FOLLOW US: facebook twitter

Βρετανία: «Πράσινο φως» σε θεραπεία με μονοκλωνικά αντισώματα για τον κορωνοϊό

Ημερομηνία: 21-08-2021 | Συντάκτης:
Κατηγορίες: Νέα, Υγεία
Ο βρετανικός οργανισμός φαρμάκων ενέκρινε το Ronapreve

Η Βρετανία έδωσε το «πράσινο φως» για τη χρήση μονοκλωνικών αντισωμάτων για την πρόληψη και θεραπεία της Covid-19.

Το Ronapreve, που ενέκρινε ο βρετανικός οργανισμός φαρμάκων (MHRA), είναι το πρώτο τέτοιο σκεύασμα που παίρνει το «πράσινο φως» στη χώρα. Πρόκειται για «κοκτέιλ» μονοκλωνικών αντισωμάτων που ενδείκνυται για χρήση για την αποτροπή και τη θεραπεία σοβαρής μόλυνσης από τον κορωνοϊό, ανακοίνωσε ο MHRA.

Το φάρμακο, που αναπτύχθηκε από τις Regeneron/ Roche, χορηγείται είτε με ένεση είτε με έγχυση και αποτρέπει στον κορωνοϊό να αποκτήσει πρόσβαση στα κύτταρα του αναπνευστικού συστήματος, επισημαίνει η ανακοίνωση.

Κλινικές δοκιμές έχουν δείξει ότι το Ronapreve «μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την αποτροπή της μόλυνσης, για την αντιμετώπιση των συμπτωμάτων της σοβαρής μόλυνσης και ότι μπορεί να μειώσει την πιθανότητα νοσηλείας λόγω της Covid-19», αναφέρει ακόμη ο MHRA. Παράλληλα υπογραμμίζει ότι το φάρμακο αυτό δεν προορίζεται να χρησιμοποιηθεί ως υποκατάστατο του εμβολιασμού. Οι δοκιμές έγιναν πριν από τον εκτεταμένο εμβολιασμό και πριν από την εμφάνιση μεταλλάξεων του κορωνοϊού.

Ο Βρετανός υπουργός Υγείας, Σαγίντ Τζαβίντ, έκανε λόγο για «φανταστικά νέα», αναφερόμενος στην έγκριση του φαρμάκου και τόνισε ότι πρόκειται σημαντική προσθήκη στο «οπλοστάσιο» της Βρετανίας για την αντιμετώπιση του κορωνοϊού. Συμπλήρωσε ότι η χρήση του φαρμάκου στους ασθενείς θα ξεκινήσει το ταχύτερο δυνατό.

Η ανακοίνωση αυτή έρχεται την ώρα που οι νοσηλευόμενοι λόγω κορωνοϊού στη Βρετανία ξεπέρασαν αυτή την εβδομάδα τους 6.100, αριθμός που αποτελεί υψηλό πέντε μηνών. Τα δύο τρίτα των ασθενών που νοσηλεύονται δεν είναι εμβολιασμένοι, σύμφωνα με στοιχεία που είχαν δημοσιοποιηθεί νωρίτερα αυτό τον μήνα.

Το Ronapreve ή REGEN-COV έχει πάρει επείγουσα άδεια χρήσης σε πάνω από 20 χώρες, μεταξύ των οποίων οι ΗΠΑ. Τον Ιούνιο η ΕΕ αγόρασε περίπου 55.000 δόσεις, ενώ ο EMA διενεργεί αξιολόγηση για την έγκριση του φαρμάκου.

Με πληροφορίες από Reuters 


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος