FOLLOW US: facebook twitter

Ξεκίνησε η ωοτοκία της καρέτα-καρέτα στην Ηλεία – Στην Μυρσίνη η πρώτη φωλιά

Ημερομηνία: 07-06-2016 | Συντάκτης:
Κατηγορίες: Mega Post 1, Κοινωνία, Νέα

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Στον «αέρα» ωστόσο το πρόγραμμα προστασίας της θαλάσσιας χελώνας που δεν εντάσσεται στο «πράσινο ταμείο»

Την Παγκόσμια ημέρα περιβάλλοντος ξεκίνησε συμπτωματικά και επισήμως η ωοτοκία της θαλάσσιας χελώνας στις βορειοδυτικές ακτές της Πελοποννήσου.

Καταγράφηκε, σημάνθηκε και χαρτογραφήθηκε η πρώτη φωλιά Carettacaretta στην παραλία της Μυρσίνης του Δήμου Αντραβίδας-Κυλλήνης ύστερα από τον εντοπισμό της που πραγματοποιήθηκε εθελοντικά από τον περιβαλλοντολόγο Διονύση  Μαμάση και την γεωγράφο Ιωάννα Μπουντανιόζου.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Η φωλιά εντοπίστηκε τις πρωινές ώρες της Δευτέρας 30 Μαΐου από τα χαρακτηριστικά χνάρια-ίχνη εξόδου του όμορφου θαλάσσιου είδους στην αμμώδη παραλία και με ιδιαίτερη προσοχή και χειρωνακτική εκσκαφή οδήγησε στην εύρεσή της. Η φωλιά εντοπίστηκε 12 ημέρες νωρίτερα από την περσινή 1η φωλιά που καταγράφηκε στην παραλία του Κοτυχίου (11.06.2015) στο Εθνικό Πάρκο στα πλαίσια του προγράμματος «Εντοπισμός & χαρτογράφηση φωλεοποίησης θαλάσσιων χελωνών Carettacaretta 2015».

Η παραλία της Μυρσίνης έχει ιδιαίτερη οικολογική αξία σύμφωνα με την Κοινοτική Ευρωπαϊκή Οδηγία 92/43 και είναι τόπος που ανήκει στο οικολογικό δίκτυο Natura 2000 με κωδικό GR2330007 ως Παράκτια Θαλάσσια Ζώνη από Καλογριά έως Κυλλήνη.

Λόγω της ωοτοκίας της θαλάσσιας χελώνας στην περιοχή θα πρέπει να είμαστε όλοι μας ιδιαίτερα προσεκτικοί και να μην πετάμε τα αποτσίγαρα, πλαστικές σακούλες, σκουπίδια και πλαστικά και να απαγορεύεται η κίνηση οχημάτων εντός των παραλιών.

S.O.S εκπέμπει ο Φορέας Διαχείρισης Κοτυχίου- Στροφυλλιάς

Παρότι όμως η ωοτοκία της θαλάσσιας χελώνας έχει ξεκινήσει στην περιοχή μας, το πρόγραμμα προστασίας της καρέτα- καρέτα, κινδυνεύει να μείνει στον  «αέρα» . Το υπουργείο διεμήνυσε στον Φορέα Διαχείρισης Κοτυχίου – Στροφυλιάς που «έτρεξε» πέρσι το πρόγραμμα,  ότι δεν θα χρηματοδοτηθεί φέτος η δράση από το Πράσινο Ταμείο. Οι ελπίδες πλέον, ενώ ήδη έχει ξεκινήσει η ωοτοκία του προστατευόμενου είδους, εναπόκεινται στην ιδιωτική πρωτοβουλία και στον εθελοντισμό, όπως ακριβώς συνέβη προχθές στην Μυρσίνη.

karamperou

Όπως αναφέρει στην εφημερίδα  «Γνώμη»  η Δασολόγος, Συντονίστρια του Φορέα,  Γεωργία Kαραμπέρου, η διοίκηση του φορέα, εφόσον ενημερώθηκε για την αδυναμία του υπουργείου, λόγω έλλειψης χρόνου ακολούθησαν συνεχείς επαφές τόσο με την Περιφέρεια δυτικής Ελλάδας, όσο και με τους δύο δήμους, δυτικής Αχαΐας και Ανδραβίδας – Κυλλήνης. «Όλες οι πλευρές δήλωσαν επίσης αδυναμία κάλυψης του προγράμματος», συμπληρώνει η κ. Καραμπέρου.

Η διοίκηση του Φορέα, θέλοντας να καλύψει τον χαμένο χρόνο, ενώ ήδη έχει ξεκινήσει η ωοτοκία του προστατευόμενου είδους στην περιοχή μας, απευθύνθηκε σε ιδιώτες. Σύμφωνα με την κ. Καραμπέρου σήμερα αναμένουν απάντηση από δύο μεγάλες εταιρίες, οι οποίες δραστηριοποιούνται στον νομό και έχουν εκφράσει ενδιαφέρον να σώσουν φέτος τα χιλιάδες μικρά χελωνάκια που θα ξεκινήσουν το ταξίδι τους στη θάλασσα.

Σε διαφορετική περίπτωση που ναυαγήσει και αυτή η προσπάθεια, το πρόγραμμα δεν θα επαναληφθεί. Τι σημαίνει αυτό; «Πέρσι με όλες τις αδυναμίες του Φορέα και τον μεγάλο όγκο αρμοδιοτήτων, καταφέραμε να προστατέψουμε 45 φωλιές και να στείλουμε 2.757 χελωνάκια στο θαλάσσιο ταξίδι τους. Φέτος μάλιστα, υπολογίζαμε ότι θα βρούμε περισσότερες φωλιές. Φανταστείτε λοιπόν τι θα γίνει φέτος αν δεν προστατευτούν οι φωλιές…», εξηγεί η κ. Καραμπέρου.

Αξίζει να σημειωθεί ότι το υπουργείο είχε διαβεβαιώσει τον Φορέα, ότι και φέτος η δράση θα ενταχθεί στο Πράσινο Ταμείο και η απόφαση να μη τους στηρίξει, αιφνιδίασε τα μέλη της διοίκησης. Ενώ δεν θα πρέπει να ξεχνάμε, ότι ιδιαίτερα τους καλοκαιρινούς μήνες, ο Φορέας επιβαρύνεται ακόμη περισσότερο, με το έργο της αντιπυρικής προστασίας.


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος