορεί να αποσβεστεί με αύξηση της τιμής, γιατί μετά πλήττεται και η ανταγωνιστικότητα. Το θέμα είναι τι θα γίνει από τον Σεπτέμβριο και μετά, που οι πληρότητες θα πέσουν και η τιμή στα καύσιμα θα παραμένει στα ύψη. Προβλέπεται δύσκολος χειμώνας», τόνισε ο πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδοχείων & Λοιπών Καταλυμάτων δήμου Πύργο, Μάκης Ζαχαρόπουλος.

Ο πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Πεδινής Ηλείας, Αντώνης Μαυρόπουλος, επισήμανε στην Πρωινή πως η ενδεχόμενη αύξηση των αφίξεων το επόμενο τρίμηνο δεν συνεπάγεται αυτόματα και αύξηση των εσόδων.

«Ακόμα δεν φτάσαμε στα επίπεδα τα περσινά. Τέτοια εποχή το 2021 ήμασταν καλύτερα. Διαπιστώνουμε μια μετακίνηση της τουριστικής περιόδου, καθώς υπάρχουν κρατήσεις για τον Σεπτέμβριο και τον Οκτώβριο. Ο Αύγουστος δεδομένα πάει καλά, ο Ιούλιος ακόμα κινείται μέτρια.

Γενικά πάμε… βάδην και όχι τροχάδην. Ελπίζουμε πως με την επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου, το συνολικό αποτέλεσμα θα έχει θετικό πρόσημο. Όμως ακόμα και να ξεπεράσουμε την κίνηση του 2021, μπορεί σε έσοδα να είμαστε πιο κάτω, διότι η τιμή των καυσίμων και του ρεύματος επηρεάζουν το κόστος λειτουργίας και συντήρησης. Ακόμα και η αύξηση στα τρόφιμα, διότι προσφέρουμε και πρωινό. Οι τιμές δεν μπορούν να ανέβουν γιατί υπάρχουν συμβόλαια, οπότε το όποιο κέρδος συμπιέζεται. Περιμένουμε τις αναγγελίες της κυβέρνησης για τον πληθωρισμό να δούμε…», ανέφερε.


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος