FOLLOW US: facebook twitter

Π. Μπράμος: «Αποκαρδιωτική η εικόνα που αντικρίζουμε»

Ημερομηνία: 30-06-2016 | Συντάκτης:
Κατηγορίες: Αγροτικά, Νέα

mpramos-plummires

Στο δήμο Ανδρίτσαινας – Κρεστένων ο αντιπεριφερειάρχης Αγροτικής Ανάπτυξης

– Τρίτη ημέρα με αυτοψίες οι γεωπόνοι της Περιφέρειας στις παραποτάμιες εκτάσεις που πλημμύρισαν από τον Αλφειό

Συνεχίζονται οι αυτοψίες από τους γεωπόνους της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας και της Π.Ε. Ηλείας στις περιοχές που επλήγησαν από την κακοκαιρία του περασμένου Σαββάτου. Χθες το μεσημέρι κλιμάκιο με επικεφαλής τον αντιπεριφερειάρχη Αγροτικής Ανάπτυξης Παναγιώτη Μπράμο επισκέφθηκε το δήμο Ανδρίτσαινας – Κρεστένων και είχε επαφές με το δήμαρχο Σάκη Μπαλιούκο. Επί τάπητος τέθηκαν όλα τα προβλήματα που έχουν καταγραφεί στην περιοχή και κυρίως στις παραποτάμιες περιοχές της Καλλιθέας και της Ανδρίτσαινας. Αργότερα με το αρμόδιο προσωπικό ο κ. Μπράμος και οι γεωπόνοι επισκέφθηκαν περιοχές στις όχθες του ποταμού Αλφειού που πλημμύρισαν απο την υπερχείλιση του τα ξημερώματα της περασμένης Κυριακής.

Σε δηλώσεις του ο αντιπεριφερειάρχης Αγροτικής Ανάπτυξης Παναγιώτης Μπράμος, τόνισε ότι «η εικόνα είναι οπωσδήποτε είναι αποκαρδιωτική. Πρέπει να συνεκτιμήσουμε το γεγονός ότι ήταν μια άκαιρη και απρόοπτη βροχή με ιδιαίτερο όγκο νερού. Όλα αυτά θα συνεκτιμηθούν στην καταγραφή και ευελπιστούμε ότι και ο ΕΛΓΑ θα δείξει κατανόηση θα προστρέξουν σύντομα οι γεωπόνοι για να εξατομικεύσουν τις ζημιές ώστε οι άνθρωποι αυτοί εάν εντάσσονται στο πλαίσιο των αποζημιώσεων να λάβουν τις κατάλληλες ενισχύσεις». Όπως συμπλήρωσε ο κ. Μπράμος η καταγραφή γίνεται σε συνεργασία με τους προέδρους των δημοτικών διαμερισμάτων και στην συνέχεια θα εκδοθεί ένα υπόμνημα προς τον ΕΛΓΑ και το υπουργείο ώστε να υπάρχει μια εμπεριστατωμένη εικόνα των ζημιών στην ΠΕ Ηλείας. Αναφερόμενος στην ανησυχία που υπάρχει για την ανταπόκριση του ΕΛΓΑ. «Ως Περιφέρεια έχουμε αποστείλει έγγραφο ήδη απο την περίοδο του Πάσχα που είχε πέσει το χαλάζι. Χθες (σ.σ. προχθές) κάναμε νέο έγγραφο και προς το υπουργείο και προς τον πρόεδρο του οργανισμού. Ευελπιστούμε ότι άμεσα θα υπάρξει μαι λύση διότι οι γεωπόνοι δεν είναι υπάλληλοι γραφείου αλλά υπάλληλοι πεδίου, θα πρέπει να βρίσκονται κοντά στους αγρότες. Το ίδιο ισχύει για όλους τους υπαλλήλους που πρέπει να βρίσκονται εκτός γραφείου και για τους γεωπόνους και τους κτηνιάτρους και τους γεωτεχνικούς. Θέλουμε να πιστεύουμε πως σήμερα θα υπάρξει μια λύση σε αυτό το μείζον ζήτημα ώστε να βρεθούν κοντά στους αγρότες και να επιλυθεί αυτό το πρόβλημα των εξατομικεύσεων των εκτιμήσεων».

Ο αντιδήμαρχος Ανδρίτσαινας, Βασίλης Δημητρακόπουλος, από την πλευρά του χαρακτήρισε πρωτόγνωρο το φαινόμενο των πλημμυρών μέσα στο καλοκαίρι. «Τους χειμωνιάτικους μήνες ήταν φυσιολογικό να φουσκώνει ο Αλφειός, το καλοκαίρι όμως ποτέ. Αν συνεχιστεί αυτό το φαινόμενο θα είναι πολύ κακό για τις καλλιέργειες. Μιλάμε για μισή ημέρα βροχής και μόνο από την περιοχή της Μεγαλόπολης. Αν είχαμε νερά και για άλλες περιοχές θα είχαμε πολύ μεγαλύτερο πρόβλημα.  Οι καλλιέργειες εδώ είναι ως επί το πλείστον τριφύλλια και λίγα καλαμπόκια. Θα δούμε το επόμενο διάστημα το μέγεθος της ζημιάς. Ευτυχώς που το νερό αποσύρθηκε μετά από 7-8 ώρες. Θα δούμε τις επόμενες ημέρες τι θα μείνει για να καταλάβουμε τη ζημιά» ανέφερε χαρακτηριστικά.


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος