FOLLOW US: facebook twitter

Παναγιώτης Μπράμος: «Η αποκατάσταση των πυροπλήκτων περιοχών να αποτελέσει πεδίο σύμπραξης της Αυτοδιοίκησης Α΄ και Β΄ βαθμού»

Ημερομηνία: 06-09-2021 | Συντάκτης:
Κατηγορίες: Νέα, Πολιτική
-Τοποθέτηση του περ/κού συμβούλου Παν/τη Μπράμου στη συνεδρίαση για τους πυρόπληκτους

Η Ηλεία, η Αρχαία Ολυμπία και ο Πύργος, βρέθηκαν αντιμέτωπες με γεγονότα και συνθήκες που δυστυχώς επαναλαμβάνονται. Αν προσθέσουμε και τις καταστροφές στη Γορτυνία, η οποία αποτελεί την γεωγραφική συνέχεια, οι περιβαλλοντικές και οικονομικές επιπτώσεις είναι ανυπολόγιστες.

Βρέθηκα στις πυρκαγιές από την πρώτη στιγμή, έζησα τις καταστροφές και είδα την αγωνία, τον πόνο, την οργή των πολιτών, που έβλεπαν τις περιουσίες τους να καταστρέφονται όπως ακριβώς πριν από 14 χρόνια.

Δε θα μιλήσω τεχνοκρατικά. Τις προτάσεις μου για την στήριξη των πολιτών και την ανασυγκρότηση των περιοχών, τις έχω δημοσιοποιήσει με την ανοιχτή επιστολή προς τον κο. Περιφερειάρχη και με ικανοποίηση διαπίστωσα από την πρωτομιλία του ότι περιλαμβάνονται και στην τοποθέτηση του.

Θέλω όμως να σας μεταφέρω την κοινή αγωνία των πολιτών για το αύριο. Άνθρωποι, που με κόπο το 2007 ξαναφύτευσαν τα αμπέλια και τα λιοστάσια τους, μετά από 14 χρόνια βρίσκονται πάλι στο μηδέν. Το χειρότερο είναι ότι δεν έχουν το κουράγιο, βλέποντας την επαναλαμβανόμενη καταστροφή, να καλλιεργήσουν ξανά, να ανασυστήσουν τις εκμεταλλεύσεις τους. Έτσι θα δούμε ιδιοκτησίες να δασώνονται, χωριά να ερημώνουν και η οικονομική δραστηριότητα να συρρικνώνεται.

Ακούστηκαν χρήσιμες και κρίσιμες απόψεις κατά τη διάρκεια του συμβουλίου. Θα επιμείνω ότι το «Ειδικό Αναπτυξιακό Πρόγραμμα» πρέπει να είναι προϊόν διαβούλευσης και συνεργειών της ΠΔΕ, των πληττόμενων Δήμων, των Δασαρχείων, του Επιμελητηρίου κλπ, θα αντλεί εθνικούς και ευρωπαϊκούς πόρους και να αποτελεί μια ολοκληρωμένη πρόταση προς την Κυβέρνηση. Δεν πρέπει να περιμένουμε σωτήριες λύσεις που θα έρθουν από την Αθήνα, ερήμην ημών.

Όπως επίσης πρέπει να επιμείνουμε στην αλλαγή πολιτικής και την ενίσχυση και έγκαιρη χρηματοδότηση των δράσεων πρόληψης.

Το εγχείρημα του σχεδίου αποκατάστασης, είναι ανάγκη να στηρίζεται σε κοινές αντιλήψεις, να υπάρξει ορθή ιεράρχηση των αναγκών, οι παρεμβάσεις να μην έχουν αποσπασματικό χαρακτήρα, ώστε να αποφευχθούν τα λάθη του παρελθόντος.


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος