FOLLOW US: facebook twitter

Χ Βαλιανάτος: «Το πρόβλημα με τους ΤΟΕΒ μπορεί να τινάξει στον αέρα όλη τη φετινή αγροτική παραγωγή της Ηλείας!»

Ημερομηνία: 08-03-2023 | Συντάκτης:

Νέα επιστολή της Ο.Π Αμαλιάδας προς τον Πρωθυπουργό που ζητά την παρέμβασή του στον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης που μονίμως αγνοεί την Ηλεία

Χ. Βαλιανάτος: «Δεν έχουν προβλήματα μόνο οι αγρότες από τον Ισθμό και πάνω! Έχουμε υπογράψει συμβόλαια για την βιομ.  τομάτα με υψηλές ρήτρες που μπορεί να μας τελειώσουν»

Γράφει η Ελένη Παπαδοπούλου

Με νέα επιστολή του αυτήν την φορά προς τον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, ο πρόεδρος της Ο.Π Αμαλιάδας και του Αγροτικού Συνεταιρισμού «ΕΥΦΟΡΗ ΓΗ» κ. Χρήστος Βαλιανάτος, ζητά την άμεση παρέμβασή του προς τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης, προκειμένου να ορίσει συνάντησή του με τους Ηλείους αγρότες καθώς αυτή τη στιγμή προέχει η άμεση επίλυση των αγροτικών θεμάτων του νομού που επικεντρώνεται τη δεδομένη στιγμή σε τρία σημεία: Στην ενημέρωση του αγροτικού πληθυσμού του νομού για την νέα ΚΑΠ και το πώς αυτή θα εφαρμοστεί, στο άλυτο θέμα της Κορινθιακής σταφίδας και το βασικότερο στα ζητήματα που προκύπτουν από τα προβλήματα σε ΓΟΕΒ και ΤΟΕΒ λίγο πριν την έναρξη της αρδευτικής περιόδου. Πρόβλημα που πρέπει να επιλυθεί άμεσα και οριστικά, γιατί μπορεί να τινάξει στον αέρα όλη την φετινή αγροτική παραγωγή, καθώς τα ειδοποιητήρια από την ΔΕΗ πέφτουν βροχή για τις οφειλές και είναι πλέον ορατός ο κίνδυνος να μην υπάρχει νερό να ποτίσουν! Ειδικά οι τοματοπαραγωγοί που υπέγραψαν συμβόλαια με τα εργοστάσια, με υψηλές ρήτρες βρίσκονται με την πλάτη στον τοίχο!

Ειδικότερα ο κ. Βαλιανάτος αναφέρει τα εξής στην επιστολή του:

«Κύριε Πρόεδρε

Για άλλη μία φορά αναγκαζόμαστε να απευθυνθούμε σε εσάς γιατί βλέπουμε ότι όλες οι κινήσεις του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης είναι για τα  προβλήματα  των Αγροτών από τον Ισθμό και πάνω . Θεωρούν ότι οι Αγρότες της Πελοποννήσου δεν έχουν προβλήματα.  

Τα αγροτικά προβλήματα είναι πάρα πολλά. Θα σας τονίσουμε 3 περιπτώσεις που πρέπει άμεσα να δοθούν λύσεις. 

Α. Ενημέρωση για τη ΝΕΑ ΚΑΠ .

Έχουμε ζητήσει πάρα πολλές φορές να υπάρχει και στο Νομό Ηλείας  ενημέρωση αλλά αυτό μέχρι σήμερα δεν έχει γίνει.

Β ΚΟΡΙΝΘΙΑΚΗ ΣΤΑΦΙΔΑ

Στην Αρχαία Ολυμπία όταν σας βάλαμε το πρόβλημα της Κορινθιακής Σταφίδας μας είπατε ότι το θέμα το γνωρίζετε. Είμαστε στην Τρίτη χρονιά Σταφίδες ξεριζώνονται , οι Σταφιδοπαραγωγοί και ιδίως οι νέοι είναι απογοητευμένοι και όμως λύση από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης δεν υπάρχει.                                                                        

Γ.ΤΟΕΒ-ΓΟΕΒ

Με έκπληξη ενημερωθήκαμε σήμερα ότι η ΔΕΗ έστειλε πάλι ειδοποιητήρια στους ΤΟΕΒ ότι θα τους κόψει το ρεύμα με αποτέλεσμα οι Αγρότες να μην έχουν νερό να ποτίσουν τις καλλιέργειες.                                                                                                         

Κύριε Πρόεδρε                                                                                                                                     

Η  Οργάνωσή μας είναι αναγνωρισμένη από την Ευρωπαϊκή Ένωση ως Οργάνωση Βιομηχανικής Τομάτας. Ήδη έχουμε δεσμευτεί με συμβάσεις για την παράδοση 31000  τόνους Βιομηχανικής Τομάτας με το Εργοστάσιο ΚΥΚΝΟΣ  και ακολουθεί η υπογραφή και με το άλλο Εργοστάσιο.

Εάν δεν συμπληρώσουμε τις συμβάσεις λόγω έλλειψης αρδευτικού νερού ποιος αναλαμβάνει την ευθύνη για τις μετέπειτα συνέπειες. (Αποζημιώσεις στα εργοστάσια, επιστροφή χρημάτων στην Ευρωπαϊκή Ένωση λόγω ότι υλοποιούμαι Επιχειρησιακό Πρόγραμμα και δεν θα συμπληρώσουμε την αξία εμπορεύσιμης παραγωγής).

Έχουμε προτείνει και υπάρχουν λύσεις αλλά δεν γνωρίζουμε γιατί το Υπουργείο Αγροτικής  Ανάπτυξης δεν παίρνει αποφάσεις.

1. Σύνδεση των χρεών του ΤΟΕΒ  με το ΟΣΔΕ.

2. Σύνδεση του ΤΟΕΒ με τις δηλώσεις ΟΣΔΕ. Δεν μπορεί ΤΟΕΒ να έχει 50000 ΣΤΡ. και να δηλώνονται 20000 ΣΤΡ . Τι συμβαίνει , τα υπόλοιπα Στρέμματα  είναι ακαλλιέργητα.

Κύριε Πρόεδρε

Ζητάμε την άμεση παρέμβαση σας έτσι ώστε να γίνει συνάντηση στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης για την επίλυση των παραπάνω προβλημάτων.  Χρειάζονται άμεσες λύσεις τώρα, τα προβλήματα δεν μπορεί να περιμένουν.»

Να σημειώσουμε ότι η παραπάνω επιστολή κοινοποιήθηκε και στον αρμόδιο Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης, στους Ηλείους βουλευτές και τον Περιφερειάρχη.


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος