FOLLOW US: facebook twitter

«Μπρα ντε φερ» μεταξύ Αυτοδιοίκησης και Πανεπιστημίου Πατρών

Ημερομηνία: 24-02-2021 | Συντάκτης:
Κατηγορίες: Slide, Εκπαίδευση, Νέα
Η Περιφέρεια ζήτησε τήρηση της συμφωνίας αλλά το Παν/μιο εμμένει στη θέση του
-Η ευθεία αμφισβήτηση του πορίσματος της Επιτροπής από τον αντιπερ/ρχη Ηλείας, Β. Γιαννόπουλο

Σε σκληρό «μπρα ντε φερ» μεταξύ Τοπικής Αυτοδιοίκησης και Πανεπιστημίου Πατρών εξελίσσεται η ακαδημαϊκή αναδιάρθρωση του ιδρύματος, σύμφωνα με τις κατευθύνσεις που διαμόρφωσε η Επιτροπή Στρατηγικού Σχεδιασμού.

Στο προχθεσινό περιφερειακό συμβούλιο, ο Περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας, Νεκτάριος Φαρμάκης, επανέλαβε την άποψή του πως πρέπει να τηρηθεί η συμφωνία για ένα αποκεντρωμένο Πανεπιστήμιο που θα δείχνει έμπρακτο ενδιαφέρον για τα περιφερειακά τμήματα, προκειμένου ο θεσμός της Περιφέρειας να συνεχίζει να το χρηματοδοτεί.

Ο αντιπεριφερειάρχης Ηλείας, Βασίλης Γιαννόπουλος, «απασφάλισε» και με δηλώσεις του εξαπέλυσε πυρά προς την Επιτροπή Στρατηγικού Σχεδιασμού, αμφισβητώντας ευθέως την αξιοπιστία του πορίσματος. Με εμφανώς αιχμηρό ύφος, εξέφρασε την απορία του για τα κριτήρια της Επιτροπής, σημειώνοντας ότι αξιολόγησε ως ακαδημαϊκά άρτια τα τμήματα που εδρεύουν στην Πάτρα με μοναδικό επιχείρημα ότι λειτουργούν εντός της αχαϊκής πρωτεύουσας. Για τον λόγο αυτό ζήτησε καθαρέςκαι έντιμες απαντήσεις από όσους εκπροσωπούν θεσμούς με το κύρος του Πανεπιστημίου Πατρών, υπογραμμίζοντας ότι το πόρισμα της Επιτροπής προτείνει τον  αποκλεισμό της Ηλείας από τον ακαδημαϊκό χάρτη της χώρας, επικαλούμενο έναν δήθεν εκσυγχρονισμό και εξορθολογισμό που αποσκοπεί μόνο στην εξυπηρέτηση συντεχνιακών, πελατειακών και μικροπολιτικών συμφερόντων της πόλης των Πατρών.

«Ό,τι πει η Σύγκλητος»

Ωστόσο, ο πρύτανης του Πανεπιστημίου Πατρών, Χρήστος Μπούρας, επισήμανε πως τη «γραμμή» ουσιαστικά τη δίνει η Σύγκλητος, όπου εκεί λαμβάνονται όλες οι αποφάσεις, και επαναδιατύπωσε με σαφήνεια την πρόσφατη απόφαση, η οποία αναφέρει ρητά ότι ως βασικό χαρακτηριστικό τη «μη δυνατότητα λειτουργίας Τμημάτων μιας Σχολής σε διαφορετικές περιφερειακές ενότητες (νομούς) και σε αποστάσεις που είναι απαγορευτικές για οποιασδήποτε μορφής ακαδημαϊκές συνέργειες, διδακτικές ή ερευνητικές» και «η Σχολή πρέπει να λειτουργεί με Τμήματα που εξασφαλίζουν τον πυρήνα του προγράμματος σπουδών εκ των ενόντων, δηλαδή με μόνιμα μέλη ΔΕΠ και ΕΔΙΠ» και «να μην υπάρχουν τμήματα με ομοειδή προγράμματα σπουδών».

Επιπροσθέτως, ξεκαθάρισε πως δεν απεμπολεί το δικαίωμα της Συγκλήτου να λάβει τις τελικές αποφάσεις, εκεί που οι συσχετισμοί είναι αρνητικοί για τα τμήματα της Ηλείας. Στην αυριανή έκτακτη συνεδρίαση της Συγκλήτου θα συζητηθεί το θέμα του προσωπικού, ενώ η κρίσιμη συνεδρίαση για τα περιφερειακά τμήματα προσδιορίζεται για το α΄ δεκαπενθήμερο του Μαρτίου.

Οι μέχρι τώρα πληροφορίες συγκλίνουν στην υιοθέτηση του πορίσματος της Επιτροπής Στρατηγικού Σχεδιασμού από τα μέλη της Συγκλήτου και η έμμεση μεταφορά της ευθύνης για τα «λουκέτα» στον υφυπουργό Παιδείας, Άγγελο Συρίγο. Αξίζει να σημειωθεί πως ο κ. Συρίγος έχει ήδη συζητήσει με τους κυβερνητικούς βουλευτές της Ηλείας για το παρόν και το μέλλον των τμημάτων και έχει ζητήσει να του παραδοθούν όλα τα στοιχεία που αφορούν τη βιωσιμότητά τους.

Με ενδιαφέρον αναμένεται και η σημερινή συνεδρίαση της Κοσμητείας Κοινωνικών & Ανθρωπιστικών Σπουδών, αφού θα συζητηθεί η πρόταση της Επιτροπής για συγχώνευση της Μουσειολογίας με το Ιστορικό-Αρχαιολογικό με ταυτόχρονη μεταφορά τους στην Πάτρα. Σύμφωνα με πληροφορίες της Πρωινής, τόσο η πρόεδρος της Μουσειολογίας, Αναστασία Ζαφειροπούλου όσο και  πρόεδρος του Ιστορικού-Αρχαιολογικού, κ. Δαμάσκος, είναι αντίθετοι στην πρόταση της Επιτροπής και αναμένεται να στείλουν αρνητική γνωμοδότηση στην Κοσμητεία.

Με το «όπλο παρά πόδα» οι δήμαρχοι

Από την πλευρά των δημάρχων της Ηλείας, ξεκαθαρίστηκε πως το «λουκέτο» στα τμήματα είναι casusbell. Τόσο ο δήμαρχος Πύργου, Τάκης Αντωνακόπουλος, όσο και ο δήμαρχος Ήλιδας, Γιάννης Λυμπέρης, τόνισαν ότι προτίθενται να συνεργαστούν με την Περιφέρεια για να ενισχύσουν τα δύο τμήματα και να αναβαθμίσουν τις υποδομές τους, αφήνοντας αιχμές για τα επιχειρήματα που επικαλείται το πανεπιστήμιο για να τα καταργήσει ή να τα μεταφέρει στην Αχαΐα και στην Αιτωλοακαρνανία.

Ο κ. Λυμπέρης αναμένεται να υποβάλει εντός των ημερών την πρόταση για την αναβάθμιση των κτιριακών εγκαταστάσεων της Γεωπονίας, ύψους 7 εκατ. ευρώ, ενώ ο κ. Αντωνακόπουλος ζήτησε από την Περιφέρεια να εγγράψει πόρους 10 εκατ. ευρώ διότι ο δήμος ήδη ετοιμάζει τεχνικό δελτίο για τη στήριξη της Μουσειολογίας.


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος